2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Létezik a kritikus hetedik év?

G.L. 2017. január 26. 10:07, utolsó frissítés: 13:56

Egy online társkereső friss felmérésének eredményeiből akár azt is gondolhatnánk, hogy igen. De a negyedik X is nagyon ott van, amikor félrelépésről beszélünk.


Leggyakrabban a kerek évfordulók közeledése készteti félrelépésre a nőket, ezek közül is a negyedik X érkezésének a hatása a legerősebb - mondta el lapunknak az erdélyi párkapcsolat terapeuta, akivel a nők félrelépésével kapcsolatos friss globális adatsor kapcsán beszélgettünk.

A házasságkötésük után átlagosan 7,6 évvel lépnek félre a nők - derül ki a Victoria Milan, kifejezetten házasságon kívüli kapcsolatokra tervezett társkereső oldal felméréséből, amelyben azt vizsgálták, melyik országban milyen életkorban keresnek titkolt új kapcsolatot a nők. Az adataik szerint a nők világszinten átlagosan 29 évesen kötnek házasságot, és 36,6 évesen keresnek maguknak új szeretőt. Így jönne ki átlagban a 7,6 év. Természetesen nem minden nő lép félre, a felmérés csupán azokról szól, akik igen.A felmérés adataiból az is kiderül, hogy országonként jelentősen eltér, hogy a nők többsége mikor kezd el félrelépni. Nagy-Britanniában legnagyobb arányban (30 százalék) 25 és 29 év közötti nők keresnek partnert a házastársuk mellett, ezzel szemben Finnországban a párjukat megcsaló nőknek csupán 15 százaléka tartozik ebbe a korosztályba. Az ír nők a házasságon belüli szexuális kielégülés hiányát említették a megcsalás fő okának, de sokan mondták az elhanyagoltság érzetét is.


Spanyolországban például a 40-44 éves korosztály a leggyakoribb félrelépő, míg Magyarországon a 45-49 év közötti nők keresnek leggyakrabban új partnert maguknak. Deme Ilona pszichológus szerint, bár nem ismer erre nézve adatokat, de a romániai eredményeink nagyjából megegyezhetnek a magyarországiakkal.

A felmérésben országos bontásban is tárgyalják, hogy a házasságkötésük után átlagosan hány évvel kezdik megcsalni párjukat a nők. Európában a legkevesebbet az ír nők várnak, az esküvő után mindössze 3,6 évvel máris félrelépnek. Utánuk a svéd nők jönnek, akik a házasságkötés után 4,1 évvel csalják meg a párjukat. Ezzel szemben az Egyesült Államokban például 8,5 évet várnak. Itt érdemes megjegyezni, hogy a félrelépő nők átlagéletkorában viszont nincs ekkora különbség. Míg Írországban átlagosan 35,2 évesen csalják meg a párjukat az asszonyok, addig az Egyesült Államokban átlag 35,5 évesen. Kanadában a házasságkötés után 6,7 évvel lépnek félre a nők átlagosan, míg a félrelépéskor átlagéletkoruk 35,8 év. Dél-Afrikában 7,4 évvel a boldogító igen kimondása után gondolják átlagosan azt a nők, hogy ideje van egy kis kalandnak, itt az átlag szintén 35,8 év.Deme elmondása szerint a korábbi felmérések azt mutatták, hogy a megcsalás szempontjából a kerek évforduló előtti évek a legveszélyesebbek, ezen belül a 39 évesek számítanak a legveszélyeztetettebb korosztálynak. Állítólag ebben az időszakban mindkét nem esetében kétszer annyian csalják meg a párjukat, mint a 29 vagy a 49 évesek.

"Ez a szám nem véletlenül esik egybe az életközép-időszakkal, vagy a gyakran emlegetett midlife-crisis-sel vagy életközép-válsággal. Ebben az időszakban gyakran problémát lehet felfedezni az életkor elfogadásával kapcsolatban, ez az az életszakasz, amikor megkérdőjelezhetünk mindent, amit addig elértünk vagy tettünk az életünkben. Gyakoriak a nagy, drasztikus váltások (és válások), a teljesen új irányváltások, akár szakmai, akár kapcsolati téren. Tulajdonképpen az élet minden területére kihathat" - mondta a szakember a Transindex megkeresésére.

Deme elmondása szerint talán azt a legnehezebb elfogadni, hogy az életközép azt jelenti, hogy lecsengett a fiatalság, és innentől elkezdődik az öregedés. Nehéz megélni a test változását, főként nőként, és főként a nyugati, a fiatalságot szinte fetisizáló társadalmakban, ahol minden azt sugallja, sőt, ordítja a képünkbe, hogy csak a fiatal, a feszes, a ránctalan lehet szexuálisan vonzó.

"Különböző okok miatt lépnek félre a házas asszonyok. Lehet, hogy a férjük nem adja meg nekik a megérdemelt figyelmet és tiszteletet. Talán még mindig szeretik a partnerüket, de eltűnt a szikra a házasságukból. Alternatívaként megnyithatják a házasságukat, mindkettőjüknek lesznek afférjai, hogy kielégítsék a fizikai szükségleteiket, miközben továbbra is megmarad köztük a szoros érzelmi kötődés" - sorolta az esetleges magyarázatokat a félrelépésekre Sigurd Vedal, a társkereső oldal alapítója.

Deme részletesebben kifejti: "Képzeljük el azt, amikor ez a sok tényező együttesen hat: negyven fölötti nő vagyok, túl egy csomó jó és rossz tapasztalaton a párkapcsolatomban, esetleg csaltak már meg, változik a testem, egy olyan időszakot élek éppen, amikor számot vetek azzal, mind párkapcsolatilag, mind egyénileg, hogy mi az, amit elértem, mi várhat még rám, mit várhatok a párkapcsolatomtól, saját magamtól, az élettől, és a válaszok egy része - ugyanúgy, mint bármelyik más számvetésnél - nem a legpozitívabb. Ilyenkor érzékenyebbek, fogékonyabbak lehetünk a bókokra, hálásabbak az elismerő tekintetekért, mert arra a dilemmánkra válaszolnak igennel, hogy még mindig vonzóak, "megkívánhatóak" vagyunk-e. Amennyiben a párkapcsolatom pedig éppen elkényelmesedett, esetleg ellaposodott, akkor könnyebb belekeveredni külső kapcsolatba, beengedni a harmadikat."Emellett több olyan jelenséget is felsorolt még a szakember, amely az életközép-válsággal jár együtt. Állítása szerint nem ritka ebben az időszakban, hogy a korunknál lényegesen fiatalosabban öltözködünk, viselkedünk, vagy akár az, hogy jóval fiatalabb partnerre cseréljük a párunkat. Ez az érzés lehetőséget adhat a fiatalság újbóli átélésére, vagy annak az illúziójára. Gyakran hallani ilyenkor, hogy "ezt már nem is reméltem az élettől", "úgy érzem magam, mint húszévesen", "újra élek", "ez egy ajándék az élettől".

"Idézném Esther Perel párkapcsolati terapeutát, aki a Szeretkezés fogságban c. könyvében arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek többsége nem azért lép félre, mert erkölcstelen, hanem mert boldogtalannak érzi magát egy adott helyzetben, és hirtelen nem talál jobb kiutat, ez marad számára az egyetlen menekülési útvonalként. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a vágy felkelthető és fenntartható. Ez pedig szorosan összekapcsolódik a fantáziával és azzal, hogy miképp vagyunk képesek működésben tartani képzeletünket, játékosságunkat, kíváncsiságunkat" - tette hozzá még Deme.

A felmérés (elég igazságtalanul) sajnos nem tér ki a férfiak félrelépési időszakára, de az életközép-válság legalább úgy érinti őket is, mint a nőket.

Címoldali kép: Lucas Cranach the Elder: La Bocca della Verità (Igazság szája)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS