2018. december 16. vasárnapEtelka, Aletta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét beindult az Untoldos lakásbiznisz Kolozsváron: mindenki sok pénzt akar keresni

G. L. 2016. július 25. 14:34, utolsó frissítés: 14:41

A helyszín közelében már most az egekben vannak az árak, egy személytől akár 1900 lejt is elkérnek a fesztivál négy napjára.


Tíz nap múlva kezdődik az ország egyik legnagyobb fesztiválja, amire a szervezők azt ígérik, hogy a világ top 5 DJ-jét Kolozsvárra hozzák. A többek bosszúságára Kolozsvár központjában tartott Untold fesztiválon itt lesz például Armin Van Buuren, aki tavaly annyira meghatódott a romániai közönségétől, hogy elsírta magát és a koncertjét is megduplázta. De visszajön Dimitri Vegas & Like Mike is, akit a meghatározó DJ Mag a világ legjobbjának választott idénre. A nagy öregek közül Tiësto fog fellépni, míg a feltörekvő tehetségek közül Martin Garrix. Annyi holland sztár lesz itt, hogy a szervezők nem csak angol és német változatot készítettek a honlapjuknak, hanem hollandot is.

A sztárokkal pedig jönnek az fesztiválozók is, és ahogy tavaly már megszokhattuk, ennek a kolozsvári lakosok közül leginkább azok örülhetnek, akiknek van egy kiadó szobájuk, lakásuk. És a lakásbiznisz élénkülését már idén is tapasztalhatjuk, egyre-másra jelennek meg a Facebookon olyan hirdetések, amiben az fesztivál idejére kínálnak szállást. Annak jártunk utána, hogy mennyiért lehet megszállni a fesztivál idején Kolozsváron.


A hivatalos szálláskínálat és akciók

A szervezők három lehetőséget ajánlanak fel, a kempingezés mellett az egyetemi kapmuszokban is lehet helyet bérelni, illetve elindították a fogadj örökbe egy untoldost programot is, amivel leginkább az égbe szökő árakat szeretnék megakadályozni. De van hivatalos ágykereső is.Ilyen sátrat lehet két személynek 350 lejért kapniIlyen sátrat lehet két személynek 350 lejért kapni


A kempingben is van választék: a saját sátortól egészen a luxus kategóriás házikókig. A legolcsóbban a saját sátorral jár az ember, ebben az esetben négy napra egy személynek 90 lejbe kerül a szállás. Egy lakókocsi után négy napra 162 lejt kell fizetni, egy szervezők által biztosított egyszerű sátorért (amit után meg is tarthatsz) pedig két személynek 350 lejt. Jurtákat is kínáltak még korábban, négy személynek egészen borsos, 1600 lejes áron, de azok már mind elfogytak az Európa legjobb fesztiváljaként hirdetett eseményre. A szervezők által biztosított maximális luxus a lakóházikók, amiért már csak a két személyre szóló 2200 lejesből van.

A Untold Campusban egyszerű, 4 ágyas szobát 350 lejért lehet bérelni a fesztivál idejére. Voltak komfortosabb, de még mindig 4 ágyas szobák is 450 lejért és prémium 2 ágyas szobák, 650 lejért - de ezeket már mind kiadták. Az összes ajánlatért és opcióért érdemes felkeresni az Untold vonatkozó oldalát, aminek van eléggé tört magyarsággal tudó fordítása is (az árak euróban vannak megadva).

Négy ágyas bentlakási szobaNégy ágyas bentlakási szoba


A sokat emlegetett romániai, kolozsvári vendégszeretetre hivatkozva indították el a Vegyél örökbe egy fesztiválozót akciót, amivel végre hivatalosan is bebizonyíthatnák a helyiek a vendégszeretetüket. Az ajánlatokat és az eredményeket az egész működtetésére létre hozott Facebook oldalon lehet megnézni, és ahhoz képest tényleg vannak eredmények, hogy a szálláskiadásban a többség csak egy üzletet lát. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az örökbefogadók között ajándékokat sorsolnak ki a végén.


A kolozsvári lakásárak elszabadulását is szerették volna megfékezni

az akciójukkal a szervezők, ami úgy néz ki, hogy nem igazán jött össze nekik. A szállásfoglalással foglalkozó Travelminit munkatársa, Ambrus Tímea szerint az érdeklődések számának növekedésével az árak is egyértelműen növekedtek erre a kiemelt időszakra, szálláshelytől függően 35-100 euró között mozog az ár egy fő részére egy éjszakára, azaz megközelítőleg háromszor annyiba kerül, mint standard áron.

Az ágykereső oldalaAz ágykereső oldala


És a Travelminit természetesen csak a rendszerén keresztül történő foglalásokat látja, pedig a tavalyi tapasztalatból kiindulva számos szállásadó saját csatornát (leginkább Facebook vagy saját weboldal) használ a helyeinek a betöltésére. De ettől eltekintve is tapasztalnak élénkülést a kínálatban a Travelminit munkatársai, a minap például egy teljes apartmanház kezdeményezett velük együttműködést, 40 szobával, azt várva, hogy a későn foglalók megtalálják hirdetését.

Az Untold oldalán is van ágykereső, viszont elég nehéz árfolyamot meghatározni, mert a teljes lakás kiadásától egészen a hálószoba bérbe adásáig mindenre van példa. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a fesztivál helyszínéhez közeledve iszonyatosan emelkednek az árak. Például hat személy kényelmes elszállásolására alkalmas apartmant 850 lejért is lehet kapni a fesztivál idejére, ami egészen jó árnak mondható. Igaz, Szászfenesen, amihez valószínűleg hozzá lehet még számolni egy minimum 300 lejes taxiszámlát. De valószínűleg még mindig jobban jársz vele, mint a Mărăști piac közelében 5 személynek kiadó 1500 lejes apartmannal.

A fesztivál közvetlen közelében már az egekben vannak az árak, a Mamai/Jászay utcában (3-5 percre a fesztivál bejáratától) egy négy személynek ideális apartmant, parkolóval és teljes felszereltséggel 1700 euróért ajánlanak a fesztivál idejére (nagyjából 1900 lej egy személynek a fesztivál idejére, akár 6 napra is). Ehhez képest a Iuliu Hossu/ Fürdő utcában négy személynek ajánlott 500 eurós lakás már olcsónak tűnik, pedig személyenként azért is 560 lejt kell fizetni. De van 8 személynek ajánlott lakás 2200 euróért (egy személynek a fesztivál idejére 1232 lej) a Salcâmului/ Akácfa utcában, ami szintén elég közel van.

Egy egészen baráti Facebookos ajánlatEgy egészen baráti Facebookos ajánlat


Az ágykereső mellett Facebook csoport is működik egészen élénk és változatos lakás-, szoba- és ágykínálattal.


Megnőtt a külföldiek érdeklődése


- osztotta meg a fesztiválos lakásfoglalásokkal kapcsolatos tapasztalatát Ambrus Tímea. "Az érdeklődők nagy része az ország különböző pontjairól érkezik, azonban a tavalyi évhez viszonyítva a külföldről érkezők száma is megnőtt. Míg tavaly ez nem volt jellemző, most a foglalók körülbelül 10 százaléka nem romániai" - írta megkeresésünkre válaszolva. Beszámolója szerint az elmúlt időszakban az érdeklődések száma jelentősen megélénkült a kolozsvári szállások iránt, úgy a hotelek, mint a panziók, az apartmanok vagy a hosztelek esetében.

És az se nagyon meglepő, hogy a fesztivál viszonylag jó és olcsóbb helyei már mind elkeltek, mert Ambrus elmondása szerint a foglalások már 9 hónappal ezelőtt, az esemény dátumának pontos bejelentésekor elkezdődtek. A csoportos foglalások a Travelminitnél néhány hónappal ezelőtt volt a legélénkebb, akkor már le is foglalták a legjobb a szálláshelyeket (vendégházak, apartmanok), az elmúlt időszakban már csak a nagyobb szálláshelyek (panziók, hotelek) még üresen maradt szobáira jelentkeznek kisebb csoportokban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS