2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy kolozsvári lakótelepen érezhetjük magunkat a legnagyobb biztonságban Romániában

2017. január 31. 16:45, utolsó frissítés: 17:14

De a székelyföldiek sem féltik a bőrüket.


Nagyvárad Románia legbiztonságosabb városa, míg a kolozsvári Donát negyed a legbiztonságosabb városrésze - derül ki a storia.ro ingatlanközvetítéssel foglalkozó cég felméréséből, amelyben nagyon sok, 93 532 személyt kérdeztek meg szerte az országból. A helyzet pontos értékeléséhez az is hozzátartozik, hogy a felmérést nem erősítik meg a rendőrség hivatalos statisztikái, így a pontosabb megfogalmazás az lenne, hogy Nagyváradot érzik a legbiztonságosabbnak a lakói. Viszont hasonló adatokat lehetett olvasni - legalábbis Kolozsvárról - tavaly. Akkor szinten egy önbevalláson alapuló felmérésben a kolozsváriak 92 százaléka mondta, hogy valamilyen szinten biztonságban érzi magát a városban.

A második legbiztonságosabbnak érzett város Brassó lett, míg a harmadik helyre Kolozsvár jött ki a válaszadók véleménye alapján. A legkevésbé biztonságban Alexandriában érzik magukat az emberek, majd Suceava és Szatmárnémeti jön a negatív rangsorban. És amilyen gyilkosság volt Szatmáron, nem is csodálkozunk nagyon, hogy félnek az emberek. Itt van a lista:

A városok közbiztonsága
Create bar charts
A városrészek tekintetében a kolozsvári Donát (Grigorescu) negyedet érzik a legbiztonságosabbnak az országban. Az országos topba még a gyulafehérvári Maier, az ilfovi Otopeni, a bukaresti Aviatiei és a kolozsvári Györgyfalvi fért be. Az ország legkevésbé biztonságosnak érzett lakónegyede a suceavai Itcani. A teljes listák itt érhetőek el.

A városok negyedeinek biztonsága
Create bar charts
Egyébként rendre úgy néz ki, hogy Erdélyben inkább érzik biztonságban magukat a megkérdezettek, mint az ország más részein. Az összesítés szerint a történelmi Erdély 70,63-as átlaggal vezeti a régió toplistáját, utána jön Partium 68,67-es értékkel és a Bánság 67,79-es mutatóval.

Az erdélyi városok negyedei
Create bar charts


A hivatalos összesítésbe csak azokat a városrészeket számították be, amelyből volt legalább 100 válaszadó, az ábráink elkészítésénél mi is ezt a módszert használtuk. Ez alól csak Szatmárnémeti (részben), Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda kivétel, mert ezekben egyetlen városrészből sem kérdeztek meg 100 embert.A vizsgálatot 2016. novembere és 2017. januárja között végezték az olx.ro felületén, összesen 42 romániai városból összesítették az adatokat. A válaszadóknak a felmérésben nem csak a biztonságra vonatkozó kérdéseket kellett értékelniük, hanem többek között a tisztaságra, a zajszintre, a légszennyezésre, a tömegközlekedésre, a zöldterületekre és más életszínvonallal összefüggő kérdésekre is rákérdeztek. Jelen adatok csak a közbiztonságra vonatkozó részt tárgyalják. A felmérést készítők azt ígérik, hogy más kérdéseket is sorra vesznek majd az év hátralévő részében. A hibahatár 0,5 pont.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS