2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Disznóságokról beszélgettünk TSZ-szel

G. L. 2016. október 04. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

De ez még nem a karácsonyi disznóvágó szezon felvezetője, hanem a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter következő erdélyi turnéjáé.


Kedden indul Nagybányán a Szomszédnéni Produkciós Iroda és a Felméri Péter Nemdisznóláb című turnéja, aminek kapcsán azt is megtudtuk TSZ-től, hogy gyerekkorában miért volt néhány szál véres hurkával kevesebb, mint lehetett volna. És azt is, hogy milyen sört ajánl a fellépéseik mellé:

Tudod, hogy mi az a disznóláb?

- Igen, egy háziállat járóalkalmatossága, amely nagyban különbözik a kezeinktől. De van egy fajta pisztoly is, amit így neveztek. Ahhoz a bizonyos pisztolyhoz sem hasonlít a kezünk, szóval kétszeresen is igaz a turnénk címe.

De attól még hangos lesz a turnétok?


- Annyira nem, mint egy pisztolylövés, sőt, semmilyen fegyvert nem fogunk használni, hacsak a poénokat nem nevezzük fegyvernek. Egyébként hangos lesz. A mi részünk kétszer olyan hangos, mint a Péter része, mert mi ketten leszünk egyszerre a színpadon.

Biztosan sokan kérdezték már, de én még nem, ezért most megteszem. Kettőtök (hármatok) közül ki a legviccesebb?


- Képzeld el, nem emlékszem arra, hogy ezt kérdezték volna, szóval te vagy az első. Egyelőre mértékegységet kellene találni a viccességre, és akkor megmérhetnénk. Szóval rátapintottál egy nagy hiányosságra. Lehet, éppen mi fogjuk bevezetni ezt a mértékegységet. Ezen a turnén majd megfigyeljük, hogy melyikünk lesz a legviccesebb, és arról fogjuk elnevezni. Úgyhogy jövőre majd tudok így válaszolni, hogy én 8,3 béfés viccességű vagyok, vagy hogy Béfé 9,6 felméris viccességű.


Hármunk közül szerintem a legviccesebb Louis CK, de sajnos ő nem ért rá turnézni velünk.

Még maradok egy kicsit a disznólábnál, aminek a tudósok szerint rettentően magas a kollagéntartalma. És ettől lesz a kocsonya remegős, a pörkölt szaftja sűrű, ragacsos és zamatos. A turnétok mennyire lesz kollagén-dús? Remegős és szaftos?

- A kollagénérzékenyeknek semmiképp nem ajánljuk, de nem hiszem, hogy ez a fajta érzékenység jellemző lenne Erdélyben. Még a héten alakul, csiszolódik a műsorunk, de már most meg tudjuk saccolni, hogy körülbelül 9-9,5 megtermett disznólábnyi kollagénsűrűséggel kell számolni majd előadásonként.

És még egy állati kérdés, mert azt ígérted, hogy bármire válaszolsz. Mi volt a legnagyobb disznóság életedben, amit elkövettél, és még nem mondtad el senkinek?

- Gyerekkoromban disznóvágáskor én fogtam a vérestálat, de elég ügyetlen voltam, több vér spriccelt a szemembe, mint amennyit be tudtam gyűjteni az edénybe, pedig a vérest nagyon szeretem. Miattam volt néhány szállal mindig kevesebb belőle, ami szerintem elég nagy disznóság volt.

Néztem a mostani turné helyszíneit (Nagybánya, Szatmárnémeti, Érmihályfalva, Nagykároly, Arad, Temesvár, Nagyvárad). Tényleg nem mentek most Székelyföldre? Ezt nem találjátok disznóságnak?

- Nagy disznóságnak tartanánk, ha nem mennénk Székelyföldre, de idén is megyünk, sőt, eggyel több helyszínre, mint tavaly. Kovászna lesz az új város. Bátrak vagyunk, de annyira nem, hogy Székelyföldet ki merjük hagyni a turnéból.

Partiumban kezdjük, ezért egyelőre inkább azt reklámozzuk a Facebookon, de utána rögtön megyünk tovább Székelyföldre.


És a disznólábat sörrel vagy anélkül ajánlod?


- Erre az a válaszom, hogy: harminc. Hogy miért? Mert hülye kérdésre hülye válasz. Természetes dolog, hogy sörrel ajánlom.

Előtte kettővel, utána még néggyel.

Akkor milyen sörrel?


- Előtte mindenképp egy világos pilseni lagert ajánlok, ha sikerül becsempészni az előadásra, akkor ír vöröset, utána jöhet egy búza, néhány erősebb belga, majd lefekvés előtt egy stout.

De ha csak világos lagert sikerül becsempészni az előadásra, akkor sem rakunk ki senkit.

És te inkább humoristának vagy inkább kocsmárosnak tartod magad?

- Ha anyum vagy nagymamám kérdi, akkor építésznek. Minden más helyzetben humoristának, aki szereti a sört, ezért van kulcsa egy kocsmához.

Szerinted miért szép a disznó? És miért lesz jó részt venni a Disznóláb-turnén?

- Szerintem a disznó nem szép, és ami még fontosabb, hogy nem cuki. Ugyanis vannak olyanok, akik nem fogyasztanak olyant, ami cuki, de erről is szó lesz majd az előadáson. A turnénkon is azért érdemes részt venni, mert nem cuki lesz, vagy szép, inkább vicces, ezért azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik egyébként nem esznek cuki állatokat.

Részletes információk a Szomszédnéni Produkciós Iroda Facebook oldalán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS