2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Játék, kommunikáció, vásár, kollekciók: indul a Design Hét

sajtóanyag 2016. november 16. 18:52, utolsó frissítés: 18:52

November 21–27. között kiállításokat, szakmai beszélgetéseket, workshopokat, divatbemutatót szerveznek Sepsiszentgyörgyön.


Újra a design-né lesz a főszerep a jövő hét folyamán Sepsiszentgyörgyön. A november 21–27. között zajló rendezvény során számos kiállításra, szakmai beszélgetésre és workshopra kerül sor, de a tavalyi hagyományokat folytatva idén is lesz divatbemutató, design-vásár és zenés-szórakoztató program.

A kiállítások közül a legemblematikusabb a már tavaly is megszervezett Transylvania Tranzit, amely kortárs erdélyi designereket vonultat fel, és azok munkásságába kínál betekintést. Hagyományosnak számít szintén a Partiumi Keresztény Egyetem reklám-grafika szakos diákjainak a kiállítása is, amely idén a Photo Ludens címet viseli.

Szintén design-szakos diákok munkáit mutatja be a Csernátoni Design Tábor alkotásaiból készült kiállítás, illetve a CsomóPont kézdivásárhelyi design-műhely által szervezett NOISE-tábort ismertető tárlat.

Lesz két egyéni alkotót bemutató tárlat is: Ianis Vasilatos közlekedési eszközöket tervező designer munkái az Erdélyi Művészeti Központban, Patrick Morăraş játékdesign-kiállítása a Lábasházban lesz majd megtekinthető. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben idén a könyvgrafikáé lesz a főszerep.


A szakmai beszélgetések, workshopok és bemutatók során a Design Hét idei témáját, a játék és kommunikáció design-ban betöltött szerepét járják körbe. A játék és kommunikáció a designban című nyilvános szakmai beszélgetés során fiatal, de már befutott, ismert brandekkel rendelkező designerek, divattervezők osztják meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat, a Van-e erdélyi design című szakmai fórumon viszont az idősebb generáció cserél eszmét az erdélyi formatervezés múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A workshopok közül kiemelésre érdemes a háromnapos 3D-workshop, amelyet Bagoly Levente és Fekete Bálint designerek tartanak az Erdélyi Művészeti Központban, Sztuchlak Gergő (Transylvania App) aplikációíró workshopja, amelynek lesz külön bemutatója is, illetve a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben sorra kerülő könyvkötő workshop. Utóbbiakra elsősorban gyerekeket várnak.Idén a divatbemutatót is a játék és a kommunikáció szellemében szervezik meg. Olyan divattervezőket, divatműhelyeket hívtak, akik munkáikban kiemelten reflektálnak erre a témára: Jánosi Ágnes, a KreaKids stúdió, Miklós Kata, Oláh Gyárfás, Simó Júlia és Zsigmond Adél. Ékszer-, illetve táskabemutatóval is kibővítették a show-t, amelyen a ReKKo, a Delicates és a Marikó brandek kiegészítői lesznek majd láthatók.

A design-vásár megszervezésével idén is az a cél, hogy helyi, de minőségi design brandeket mutassanak meg és tegyenek elérhetővé szélesebb közönség számára. A sepsiszentgyörgyi volt Art Gallery-ben működő kétnapos vásáron olyan brandek szerepelnek majd, mint: DELIKATES, BIRKASÁGOK, ERIKA CSOKI, FAHÉJ, GALFFIS CSOKOLÁDÉ, ILKAPILKA, IVACSON REBEKKA, MARIKO, ReKKo DESIGN, POMPO, SZÁSZ ZSUZSA BAGS, YUKKA, WILD TO WEAR.

A rendezvény részletes programja a www.designweek.ro oldalon érhető el, illetve a Design Week Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalon.

A Design Hét Sepsiszentgyörgy szervezője az Országos Képzőművészeti Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja (UAP), a Focus Rectus Egyesület és a Csagasa Visual Communication. Partnerek: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Balassi Intézet és a ProWood Faipari Klaszter. Társszervezők: a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, az Erdélyi Művészeti Központ, a Lábasház, a Tein Teahouse és az Andrei Mureşanu Színház. További támogatók: EuroGSM, MultiNr, SUGÁS Áruház, Kobak Design, Best Western Hotel Park, Grizly & Co, Estico Srl. Médiapartnerek: Transindex, Háromszék, Székely Hírmondó, Observatorul de Covasna, SepsiRádió, Erdély TV, Nőileg, Intarzia & Castor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS