2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan buszozzunk pompásan Kolozsváron az új, elektronikus jegyekkel?

S. R. T. 2016. április 01. 09:30, utolsó frissítés: 15:19

Kipróbáltuk a kártyás rendszert, és mint várható volt: van, ami működik, van, ami nem.


Egyre több helyen lehet elektronikus jegyet, bérletet vásárolni a kolozsvári tömegközlekedési jegyrendszerben, legutóbb hétfőn jelentették be, hogy a negyedi polgármesteri hivatalokban is lehet már névre szóló bérletet váltani, illetve hogy melyik megállók automatáiban lehet megvásárolni a nem névre szóló kártyát. Utóbbit próbáltam ki két nap alatt, több-kevesebb sikerrel.

A nem névre szóló kártya nem egy bérlet, hanem a papírjegyet helyettesíti. Az automatánál 3 lejért vásárolhatunk ilyent, ez 3 évig lesz érvényes, és szintén az automatánál tölthetjük fel tetszőleges pénzösszeggel, amelyből minden érvényesítéskor levonódik a jegy ára, így nem kell folyton papírjegyekkel veszkődni. Újdonság, hogy most egy hagyományos vonaljegy áráért - 2 lej - olyant is lehet venni, amely 30 percig bármelyik és akárhány járműn való utazásra jogosít fel. Duplájáért, 4 lejért 60 perces jegyet vehetünk. Ezeket is az automatából tölthetjük rá a kártyára.

Csütörtök reggel a Somesul megállóban rögtön két kártyát vettem, egyikre feltöltöttem 9 lejt, a másikra egy darab, 30 percig minden vonalra érvényes jegyet.Felszálltam az első érkező buszra, és érvényesítettem az utóbbit. Valóban nagyon gyorsan reagál a kártyaolvasó, 2 másodperc után ki is írta, hogy kártya elfogadva, a jegyem 30 percig érvényes, "még maradt 0 jegy". Ha még egyszer odaérintettem, akkor azt írta ki, hogy a kártyát már érvényesítették, még X ideig utazhatok vele (valószínűleg így ellenőrzi majd az ellenőr is).

A 30 perces, minden vonalra érvényes jegy, ellenőrzéskorA 30 perces, minden vonalra érvényes jegy, ellenőrzéskor


A következő megállónál átszálltam, és bár az először érvényesített kártyámmal még utazhattam volna 15 percen keresztül (ezt ki is próbáltam, és kiírta, teljesen más számú és más irányba tartó buszon), a másik kártyát is kipróbáltam, amelyre pénzt töltöttem fel az "elektronikus pénztárcába". Ezt is sikerült érvényesíteni, "megmondta", hogy megvettem a 2 lejes jegyet, és még 7 lejem maradt a kártyán.

A 2 lejes vonaljegy, ellenőrzéskorA 2 lejes vonaljegy, ellenőrzéskor


Eléggé fellelkesülve azon, hogy idáig minden jól ment, ki akartam próbálni a kártya újratöltését is. Ehhez azonban PIN-kódot kért az automata. Mivel sem a kártyán, sem a kibocsátáskor kapott számlán nem írt ilyesmit, megpróbálkoztam a klasszikus 1234-gyel. Természetesen nem működött.

Gondoltam, betérek a román operánál lévő jegyirodába, és megkérdezem, mi a teendő. Itt a következő párbeszéd játszódott le:

- Jó napot kívánok, érdeklődni szeretnék, hogy a kártyámnak a PIN-kódját honnan tudhatnám meg.
- Nem mondták meg, amikor kiváltotta a kártyát?
- Automatából vettem.
- Lehet automatából kártyát venni?!
- Igen, már néhány napja, én most reggel vettem.
- Mennyibe került? Hogy néz ki?
(megmutatom)
- De hát ezen nincs fénykép!
- Mivel ez nem névre szóló bérlet, hanem feltöltőkártya.
- No, hát én nem tudom, tessék felhívni a CTP-t, ők majd segítenek.


Közben eszembe jutott, hogy biztosan ír valamit a honlapon is erről, ami elkerülte a figyelmemet. És valóban: jól sejtettem, hogy 1234 a kezdeti PIN, amit meg kell változtatni a "consultare card" fejezetnél. Sikerült is, igaz, a többedik automatánál való próbálkozáskor, így nem tudom, hogy azért sikerült végül szintén a Somesulnál, mert ott lehet kártyát is venni, a többinél pedig, ahol próbáltam, még nem lehetett, vagy pedig egyszerűen hol működik, hol nem.

A honlap utasításai szerint a kártyát vagy a buszon, vagy pedig a megállóban kell érvényesíteni. A megállóban levő leolvasó azonban nem vont le pénzt a kártyáról, tehát nem vettem jegyet vele, hanem információkat írt ki, például hogy mikor volt utoljára jegy vásárolva vele, vagy hogy mekkora összeg van még rajta.

A pénzösszeggel feltöltött kártya adatai a megállói leolvasónA pénzösszeggel feltöltött kártya adatai a megállói leolvasón


Az időkeretes jeggyel feltöltött kártya információi a megállói leolvasónAz időkeretes jeggyel feltöltött kártya információi a megállói leolvasón


Kipróbáltam azt is, hogy egy kártyára lehet-e időkeretes jegyet és pénzt is feltölteni egyszerre, mert ha igen, akkor vajon honnan tudja a leolvasó, hogy melyiket szeretném használni? Lehetni lehet, és a megállóban az információ leolvasásakor mindkettőt láthatjuk a kártyán:A buszon levő leolvasó ugyanakkor nem "tudja", hogy melyiket választanám - alapból az időkeretes jegyet vonja le. Másfelől némi kísérletezés után az is kiderült, hogy az elektronikus pénztárcából vásárolt jegy pontosan úgy funkcionál, mint a 30 perces jegy - átszállva egy másik járatra mindkettőre azt mondta, hogy már érvényesítettem, és X ideig utazhatok még vele. Vonaljegy tehát már csak papír formájában létezik, és az időkeretes, valamint a fix összegből vásárolt jegy között csupán annyi a különbség, hogy előbbiből 60 perceset is lehet tölteni a kártyára, az pedig 4 lejbe kerül.

A rendszernek azért még vannak bőven hiányosságai, például ha a város legforgalmasabb útvonalán, az egyik legforgalmasabb járaton reggel felszállva azt tapasztaljuk, hogy egyszerűen nincsenek leolvasók felszerelve. Vagy pedig az, ha a buszon levő leolvasó látszatra működik, mégis ezt írja ki:A következő helyeken lehet jelenleg névre szóló elektronikus bérletet váltani:

Iris telepi polgármesteri hivatal - Liebcknecht tér, 7-8.
Szamosfalvi polgármesteri hivatal - Traian Vuia/Szamosfalvi út, 41.
Grigorescu negyedi polgármesteri hivatal - Alexandru Vlahuta/Álmos utca 46-47.
Hajnal negyedi polgármesteri hivatal - Pasteur/Kert u. 60.
Lakossági tudakozó - Motilor/Mócok útja 7. sz.
CTP - 1989. december 21. sugárút, 79A
CTP - Május 1. tér

Nem névre szóló kártyát pedig az ezekben a megállókban levő automatákból lehet váltani.

A ticketingrendszerben megvásárolható jegyek, bérletek és kártyák díja a CTP honlapján található adatok szerint:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS