2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nadia Comăneci a legnagyobb román sportoló

G. L. 2016. szeptember 01. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

De a focinál nem szeretnek semmit sem jobban a románok.


Nem túl fényes a román sport állapota az ország lakossága szerint, 48 százalékuk mondta, hogy rossz vagy nagyon rossz a helyzete, míg 43 százalékuk szerint jó, és csupán 3 százalékuk szerint nagyon jó. A 30 évvel ezelőtti állapothoz képest pedig közel kétharmaduk szerint rosszabb vagy sokkal rosszabb. Az IRES közvélemény-kutató felmérésében összesen 1223 felnőttet kérdeztek meg a riói olimpia ideje alatt.

Az embereknek csupán a 28 százaléka gondolja úgy, hogy a játékokon résztvevő csapatnak megfelelőek a sportolási és felkészülési körülményei. Azoknak a 60 százaléka pedig, akik szerint rosszak a körülmények, a nem megfelelő felkészülési feltételekkel magyarázza az olimpikonok nem túl fényes, 1 aranyat, 1 ezüstöt és 2 bronzot hozó riói teljesítményét. A román tornászok távolmaradását is leginkább a források hiányával és az állami érdektelenséggel indokolják a megkérdezettek.


Create pie charts


A riói játékokról a megkérdezettek 90 százaléka hallott, de csupán az igennel válaszolók 53 százaléka mondta, hogy követi is az olimpia eseményeit. Nekik pedig a 80 százalékuk állította, hogy a tévé a legfőbb információs forrása. De ez az egyeduralkodó helyzet érthető. A romániaiak 87 százaléka amúgy is a tévéből (is) szerzi be az információit a sportról. Az online tartalomszolgáltatókat a játékok eseményeit figyelők 5 százaléka követi, míg a rádióból a 4 százalékuk értesül a legfrissebb olimpiai eseményekről. A televíziós közvetítések minőségével és változatosságával 83 százalékban elégedettek, a legtöbben a tornát, a kézilabdát, a teniszt, az atlétikát, az evezést, a vívást és az úszást említették (ebben a sorrendben), ami nagyjából megfelel azzal, ahol román résztvevők is versenyeztek. Ennek ellenére az olimpiát követőknek csupán a 18 százaléka mondta, hogy csak a román sportolók versenyeit figyeli.


Nagyjából fele-fele arányban elégedettek a sportolók teljesítményével az olimpián.

A játékokat követők 52 százaléka mondta, hogy jó vagy nagyon jó a teljesítményük, míg 47 százalékuk szerint inkább gyenge. A korábbi kiadásokhoz képest viszont sokkal gyengébbnek tartják a mostani szereplést, 63 százalékuk mondta, hogy rosszabb, mint ezelőtt.

Viszont az olimpia eseményeit követők sincsenek teljesen felkészülve a román sportból. Például a versenyeket követőknek csupán a 15 százaléka tudta megtippelni, hogy nagyjából mennyi román sportoló vesz részt az eseményen (81-100 között), illetve 5 százalékuk minden realitásérzékét elveszítve a románoktól várta a legtöbb érmet. Mondjuk összességében azért a legtöbben az Egyesült Államok csapatát várták az éremtáblázat első helyére, ami korrekt.

20 százalékkal a kedvenc romániai sportoló Marian Drăgulescu20 százalékkal a kedvenc romániai sportoló Marian Drăgulescu

16 százalékkal a második kedvenc romániai sportoló Cătălinei Ponor16 százalékkal a második kedvenc romániai sportoló Cătălinei Ponor


Két tornász volt a románok kedvenc sportolója az idei csapatból, Marian Drăgulescut és Cătălina Ponort említették a legtöbben (mindkettejüket 10%-nál többen említették). A nemzetközi sztárok közül a legtöbben Usain Boltot és Michael Phelpst említették, de érdekesség, hogy ha nagyon kevéssel is, de Hosszú Katinka is bekerült a romániaiak nemzetközi kedvencei közé a riói olimpián.

11 százalékkal a kedvenc külföldi sportoló Usain Bolt11 százalékkal a kedvenc külföldi sportoló Usain Bolt

1 százalékkal Hosszú Katinka is felfért a kedvenc külföldi sportolók listájára1 százalékkal Hosszú Katinka is felfért a kedvenc külföldi sportolók listájára


A foci és a focisták (szinte) mindent visznek

Ennek ellenére a labdarúgás abszolút a legnépszerűbb sportág Romániában a felmérés szerint. A megkérdezettek több mint egyharmada nevezte kedvencének, míg a második kedvenc a torna és tenisz kevesebb, mint egy tizeddel. Ennek megfelelően a labdarúgó eseményeket követik a legtöbben, a válaszadók 74 százaléka legalább néha néz focit. A tenisz esetében 66 százalék, a kézilabda esetében 58 százalék, a kosárlabdáéban pedig 32 százalék az eseményeket több-kevesebb rendszerességgel követők aránya.

A legnagyobb román sportolónak Nadia Comăneciet tartják, a megkérdezettek 30 százaléka nevezte meg őt. Csak utána következik Gheorghe Hagi 26 százalékos gyakoriságú említéssel. A ma is aktív sportolók közül Simona Halep került fel a legnagyobb román sportolók listájára 6 százalékkal, míg a romániai magyar sportolók közül Balázs Jolánt említették, a megkérdezettek 1 százalékának jutott eszébe a tavasszal elhunyt magasugró. A focisták közül még Nicolae Dobrint és Helmuth Duckadamot mondták annyian, hogy mérhetően bekerüljenek a kiértékelőbe.


Create column charts


A válaszadók 76 százaléka mondta azt, hogy van csodálatra méltó hazai sportoló, közülük a leggyakrabban (32 százalék) Gheorghe Hagit említették, utána jön Nadia Comăneci (16 százalék) és Simona Halep (14 százalék). Külföldiek esetében ez az arány 42 százalék. Esetükben a leggyakrabban említett nevek: Lionel Messi (23 százalék), Cristiano Ronaldo (20 százalék), illetve Pelé és Maradona (4 százalék). A listán egyébként néhány aktuális teniszcsillag és további focisták mellett olyan nevek vannak, mint Michael Schumacher, Usain Bolt, Michael Phelps és Ronnie O'Sullivan.

A legcsodálatraméltóbb romániai sportoló 32 százalékkal Gheorghe HagiA legcsodálatraméltóbb romániai sportoló 32 százalékkal Gheorghe Hagi

A legcsodálatraméltóbb külföldi sportoló 23 százalékkal Lionel MessiA legcsodálatraméltóbb külföldi sportoló 23 százalékkal Lionel MessiAz összes példakép és motiváció ellenére sem sportolunk,

az összes megkérdezettnek csupán a 21 százaléka mondta azt, hogy legalább heti rendszerességgel mozog valamit. És a gyerekeiket se nagyon biztatják. A megkérdezettek 76 százalékának van gyereke, és ezeknek csupán a 22 százaléka sportolt vagy sportol valamit.


Create pie charts


A felmérésből az is kiderül, hogy romániak 49 százaléka szerint egy átlagos családnak alig vannak meg vagy egyáltalán nincsenek is meg a megfelelő körülményei, hogy a gyerekük sportoljon. És csupán 13 százalékuk gondolja azt, hogy egy átlagos család mindent könnyen megkaphat ahhoz, hogy sportoltassa a gyerekét. Pénzügyi szempontból pedig a megkérdezettek 72 százaléka gondolja azt, hogy egy átlagos család nem tudná anyagilag megengedni a sportolást a gyerekének. Csupán 3 százalékuk gondolja, hogy egy átlagos családnak könnyen beleférne az anyagi keretébe, hogy sportoltassa a gyerekét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS