2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét jel arra, hogy valószínűleg okosabb vagy az átlagnál

2016. szeptember 01. 18:02, utolsó frissítés: 18:09

Van jó néhány olyan kutatás, amely alapján IQ-teszt nélkül is arra következtethetünk, hogy talán intelligensebb vagy, mint az átlag.


Ezeket gyűjtötte össze a PsyBlog pszichológiai szakblog, mi pedig szemléztük, hogy te is meg tudd, mennyire okos vagy!


1. Mentális zavarokkal küszködsz

A magas intelligenciának bizony ára van. Egy 2015-ben publikált kutatásban például azt állítják, hogy a magasabb gyerekkori intelligencia összefügg a fiatal felnőttkori bipoláris zavarokkal, azaz az intelligensebb gyerekek fiatal korukban hajlamosabbak a bipoláris zavarra. A kutatásban összesen 1881 személyt figyeltek meg, 8 évestől 22-23 éves korukig.

De ez a kutatási eredmény csak olaj egy amúgy is lángoló vitára, ami az intelligencia és a kreativitás, illetve a mentális egészség összefüggéseiről szól. Mert már korábbi vizsgálatok is azt sejtették, hogy a magasabb intelligencia és a mentális zavarok között létezik kapcsolat, aminek az alapjai az evolúciós múltban keresendők. Egy 2012-ben publikált kutatásból pl. az derült ki, hogy a Homo sapiens megnövekedett intelligenciája eredetileg génmutáció következménye. Az ilyen génmutáció velejárója ugyanakkor a mentális zavarok megemelkedése is.

2. Szorongsz

A magas intelligenciájú emberek hajlamosabbak a szorongásra, mint az átlagos intelligenciájúak. Sőt, egy 2012-ben közzétett kutatás szerint az is lehetséges, hogy az intelligencia és a szorongás együtt fejlődött ki, ugyanis ez az ősember túlélési esélyeit növelhette. Az intelligens emberek körében a szorongási zavarok is magasabbak.


3. Gyakran vannak új ötleteid

A magas intelligenciájú embereknek gyakrabban vannak új ötleteik - azt hiszem, hogy ezzel senki nem akar vitába szállni. Társadalomtörténeti szempontból ez azt jelenti, hogy elutasítják a babonákat és inkább hajlamosak arra, hogy új módszereket találjanak a társadalom megszervezésére.

Egy 2010-es tanulmány például azt állítja, hogy a magas intelligenciájú emberek között magasabb az ateisták és a politikai értelemben liberálisok aránya, mint az átlagos intelligenciájúak között. A tanulmány szerint a magukat nagyon konzervatívnak valló fiatalok átlagos IQ-szintje 95 volt, míg a magukat nagyon liberálisnak tartók átlagos IQ-ja elérte a 106-ot.4. Szeretsz egyedül lenni

Az intelligens emberek kevésbé elégedettek az életükkel, ha sok időt töltenek a barátaikkal egy nemrég közzétett kutatás szerint. Igaz, ez a némileg meglepő eredmény megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott nézetet, hogy a társaság, a szociális élet boldogabbá tesz. De a jelek szerint az intelligensebb emberek a kivételek.

A kutatás szerint ugyanis az igazán intelligens emberek inkább a hosszú távú célkitűzéseikre koncentrálnak, amiben a gyakori társadalmi érintkezéseik éppen hogy hátráltathatják. (Például a rák gyógyításán fáradozó orvost hátráltat a célja elérésében, ha gyakran kell a barátaival találkozzon, és nem koncentrálhat teljesen a problémára, ami miatt boldogtalanabb.)


5. Későn kelsz

Egy 2009-ben közzétett kutatás szerint
az intelligensebb emberek hajlamosabbak később lefeküdni és később felkelni. A 20.745 amerikai serdülő alvási szokásainak az elemzésével készült felmérésből az derült ki, hogy hétköznapon a kevésbé okosak átlagban 23:41-7:20 között alszanak, míg az okosabbak 00:29-7:52 között. Hétvégenként a különbségek még nagyobbak.6. Lusta vagy

Egy idén publikált kutatás szerint a lusta emberek nagyobb valószínűséggel szeretnek gondolkodni, jól elszórakoztatják magukat a saját gondolataikkal. Az alacsonyabb IQ-szintű emberek viszont hamar megunják gondolkodást, nekik ezért több aktivitásra van szükségük, hogy a mozgás stimulálja őket.

A kutatásban összesen 60 embert figyeltek meg és követték nyomon az aktivitásukat egy csuklójukra illeszthető eszközzel. Így állapították meg, hogy a kevesebbet gondolkodók jóval többet mozogtak, mint sokat gondolkodó társaik, így a lustaság a velős gondolatok és a magas intelligenciaszint jele is lehet. (De nem csak, tegyük hozzá!)


7. Megbízol másokban

Egy amerikai közvélemény-kutatás szerint az intelligens emberek hajlamosabbak másokban megbízni, mint a kevésbé intelligensek. Ennek a kutatók szerint az lehet a magyarázata, hogy a magasabb IQ-szintű emberek egyben jobb emberismerők.

Korábbi kutatások szerint ugyanakkor azok az emberek, akik több bizalommal vannak a társaik iránt, nagyobb valószínűséggel indítanak vállalkozást és vállalnak önkéntes munkát, mint az átlag. Bónuszként boldogabb is az éltük és az egészségi állapotuk is kielégítőbb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS