2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdély három városát lehet ingyen felfedezni egy applikációval

G. L. 2016. november 24. 16:21, utolsó frissítés: 2016. november 25. 15:14

A goTransylvania alkalmazásban egyelőre Marosvásárhely, Segesvár és Szováta bemutatása érhető el, de készülnek tovább terjeszkedni.


Biztos ti is kerültetek már olyan helyzetbe, hogy megérkeztetek egy új városba, vagy éppen átutazóban vagytok egy új városon, lenne is pár óra szabadidőtök, csak éppen azt nem tudjátok, hogy mit érdemes megnézni a településen, hol van a közelben egy jó étterem vagy egy jó kávézó, esetleg valami történelmi látványosság. Szerintem pont nekik ideális a Lynx Solutions által készített ingyenes goTransylvania applikáció.


Turisztikai applikációt készíteni nem olyan nagy innováció,

elég például a PoketGuide alkalmazásra gondolni, aminek Kolozsváron ingyenesen elérhető tematikus túraútvonalai vannak, de Sepsiszentgyörgy esetében is létezik egy fizetős csomagjuk. A goTransylvania alkalmazás nagy előnye ezekhez képest, hogy nem elégszik meg a látványosságok száraz bemutatásával.

A szovátai séta ajánlataiA szovátai séta ajánlatai


"Úgy építettük fel ezeket, hogy ne csak a turisztikai látványosságokra szorítkozzak, hanem megpróbáltuk érdekessé tenni az útvonalainkat. Úgy terveztük, hogyha Marosvásárhelyen a Kultúrpalota és vár között van egy jó vendéglő, ahol Erdély egyik legfinomabb csorbáját lehet elfogyasztani, akkor az is bekerüljön. Ne csak egyszerűen végigvezessük a látványosságok között a turistákat, hanem tartalmas szórakozást kínáljunk számukra, ami Erdély egész kultúráját magában foglalja" - magyarázta megkeresésünkre Korodi László, a Lynx Solutions marketing menedzsere. Fontos viszont, hogy nem csak útvonalat lehet kiválasztani, hanem mondjuk akár csak egy kávézót is. A goTransylvania a turisztikai látványosságok mellett


múzeumokat, kávézókat, kocsmákat, szállodákat és bulizóhelyeket is ajánl.

Így eshet meg, hogy az abszolút turistalátványosságnak tekinthető Segesvár mellett, Marosvásárhelyről és a történelmi nevezetességékben korántsem bővelkedő Szovátáról is készült már bemutató. De tovább is terjeszkednének, és más városokról is elkészül egy hasonlóan összeállított csomag."Február környékén keresett meg Lender Zsolt, a Vitality Regionális Egyesülettől, hogy szeretne egy ilyen applikációt. Mi már akkor dolgoztunk egy hasonlón, amit így végül nem adtunk ki, hanem redizájnoltunk, rebrandeltünk. Áprilisban fogtunk neki a munkának, és novemberben került ki az iOS verzió is. A weboldal és az Android verzió már augusztusban is megvolt, de addig nem nagyon népszerűsítettük, ameddig nem volt kész az iOS-verzió is" - mondta Korodi.


Offline módban is működik,

tehát nem kell állandóan online lenni, a külföldi turistáknak pedig biztosan nem kell roaming díjat fizetniük, ha előre letöltik az adatokat. Ehhez a telepítésen kívül csupán egy gyors regisztráció szükséges. Egy-egy látványosságról képes, szöveges és hangos bemutató is van, sőt térképen is megmutatja a helyét. Elméletileg mindhárom működik offline módban, de nekem a képeket és a hangot nem töltötte be, aminek elméletileg az az oka, hogy nincs elég hely a telefonomon. Ilyen problémák azért felmerülhetnek. Pedig a hangos változat a felolvasó modorossága ellenére is sokkal élvezhetőbb, mint amikor böngésznünk kell a szöveget. A megadott helyeket egyébként nem csak bemutatja az alkalmazás, hanem el is vezet hozzá.

Történelmi nevezetességek SegesváronTörténelmi nevezetességek Segesváron"Sok energiát igényel, hogy a szükséges adatokat előkészítsük. Azért is indultunk csak ezzel a három várossal, mert ezek vannak a legközelebb hozzánk, ezeket ismerjük a legjobban. A jövő évi tervek között szerepel Kolozsvár és Nagyszeben. De lassan egész Erdélyre szeretnénk kiterjeszteni az alkalmazást" - nyilatkozta Korodi. A terjeszkedés most már csak a tartalomszerkesztőkön múlik.

Első kipróbálásra tényleg használható alkalmazásnak tűnik a goTransylvania, ami jelenleg a magyar és román mellett angolul érhető el. A készítők elsősorban a turistákra számítanak, de a helyieknek és belföldi átutazóknak is hasznos segédeszköze lehet, ahol ők is praktikus információkat találhatnak. Kifejezetten bírtam, hogy értékelni is lehet az ajánlatokat, így egyfajta visszajelzést is kapnak a készítők, ami segíthet a még minőségibb élmények megtervezésében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS