2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életveszélyes országokat ajánl megnézésre a világ egyik legnagyobb útikönyvese

G. L. 2016. október 27. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

A Lonely Planet listáján három olyan ország is van, ahova a külügyminisztérium szerint inkább ne menjünk.


A Lonely Planet közzétette a 2017-es ajánlatait, tudjátok, amiben tavaly a régiók között Erdélyt ajánlották. Összesen négy kategóriában készítették el a top tízes ajánlatukat, a már említett régiók mellett országokat, városokat és ár-érték arányú úticélokat is rangsorolták jövőre. Ez utóbbin szerepel Debrecen. Elég megdöbbentő a felsorolt országok listája.

Az első helyet a Justin Trudeau miniszterelnökkel új lendületet kapó, újra a figyelem középpontjába kerülő Kanada szerezte meg, ahová, úgy néz ki, hogy 2017 decemberétől vízummentesen utazhatunk. És csak azért nem teljesen biztos, mert Vallónia még nem írta alá a tervezett EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt, így a Romániával kötött megállapodás is borulhat, amit Johannis nagy büszkén a múlt héten bejelentett.

Justin TrudeauJustin Trudeau


Szóval a világ második legnagyobb országa nem gázos, sőt, jövőre valószínűleg nagy és vidám bulikkal is készülnek, amit a Lonely Planet is megjegyez, mert 150 éves lesz a kanadai konföderáció, ahol valószínűleg szívesen látják a külföldi vendégeket. A lista második helyén viszont az a Kolumbia áll, amit


a külügyminisztérium egyszerűen nem ajánl, ha nem muszáj menni,


mert az országban nagyon magas a bűnözési ráta, és gyakoriak az erőszakos bűncselekmények. Ezen kívül pedig ott van a kábítószer-kereskedelem, amiről a legismertebb az ország. De emellett a terrortámadások veszélye is fokozott. Bár idén aláírt egy békemegállapodást kormány és a FARC gerillaszervezet, de azt népszavazással nem hagyták jóvá, így valószínűleg semmi nem lesz belőle.

Kolumbia a Lonely Planet szerintKolumbia a Lonely Planet szerint

Kolumbia a turisztikai ajánlókbanKolumbia a turisztikai ajánlókban


És ha mindez nem lenne elég, Brazília után Kolumbia a Zika-vírus által leginkább sújtott ország. A hivatalos tájékoztatóban arra is kitérnek, hogy gyakoriak a robbantások és az emberrablások Kolumbiában, amelyeknek a külföldi állampolgárok kifejezetten célpontjai. A forgalmas turisztikai látványosságoknál pedig a zsebtolvajok garázdálkodhatnak.

Kolumbia fegyveresekkelKolumbia fegyveresekkel


Azt tanácsolják, hogyha mindenképp Kolumbiába akarunk utazni, akkor kerüljük a hegyvidéki területeket, a határ menti régiókat és a vidéket, illetve, ha lehet, akkor akkreditált utazási irodák ajánlatát válasszuk, amelyek folyamatosan tartják a kapcsolatot a hatóságokkal. De még hosszan lehetne sorolni a figyelmeztetéseket. A Lonely Planet ajánlója ehhez képest egy új, felfedezésre váró turisztikai területre tekint az országra, ahová 30 év után fog ismét ellátogatni a pápa 2017-ben.

De Nepál esetében sem ajánlják a turistáskodást a hivatalos szervek, amit a világ talán legnagyobb útikalauz-kiadója az ötödik helyen ajánl. A külügyminisztérium szerint bizonytalan politikai helyzet, illetve az azzal együtt járó - esetlegesen erőszakossá váló - tüntetések és a fokozott bűnözés miatt inkább ne utazzunk be az országba.

Nepáli tájképNepáli tájkép


A toplistán tizedik helyre sorolt Etiópiát szintén olyan helynek minősítik, amit jó elkerülni. Október elején hirdettek a zavargások miatt rendkívüli állapotot, és az legalább még egy fél évig érvényben lesz. Hailemariam Desalegn miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzet "fenyegetést jelent az ország népére". Hát akkor egy turistára, tesszük mi hozzá. Ha valaki mégis utazna, a minisztérium azt javasolja, hogy legyen rendkívül óvatos.

Etiópia a Lonely PlanetbenEtiópia a Lonely Planetben

Tiltakozók Etiópiában Tiltakozók Etiópiában


Nepál esetében azzal érvelnek a Lonely Planet szerkesztői, hogy a látogatásunkkal a 2015-ös földrengés után károkat szenvedett országnak segítenénk talpra állni, támogatnánk a kultúrát és az embereket. Etiópia esetében pedig az egzotikusságát emelik ki, például hogy saját naptára van, így 13 hónapon keresztül süt ott a Nap.


Vannak azért kevésbé veszélyes helyek is a listán

Ott van Finnország, amely 1917-ben nyerte el függetlenségét, így jövőre ünnepli fennállásának centenáriumát, amire országszerte szabadtéri koncerteket és különböző kulturális rendezvényeket szerveznek. De Finnország lesz a házigazdája jövőre a műkorcsolya- és északisí-világbajnokságnak is, így akár megfontolandó ajánlat is lehet. Ráadásul mivel Finnország az Európai Unió tagja, három hónapig mindenféle bejelentési kötelezettség nélkül tartózkodhatunk ott.

De Finnországhoz hasonlóan a Dominikai Közösség is jó ajánlatnak tűnik, már ha van pénzünk elutazni a Karib-térségi államba, amely 1978-ig brit gyarmat volt, azóta pedig leginkább az idegenforgalomból él, így ott nem kell semmi rosszra számítani.

Finnország a Lonely PlanetbenFinnország a Lonely Planetben


Ott van még a leginkább az amerikaiaknak ajánlott Bermuda, a 2017-ben a fővárosában, Ulánbátorban új repülőteret kapó Mongólia, ahol egy hiperszuper hotelt is átadnak jövőre. Ulánbátor új gazdasági fejlesztései mellett szerepelnek még a listán Omán újításai is, ahová több járaton lehet eljutni, mint eddig valaha, illetve ott van még a listán Mianmar, ami a szerkesztők szerint a legjobb irányba halad, hogy ellepjék a turisták. A különböző védőoltások beadatása után útlevéllel lehet belépni az államba, ha van legalább egy üres oldal az igazolványban, illetve a lejártáig több mint egy fél év van hátra. A minisztérium külön figyelmeztet arra, hogy az országban nagyon súlyosan büntetik a drogfogyasztást és -kereskedelmet, kemény börtönre lehet számítani.

Vendégfogadás az ulánbátori Shangri-La Hotelben Vendégfogadás az ulánbátori Shangri-La Hotelben

Ulánbátori városkép Dzsingisz kán lovasszobrávalUlánbátori városkép Dzsingisz kán lovasszobrával


Ománba vízum szükséges a beutazás céljától függetlenül, de különben a minisztériumnak semmilyen fenntartása sincs, hogy oda utazzunk. Bermudát és a Dominikai Közösséget (nem tévesztendő össze a Dominikai Köztársasággal) nem említik hivatalos tájékoztatóban.

A tipikus mianmari képA tipikus mianmari kép

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS