2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mire mentünk a dohányzás betiltásával?

2017. március 22. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

A füstmentes élet első évének eredményeit néztük meg.


Március közepén volt kerek egy éve, hogy hatályba lépett a dohányzást korlátozó törvény. A jogszabály tiltja a dohányzást minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, továbbá a szolgálati gépkocsikban és taxikban is. De nyilvánvaló, hogy a vendéglátó ipari egységekben életbe lépett tiltás érintette a legtöbb embert. Egy év távlatából néztük meg, hogy miként érintette a forgalmukat.

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) első hat hónapra vonatkozó adatai szerint, amit az Adevărul idéz, a bárok forgalma nemhogy esett volna, hanem éppen fordítva, 5 százalékkal nőtt, míg az éttermek esetében még nagyobb volt a növekedés, akár a 20 százalékot is elérheti. Ha nem is számol be ilyen jelentős növekedésről, de mindenképp tapasztaltak növekedést a kolozsvári Bulgakov Café üzemeltetői is.


"Nem okozott igazán gondot,

[a dohányzást tiltó törvény - szerk.] mert egy jó ideje megerősítettük a konyhát. Azt én is tudom igazolni, hogy az éttermekben volt egy 10-15 százalékos emelkedés. Ez nálunk is tapasztalható volt. Ha csak az ebéd- és a vacsoraidőt vesszük figyelembe, akkor valóban elérheti a 20 százalékot a forgalomnövekedés, de a két időszak közötti periódus, amikor az emberek csak beültek egy laptoppal, cigarettáztak, kávéztak és dolgoztak, most kiesett. Vagy otthon dolgoznak, vagy olyan helyen, ahol cigarettázni tudnak. Ez visszahúz a növekedésen. Abban a három órában, amikor ebéd és vacsora van, tényleg észlelhető emelkedés" - mondta Kovács Ferenc, a Bulgakov Café menedzsere.Kovács ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hétvégi bulik forgalmán viszont megfigyeltek egy visszaesést. "Számottevően visszahúzta az eladást, mert emiatt hangsúlyosabbá vált az ivós előkészület. Eddig éjfél körül jelentek meg félrészegen a bulikon a fiatalok, mert addig ittak otthon, ezzel szemben mostanság 1-2 óra körül jönnek, mert otthon nyugodtan tudnak cigarettázni" - mondta.A Bulgakov menedzsere szerint viszont abból egyáltalán nem volt probléma, hogy kint kellett cigarettázni. Mint mondta, a nyári időszakban amúgy is főleg a teraszon ülnek az emberek, a téli hónapokban pedig találtak megoldást. Kovács szerint Magyarországon is volt egy házibuli trend a dohányzás betiltását követő első két évben, de utána visszaállt a rend. "Titokban azt reméli mindenki, hogy visszacsinálják ezt a törvényt. A kocsmát azért találták ki, hogy inni és szivarozni járjon oda az ember" - érvelt azért a dohányzást korlátozó törvény ellen.

A marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubot működtető Demeter József szerint mindenképp veszítettek ügyfeleket. "Az éjszaki klubnak olyan szinten befolyásolta az életét, hogy egyfolytában cirkuszolnak a dohányosok, amiért ki kell menniük cigizni. Kell figyelmeztetni őket, hogy bent ne gyújtsanak rá. A cigarettások mindig kávéznának vagy boroznának vele, de nálunk nem lehet ezeket kivinni, és ezért is cirkuszok vannak. Másképp meg jó, mert nincs büdösség, nem mennek annyit a ventilátorok" - mondta.

Demeter szerint a fiatalok 90 százalékának teljesen mindegy, hogy lehet vagy nem cigizni, a középkorúak, akik már ügyelnek az egészségükre, mennek esetleg többen, de új emberek nem jelentek meg.

Ádám Melánia, a sepsiszentgyörgyi Tein kávé- és teaház tulajdonosának beszámolója szerint a nappali forgalmuk nőtt, viszont az éjszakai csökkent, ami egyértelműen a dohányzás betiltásának tudható be. De ugyanakkor azt is tapasztalták, hogy megjelent egy olyan klientúra, aki eddig nem járt a kocsmájukba, mert füst volt, de ugyanakkor a dohányzók egy része elmaradozott, illetve sokkal kevesebb időt tölt vendéglátóhelyiségekben.Szerinte sokkal inkább befolyásolta az ő visszaesésüket az időjárás, mint a dohányzást korlátozó törvény. "Csökkent a forgalmunk, mert hideg tél volt, és nem tudtunk téli teraszt működtetni. De abban nem vagyok biztos, hogy a dohányzás miatt csökkent" - mondta. Ádám szerint az ANAF számainak sincs sok köze a dohányzás betiltásához, mert a törvény életbe lépése után nyári időszak következett.


A dohányzással összefüggő megbetegedések csökkentek

2016-ban 2015-höz képest az Adevărul már említett cikke szerint. Az előző évhez képest 2016 márciusa-augusztusa között 5,4 százalékkal esett vissza az iszkémiás szívbetegséggel (a szívizom elégtelen vérellátásának betegsége) kórházba kerülő felnőttek száma, 11,5 százalékkal csökkent a sztrókkal kezelt felnőttek száma, 1,7 százalékkal esett vissza az asztmával vagy krónikus obstruktív légúti betegséggel beutalt felnőttek aránya, illetve 5,4 százalékkal csökkent az asztmával vagy akut felső légúti fertőzéssel kórházban kezelt gyerekek száma. Bár a számok mutatósak, azért valószínűleg nehéz lenne konkrét összefüggést kimutatni a dohányzás betiltásával.

Cerghezan Imre, a székelyudvarhelyi városi kórház TBC osztályának főorvosa szerint ők nem vezetnek statisztikát, tehet pontos számadatokat nem tud mondani, de ő nem tapasztal változást. A tüdőgyógyász szerint a törvény hatását egyelőre leginkább a dohányáru-forgalom változásán lehet mérni, és nem a kórházakban."Ezek a számok periodikusan változnak, az asztmásoknál nincs is nagy összefüggés a dohányzás és a betegség kialakulása között. Inkább krónikus obstruktív légúti megbetegedéssel köthető össze. Ha a családorvos úgy ítéli meg, hogy a betegnek olyan panaszai vannak, akkor ideirányítja hozzánk. Egyfolytában jönnek a betegek, a régiek és újak is. Azt biztosan nem állíthatom, hogy ez jelentősen csökkent volna. Nagyon sok beteg van, de ezek évek óta dohányoznak, és már az idősebb korosztályba tartoznak. Azt nem tudom állítani, hogy csökkent volna a számuk" - mondta az orvos. A törvénynek egyelőre, úgy néz ki, hogy


tudatosító hatása van leginkább.

"Az emberek látták, hogy van egy változás. Nem gondolták volna, hogy egy füstmentes étteremben is lehet ülni, vagy ki lehet menni az irodából, akkor is, ha hideg van, csak dohányozni. Most már van egy közvetlen tapasztalatuk, látták az előnyeit, és nem pozicionálják magukat a törvénnyel szemben" - mondta a lapnak Magda Ciobanu tüdőgyógyász, a Stop Fumat program koordinátora. Ezt látszi alátámasztani több felmérés is. Míg a törvény bevezetése után az Inscop által készített közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a romániaiak 70 százaléka támogatja a törvényt, addig a Mercury Research által januárban publikált felmérés szerint már a lakosság 85 százaléka támogatja a dohányzást tiltó törvénykezést. Az Adevărul szerint évente 42 ezer ember halálában felelős a dohányzás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS