2018. december 16. vasárnapEtelka, Aletta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még nagyobb, még látványosabb, még biztonságosabb Untold fesztivált ígérnek

G. L. 2016. augusztus 01. 20:12, utolsó frissítés: 20:17

És nem csak a szervezők készülnek nagyon a hétvégi kolozsvári eseményre, hanem a hatóságok is.


Románia, és talán a világ egyik legbiztonságosabb helye lesz augusztus 4-7. között Kolozsvár, ahol ekkor szervezik meg az Untold Fesztivált, amire naponta nagyjából 60 ezer résztvevőt várnak - mondta az esemény főszervezője, Bogdan Buta. A szervezők és az illetékes hatóságok hétfőn tartottak maratoni sajtótájékoztatót a fesztivállal kapcsolatos legfontosabb fejleményekről.


A dolgokat minden szempontból az ellenőrzésük alatt tartják,

az illetékes hatóságok pedig készen állnak a fesztivál biztosítására Gheorghe Vușcan Kolozs megyei prefektus szerint, akár a legrosszabb forgatókönyvre, egy terrortámadásra is, bár nincsenek olyan jelek, amelyek alapján azt lehetne feltételezni, hogy bárki támadásra készülne. (A SRI honlapján jelenleg kék riasztás van érvényben, ami alacsony terrorkockázatot jelent.) De erről nem csak ő, hanem a rendőrségtől kezdve a katasztrófavédelmen keresztül a mentőkig mindenki biztosította a sajtót. Persze a fesztivál akkor lenne a legjobb, ha ezeknek az egységeknek minél kevesebb dolga akadna, minél inkább láthatatlanok lennének.

Gheorghe Vușcan és Emil BocGheorghe Vușcan és Emil Boc


Emil Boc polgármester először arról számolt be, hogy a városháza a törvényes kereteknek megfelelően engedélyezte a fesztivál megszervezését, majd az őket érintő szükséges intézkedésekről beszélt. Elmondta például, hogy a városháza fennhatósága alatt dolgozó összes helyi rendőr dolgozni fog, ami azt jelenti, 125-en teljesítenek szolgálatot a Kolozsvári és Kolozs megyei Rendőrséggel együttműködve, illetve 15 járőrautóval is segítik a munkájukat. Rendőrből egyébként nagyjából 400 lesz szolgálatban; közlekedésiek, nyomozók, tűzszerészek, szervezett bűnözés ellenesek egyaránt.


Tudor Grindean, a Kolozs megyei rendőrség illetékese szerint a munkájukat mind az országos, mind a Fehér, Bihar, Beszterce-Naszód, Maros és Szilágy megyei rendőrségek támogatják. Kolozsvár területén nagyjából megduplázzák a rendőrök számát, hogy a kolozsváriak normális életritmusát biztosítsák. Már ha egyáltalán lehetséges ez - tesszük mi hozzá.

Florinel Budișan, a kolozsvári csendőrség vezetője, Liviu Uzlău, az országos csendőrség illetékese és Tudor Grindean, a Kolozsvári Rendőrség vezetőjeFlorinel Budișan, a kolozsvári csendőrség vezetője, Liviu Uzlău, az országos csendőrség illetékese és Tudor Grindean, a Kolozsvári Rendőrség vezetője


Ion Moldovan a katasztrófavédelem részéről arról számolt be, hogy minden szükséges intézkedést megtettek, a stadionban például kiegészítő vészkijáratokat alakítottak ki. Ezek miatt a szervezők arra kérik a fesztiválozókat, hogy a nagyon magas és vékony sarkú cipőket kerüljék.

A SMURD illetékese, Adela Golea arról beszélt, hogy egy mobil kórházzal és több elsősegély sátorral is jelen lesznek a fesztivál területén. Illetve Kolozsváron minden megyei, kolozsvári és környéki sürgősségi kórház teljes kapacitással fog működni a fesztivál ideje alatt, hogy a szükséges eseteket mind a fesztivál területéről, mind a városból ellássák. Golea szerint felkészültek egy esetleges kánikula esetén a fesztiválozók hidratálására, de azt is elmondta, hogy szükség esetén a 112-es segélyhívószámot lehet hívni.

Ion Moldovan, a Kolozs megyei katasztrófavédelem irányítója, Adela Golea, a SMURD vezetője és Liviu Neag, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat igazgatójaIon Moldovan, a Kolozs megyei katasztrófavédelem irányítója, Adela Golea, a SMURD vezetője és Liviu Neag, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat igazgatója


Liviu Uzlău, a csendőrség munkatársa szerint a fesztiválon és a városban egyaránt jelen lesznek, nagyjából 400 csendőr teljesít majd szolgálatot. A csendőrök arra kérik a fesztiválozókat, hogy segítsék munkájukat, és értesítsék őket, ha bármi rendelleneset látnak, tapasztalnak, meg arra, hogy lehetőleg civilizáltan szórakozzanak. De Uzlău beszámolt arról is, hogy tettek néhány javaslatot a szervezőknek a biztonság növelése és a beléptetés felgyorsítása érdekében, ezért például nem lehet idén nagyobb táskát, hátizsákot és hasonlókat bevinni. A szervezők szerint nem is lesz szükség rá a szórakozáshoz.


Forgalomkorlátozásokra lehet számítani,

de ezt igazából már a tavalyi fesztivál után lehetett tudni, és már mi is beszámoltunk korábban néhányról. A polgármester továbbá azt is elmondta, hogy a fesztivál idejére felfüggesztik a villamosforgalmat, buszok pótolják majd azokat, illetve 5 éjszakai járat biztosítja a fesztiválozók utaztatását a város minden részébe. A CTP adott esetben kész kiegészítő járatokat beüzemelni, hogy a közlekedés zavartalanul működjön. A fesztiválra autóval érkezőknek pedig a Sun strand mellett alakítanak ki egy 1000 férőhelyes, kifejezetten a fesztiválra elkészülő parkolót, de a város többi létesítményét is lehet majd használni; erről beágyazzuk a szervezők fesztiválozóknak szánt videóját, azon még GPS-koordináták is vannak.

Nagy-Britanniából, Németországból, Új-Zélandról,

az Egyesült Államokból, Kanadából, Szingapúrból, Japánból egyaránt várnak fesztiválozókat, akik idén csak egyetlen bejáraton mehetnek be a fesztivál területére, mégpedig a Sétatér magyar opera épülete felőli részén. A beléptetést pedig nemcsak a biztonságiak felügyelik, akikből 500 fog a fesztivál idején dolgozni, hanem még videómegfigyelés is lesz. Fontos újítás ugyanakkor, hogy már a fesztivál megkezdése előtt be lehet váltani a jegyeket karszalagra, szerdán 14 órától már várnak a fesztivál bejárata előtt felállított sátraknál.

Ha már bejutottunk a fesztiválra, akkor még több látványt és még nagyobb színpadot ígérnek, mintha a tavalyi olyan kicsi lett volna. A színpad még szélesebb és magasabb lesz, a nyitását pedig 120 méterre növelték. A látványban pedig még többet ígérnek, mint tavaly, például a csuklyás varázslóval is szembenézhetünk, illetve a ledfalak méretét is megduplázzák a tavalyihoz képest. Mondjuk minden látványos show-elemre szükség is van, mert a gombokat nyomkodó DJ-k nem igazán mutatósak, a stadion színpaddal átellenes oldalán például ők már csak egy pöttynek látszanak, így valamivel fel kell dobni a hangulatot. DJ-ből pedig idén még több lesz, mint tavaly, pedig már akkor sem volt kevés. De ennél is fontosabb, hogy a stadionon kívüli színpadok látványára is többet fordítanak idén Bogdan Buta elmondása szerint, és így talán nem lesz annyira nagyszínpad-központú az esemény.

Adrian Chereji, az Untold kommunikációs igazgatója, Bogdan Buta fesztiváligazgató és Bogdan Rădulescu, az Untold ügyvezető igazgatójaAdrian Chereji, az Untold kommunikációs igazgatója, Bogdan Buta fesztiváligazgató és Bogdan Rădulescu, az Untold ügyvezető igazgatója


A fesztiválon egy fél literes üdítőt nagyjából 6 lejért lehet venni, a csapolt sörért 7 lejt kell majd fizetni, míg a dobozosért 8 lejt. A kajáért pedig állításuk szerint nem kell majd többet fizetni, mint más hasonló rendezvényen.

Ismét elmondták, hogy nem csak kártyával, hanem karkötővel is lehet fizetni, de beszéltek a partirepülőről is, illetve a különleges utazási lehetőségekről, illetve az Országos Turisztikai Hatósággal való együttműködésben létrejövő Transilvania All Inclusive kampányról is, aminek a keretében a karszalaggal nem csak a fesztivál területére lehet belépni, hanem Erdély nagyobb turisztikai helyszíneire is lehet kedvezményeket kapni. Beszámoltak arról is, hogy vérrel eddig több mint 600 ember "vásárolt" kedvezményt a fesztiválra. További részletekért a fesztivál honlapját vagy a Facebook-oldalát kell felkeresni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS