2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdély madártávlatból is nagyon látványos, és be is bizonyították most nekünk

Gál László Gál László 2016. november 10. 09:31, utolsó frissítés: 10:35

Így nem futottál még végig Erdély turisztikai látványosságain.


Valószínűleg sok turisztikai videó készült már Erdélyről, sokan igyekeztek megmutatni a régió szépségeit, de valószínűleg ahhoz fogható, mint amilyet a gyergyószentmiklósi származású Ruczuj Szabolcs készített, nem sok van. A jelenleg Londonban élő filmes azokat a dolgokat gyúrta össze a My Run Across Transylvania című filmjében, amiket a legjobban szeret: a kalandot, a futást, a filmezést, és azt a helyet, ahonnan származik, és ahol otthon érzi magát. Ennek eredménye egy szemet gyönyörködtető drónfelvételekből álló munka.


Igazi eye candy-videó,

ami a készítője szerint abban különbözik a többi hasonlóan látványos felvételtől, hogy ez egyben személyes utazás is. Elmondása szerint fontosnak tartja az ilyen videóknál az emberi jelenlétet, mert így tudjuk értékelni a természet nagyságát, összevetve az ember törpeségével.
A Transindex megkeresésére Ruczuj elmondta, hogy több mint egy évvel ezelőtt támadt az az ötlete, hogy végigfutja Erdély leglátványosabb turisztikai látványosságait, amit drónnal rögzítenek, és filmet készítenek belőle. Végül 10 hónap tervezgetés és szervezés, egy hónap erdélyi forgatás és 2-3 hét utómunka után elkészült a film, amelynek a bemutatója szeptember 26-án volt Londonban. De azóta már Sydney-ben is vetítették a munkát. A film elkészítésében operatőrként a gyergyószentmiklósi Bakó András működött közre. A hangmérnöki feladatokat a skót Ben Corner-Barber végezte, míg a londoni székhelyű Shorefront Films segítette az utómunkát. A finn Mikko Makela volt a vágója. A november elején Facebookon megosztott filmet eddig mintegy 26 ezren nézték meg.

BerethalomBerethalom

A törcsvári kastélyA törcsvári kastély


"A régió szépségét szerettük volna a levegőből megmutatni. Azt hiszem, hogy mindannyian jobban értékeljük a természetet, ha azt egy új perspektívából látjuk" - magyarázta, majd a film ötletének eredetéről is beszélt.

"Egy évvel ezelőtt két svájci barátommal vettem részt egy erdélyi túrán. Teljesen megdöbbentette és lenyűgözte őket az utazás. Elismerték, hogy elfogultan, rosszul ítélték meg Romániát és Erdélyt, ami az utazás végére teljesen megváltozott. Azt mondták, hogy a világnak tudnia kell ennek a helynek a szépségéről, egyediségéről, a helyiek barátságosságáról és vendégszeretetéről. Úgy éreztem, hogy tenni kell valamit" - mondta. Erre pedig a videó tűnt a legalkalmasabb formának. Az önkormányzatokat és a turisztikai látványosságok működtetőit pedig könnyű volt meggyőzni, hogy működjenek együtt.

Ruczuj SzabolcsRuczuj Szabolcs


"A törcsvári kastélynak a legtetején található fa emelvényen, a nagyközönségég számára nem látogatható részen kértem például filmezési engedélyt, és Alex Priscu, a kastély marketingigazgatója habozás nélkül beleegyezett. Costin Tinca, a vajdahunyadi vármúzeum igazgatója a vár egy részét lezáratta azért, hogy zavartalanul tudjunk dolgozni. A tordai sóbányában Bodea Tudor, a turisztikai szolgáltatások vezetője és Balla Norbert idegenvezető zárás után még sokáig velünk maradt, hogy felvegyük az utazás legszürreálisabb helyét. Nem is kaphattunk volna jobb támogatást" - magyarázta lelkesen.

A filmben szereplő turisztikai célpontok kiválasztásához több ezer képet nézett végig Erdélyről a Google-en, az Instagramon és a Flickr-en. Emellett pedig ismerőseinek a tippjeit is meghallgatta. "Például Károly herceg zalánpataki vendégházát csak két nappal a forgatás megkezdése előtt ajánlották. De felvettem a kapcsolatot gróf Kálnoky Tiborral, és egyből megengedte a forgatást a birtokon" - tért ki a részletekre. A filmben olyan klasszikus erdélyi nevezetességek jelennek meg, mint a berethalmi erődtemplom, a Békási-szoros, a Transzfogarasi út. Csupa kedvcsináló látványosság, amit látva a turisták tényleg úgy gondolhatják, hogy megéri eljönni ide.


"A Gyergyói-medencével szerettem volna kezdeni és befejezni a filmet.

Innen származom, és egy kis elfogultsággal, azt hiszem, hogy ez a táj a legdrámaibb hely Erdélyben. Voltam olyan szerencsés, hogy 5 kontinens több mint 30 országát fedezhettem fel már, megmásztam néhány magas hegyet, de semmi nem múlja felül a Gyergyói-medence naplementéjét" - lelkendezett, majd a filmezés egyik legjobb és legegyedibb tapasztalatát is megosztotta velünk, amikor a tordai sóbányában zárás után forgattak.

Károly herceg zalánpataki vendégházaKároly herceg zalánpataki vendégháza

A vajdahunyadi kastélyA vajdahunyadi kastély


"Emlékszem, ahogyan besétáltam abba a gigantikus, sötét, több száz méter átmérőjű sókamrába. Teljesen egyedül voltam. A legkisebb zaj is felerősödött, amit keltettem, és másodpercekig visszhangzott. Úgy hangzott, mintha egy óriás lépkedne. Ez egy igazán megsemmisítő és egyszerű tapasztalat volt, amit életemben nem fogok elfelejteni" - mondta.

A film költsége nagyjából 6000-7000 font volt, ehhez viszont az olyan költségeket is be kell számolni, mint az első négy nap után lezuhant drón, amit elsodort egy patak, és talán már a Fekete-tenger alján van ma, illetve az autójuk letört tükrét és kilyukasztott oldalát, ami egy zalánpataki tehén "támadásának" következménye.

A tordai sóbányaA tordai sóbánya

A Transzfogarasi útA Transzfogarasi út

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS