2018. május 23. szerdaDezső
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyszerűen elkészíthető italokat ajánlunk szilveszterre

Ambrus István 2016. december 30. 13:42, utolsó frissítés: 16:14

Kolozsvári bartendereket kérdeztünk arról, hogy milyen italokat érdemes vásárolni szilveszterre, és hogy mivel lehet feldobni ezeket.


Ha a szilveszter legjellemzőbb italát, a pezsgőt már nagyon meguntad és feldobnád valamivel, akkor adunk hozzá néhány tippet, de a legtöbb szilveszteri mulatság menüjén szereplő üdítőkből és italokból is lehet ízletes és sokak számára újdonságnak számító, úgynevezett "long drinket" keverni két lépésben.
Major Csaba és Bartha Attila már tíz éve dolgoznak bartenderként Kolozsvár legnépszerűbb szórakozóhelyein, ahol különleges koktélokat is készítenek. Őket kérdeztük arról, hogy milyen otthon is könnyen elkészíthető italokat ajánlanak szilveszterre.

Barta AttilaBarta Attila


Bartha Attila úgy véli, elsősorban az a fontos, hogy ne társítsunk a férfiakhoz vagy a nőkhöz nemek alapján semmilyen italt. “Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, nincs olyan, hogy csajos pia, ahogy nincs csajos kaja sem. Ízek vannak. Édes, keserű, savanyú és ezek keveréke. Ezeknek az ízeknek egyensúlyban kell lenniük. Ugyanúgy, ahogy a kaja uniszex, uniszex a pia is. Az italok kapcsán ebből kiindulva sok tévhit is van, elég, ha csak a Cosmopolitant vesszük alapul, ami nagyon erős. Ha már nemekhez illően akarjuk meghatározni az italokat, akkor a Cosmopolitan az alkoholtartalma alapján inkább lenne férfias ital, mégis a nők fogyasztják nagy előszeretettel. Azért gondolják női italnak, mert a Sex and the City sorozatban a szereplők azt itták” – mondja Bartha Attila.

A bartenderek szerint a házi használatra szánt italokat, a long drinkeket egyszerű elkészíteni. Először is az a fontos, hogy kiválasszuk az úgynevezett alap italt, amihez igazítjuk az egyéb hozzávalókat. Ehhez kell egy „mixer”, vagyis egy üdítő, ami lehet szénsavas, vagy szénsavmentes. Ugyanakkor különbséget kell tenni a koktél és a long drink közt.


„A koktélnak 5 összetevője van: water, spirit, sugar, bitter, és ice. Ezek különböztetik meg a koktélt a long drinktől, tehát ahhoz, hogy koktélról beszélhessünk, mind az öt említett alapanyagnak benne kell lennie. A long drink egy spiritből és egy mixerből áll. Ez valamilyen tömény ital, amit például üdítővel felöntünk. Ha van pezsgő, és feldobnánk valami édesebbel, akkor vehetünk hozzá barack vagy eper pürét, mellé akár egy likőrt, ami azért jó, mert az italkombináció alkoholtartalmát növeli” – magyarázza Attila.


Full Moon az egész társaságnak

Major Csaba szilveszteri kedvence a Full Moon, amit egyszerre nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni. Ez szerinte azért is totál jó, mert ihatjátok együtt közösen az egész társasággal. Ez eredetileg úgy készül, hogy egy úgynevezett "ballba", nagyobb edénybe vagy kancsóba beletöltünk egy egész üveg pezsgőt, 2 energiaitalt és két deci vodkát, majd belevágunk 1-2 lime-ot, de ha ez épp nincs kéznél otthon, akkor a citrom is megteszi. Ezt merőkanállal ki lehet tölteni a poharakba, és onnan szívószállal is lehet fogyasztani.

Major CsabaMajor Csaba


Attila szerint ami ehhez hasonló, és a legegyszerűbb elkészíteni, az a

Kir Royal

Ennek tömény ital és pezsgő az alapja. „Egészen pontosan egy pohár pezsgővel és húsz milliliter Crème de cassis, vagyis fekete ribizli likőrrel készül. Így az ideális, de a baracklikőr is megfelel ízlés szerint. Vagy akár szirupot is használhatunk alapanyagként, főleg akkor, ha kevésbé erősen szeretnénk elkészíteni az italt. Ebben az esetben az ízt kapjuk, csupán az alkoholtartalma lesz alacsonyabb”.


Mimoza

„Ezen kívül van még egy nagyon egyszerű kombináció, ami egyben népszerű is, a Mimoza. Ez is csak két összetevőből áll: pezsgő, és narancslé. Ez már csak azért is ismert, mert több filmben is ezt fogyasztották a szerepet alakító színészek” – meséli Csaba, aki szerint ezeknek a long drinkeknek az otthoni fogyasztásra való elkészítése nagyon egyszerű. Nem kell mást tennünk, mint „egy pohárba fél deci rövidet töltünk, jeget teszünk bele, majd felöntjük másfél deci szénsavas vagy -mentes üdítővel, így elérjük az italok keverékének ideális arányát, tehát egy rész alkohol, és annak a háromszorosa az üdítő, amivel felöntjük”.


A Jagermeister szinte mindennel kombinálható

Az egyik legnépszerűbb német szeszes ital önmagában is kiváló, de ha kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni az ízvilágát, long drinkként is elkészíthető, ugyanis szinte minden olyan üdítővel passzol, ami épp kéznél van. Ezek lehetnek szénsavasak, mint a tonik, Sprite, kóla, energiaital, de akár rostos gyümölcslével is keverhető, almalével különösen ajánlott. „Ez narancslével is passzol, az íze azzal is kiváló, de a színe elég fura” – mondja Csaba.

Attila szerint pedig ugyanilyen egyszerűen vodkával, whiskyvel vagy rummal is készíthetünk long drinket. "Ha vásárolunk két szénsavas és két mentes üdítőt, mellé pedig két alapanyagként szolgáló töményet, máris hatféle italt készíthetünk. Ha ezt a képletet egy kicsit tovább bonyolítjuk, és vásárolunk néhány energiaitalt, két szénsavasat és két nektárt, egy pezsgőt és két töményet, akkor már tízféle italunk van”.


Pezsgő mellé szőlő


A bartenderek azt is hozzátették jó tanácsként, hogy ha profibbnak szeretnénk tűnni, akkor mindenképp használjunk sok jeget az italok felszolgálásakor, arra töltsük rá a kimért italokat, majd ezt valamilyen hosszú pálcikával vagy kanállal keverjük össze, de erre a célra akár a szívószál is megfelel. A tévhittel ellentétben a vendéglátóipari egységekben kínált italokat nem azért szolgálják fel nagyobb mennyiségű jéggel, hogy annak a tartalmán spóroljanak, hanem azért, mert minél hidegebb a kevert ital, annál intenzívebb az íze. Ezért mindenképp azt ajánljuk, hogy tegyetek minél több jeget az italba – mondják.

Bár nem kötelező, de érdemes gyümölcsöt is kínálni ezek mellé, általában olyant, amilyen ízű üdítőt használunk. Ha narancs nektárt vásárlunk, akkor 1-1 szelet narancsot tehetünk az italba, a tonikhoz, Sprite-hoz, cranberry-hez, almaízű üdítőhöz jól passzol a lime vagy a citrom. A pezsgő mellé pedig nagyon jól megy a szőlő vagy az eper. „Ez azért is jó ötlet, mert ami a szemnek tetszik, az a szájnak is fog” – teszik hozzá.

A bartenderek hangsúlyozták, hogy fontos a mértéktartás, valamint az is, hogy ezeket az italokat elsősorban az ízük miatt fogyasszuk, nem arra valók, hogy a szomjunkat oltsuk velük, ráadásul „a kevert piákkal óvatosan kell bánni, mert minden, ami kevert, az erősebben hat. Ha érzed, hogy mozog a világ egy kicsit, akkor szünetelj, és igyál szénsavmentes ásványvizet” – javasolja Csaba és Attila.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS