2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Tisztelned kell a kutyákat, másképp ez a sport nem működik”

Ambrus István 2017. március 07. 09:51, utolsó frissítés: 2017. március 08. 19:16

Kiss Attila plébános, de 2008 óta kutyaszánhajtóként versenyez. Idén ő nyerte az olaszországi Millegrobbéban rendezett FISTC sprint világbajnokságot. Interjú.


Kiss Attilát 2004-ben szentelték pappá, jelenleg az óradnai katolikus gyülekezetet szolgálja, szabadidejében pedig szánhúzó kutyáival készül a versenyekre. Először 2008-ban versenyzett Hargitafürdőn, majd nem sokkal később nemzetközi kutyaszánhúzó versenyen indult, ahonnan dobogósként tért vissza. A plébános elmondása szerint ez a sportág közelebb vitte a természethez, de abban is megerősítette, hogy még a legnehezebb helyzetekben sem érdemes feladni.

Hogyan került kapcsolatba ezzel a sportággal, és Ön szerint mi a legfontosabb ebben?

- Az első fontos dolog, tisztelned kell a természetet, és főleg a kutyákat. Ha nincsen meg köztetek a természetes kapocs, akkor ez a sport egyszerűen nem működik. Ugyanakkor fontos a kitartás, a következetesség és az ambíció. Ez az egész világbajnoki cím 8 év kemény munka eredménye. Néha fel akarja adni az ember, de olyankor is tovább kell menni.

Első alkalommal, amikor télen elindultam szánozni, nagyon kalandos volt. 14 kilométert 6 óra alatt tettem meg. Mivel ott voltak istenélményeim is, nagyon megtetszett. A lelkiismeretem szaván keresztül rájöttem, hogy az Isten soha nem hagyja az embert magára. Először 2008-ban versenyeztem Hargitafürdőn, a Székelyföld-kupán harmadik lettem, majd Romániában minden díjat megnyertem, amit lehetett, néha első, második, volt amikor harmadik lettem.
Az első nemzetközi versenyem Ausztriában volt, ahol a reggeli indulásnál a többszörös Európa-bajnok minden egyes mozdulatát ellestem és feljegyeztem. A díjátadón a többi versenyzővel beszélgetve jöttem rá, hogy a további győzelmek érdekében be kell szereznem egy többszörös Európa- és világbajnoki vérvonalból származó kutyát. Amikor az felnőtt, elkezdtek javulni az eredmények. Így lettem 2015 februárjában ezüstérmes világbajnok, bár a szerencse nem kedvezett nekem, ugyanis az első nap széttört a szánom, a lemaradást nem tudtam behozni, ezért lett csak ezüstérem.

Mire kell figyelnie a fogathajtónak a verseny közben?

- Vigyázni kell arra, hogy ne tévedj el, ez velem 2016-ban megtörtént.
Tavaly ősszel az Otunslag kerekes bikejöring Európa-bajnokságon, ahol a versenynek az első 3-4 kilométeres szakaszán 35-40 km-es sebességgel száguldanak a kutyák, egy újságíró a pálya közepén állt, és fékezéskor leestem a szekérről, lesérült a térdem, ami miatt le is maradtam, mert nem tudtam segíteni a kutyáknak az emelkedőnél. De így is ezüstérmes-európai bajnok lettem.

Mennyire befolyásolja az adott évszak a versenyekre való felkészülést?

- Ősszel, szeptember 1-jén kezdődnek az edzések, ilyenkor 1-2 km-t kell edzeni a kutyákkal, és figyelni kell arra, hogy a hőmérséklet ne legyen 15 Celsius fok fölötti, ugyanis a kutya képes kitenni a lelkét, hogy a legjobban teljesítse a számára kiszabott szakaszt. Ha magasabb a hőmérséklet, a fizikai terhelés alatt szívinfarktust is kaphatnak a kutyák. Ha nem végeznek semmilyen munkát, a plusz vagy mínusz 40 fokot is kibírják. Éppen ezért, a telet leszámítva, a kutyákat este kell sétáltatni, amikor már tíz fok alá csökken a levegő hőmérséklete.

Melyik kutyából válik jó vezér?

- A kutyák az egymás közötti verekedések alkalmából - főleg amikor valamelyik szuka tüzel -, kiválasztanak egy vezért. Az gyakorolja a hatalmát mindenki fölött, ő a hangadó. De ez nem a leggyorsabb kutya, nem is a legokosabb, egyszerűen a legerősebb. Ennek viszont alá kell vetnie magát a fogathajtónak is, hogy minden olajozottan működhessen. Ellenkező esetben ez a falkavezér a saját feje után fog menni, és előzéskor rászaladhat a szomszéd fogatra, képes lehet megölni annak kutyáját.

Mennyi ideig tart a vezér betanítása?

- Azt tudni kell, hogy a kutya olyan lesz, mint a gazdája. Saját magán kell dolgozzon az ember, hogy valamit el tudjon érni. De ha nyitott a szíve, nyitott a személyisége arra, hogy pozitív irányba változzon, meglegyen az a tisztelet, amiről beszéltem, akkor 2-3 éven belül képes elérni ugyanazt a teljesítményt, amit én.A vezér betanítása 3-tól 5 évig tart. Van kutya, amelyik genetikailag tudja, a feladatát, mikor kell jobbra vagy balra mennie, és van olyan kutya, amelyiknek a betanítása 5 évet is igénybe vehet. Egy ilyen eb elvesztése azt is jelenti, hogy a soron következő 3 szezont ki kell hagynod. Csak a vezérkutyával való foglalkozás napi 15 percet vesz igénybe, vele a legszorosabb a kapcsolat. Amikor mondasz neki valamit, éreznie kell, hogy mit csináljon. Ilyen példa az én vezérem, Giró, akinek ha azt mondom, lassan, mintha abban a pillanatban lefékezték volna. Ha azt mondom, adjál mindent bele, teljes szívéből-lelkéből húzza maga után az egész csapatot.

Mire kell figyelni a verseny megkezdése előtt, és hogyan segítheti a fogatot maga a hajtó?

- Elsősorban az a kérdés, hogy mekkora a versenytáv. A kutyák edzése egy bizonyos távra korlátozódik. Ha a versenyen megszabott szakasz hosszabb, mint a te edzési távod, akkor az elején a pálya 50%-án át kell segíteni a kutyákat, hogy maradjon elég erejük. De ha ugyanannyi, vagy egy picivel több, mint az általuk megszokott edzési távolság, akkor attól függ, hogy hány napos a verseny. Ebben az esetben első nap hagyni kell őket a saját tempójukban és kiderül, hogy az mennyire elég, majd második nap jobban bele kell húzni, de úgy, hogy a harmadik napra is jusson erő. Ha kétnapos a verseny, akkor az első nap nagyon bele kell adni mindent, hogy időt nyerj arra az esetre ha véletlenül valami beláthatatlan dolog történik, akkor is beleférj az időbe és te legyél az első.

Csak az dönti el a verseny kimenetlét, hogy mennyire vannak felkészítve a kutyák?

- A szán felépítése is nagyon fontos, a versenyekhez képest is vannak különböző típusok. Vannak például hosszútávú versenyek, amelyen a szánnak súlypontja egészen lent van, hogy ne boruljon fel, ha nagyobb rajta a teher. Közép vagy hosszú távon magaddal kell vinned különböző dolgokat, például a hajtónak kötelessége magával vinni elsősegélydobozt a saját maga és a kutyái számára. Nagyon fontos a fogat felépítésében a kutya szerepe, a szán 5%-ban, a többit a fizikai kondíciód adja. Fontos szempont, hogy annyi kutyával kell célba érnie a versenyzőnek, ahánnyal indult, ellenkező esetben kizárják a versenyből. Ha valamelyik eb lesérül, a szán zsákjában kell szállítani.

Hogyan vélekednek a hívek a szánhúzó világbajnoki cím elnyerésről?

- Elsősorban pap vagyok, utána következik ez a hobbi, amely szorosan kapcsolódik a természethez. Itt a havasok lábánál nagyon sokak munkája a természethez kapcsolódik. Ha tisztelettel vagyok ez iránt, akkor pozitívan látják az egészet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS