2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
25°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

7+1 kreatív tojásötlet, amit ki is próbáltunk

S. R. T. 2016. március 26. 09:52, utolsó frissítés: 2016. március 27. 14:07

Ha még nem festetted meg a tojásokat, vagy további kreatívkodásra vágysz, itt van néhány ötlet, ami be is vált!


Tavalyi tojásversenyünkön szebbnél szebb tojásokat és tippeket kaptunk olvasóinktól, tavalyelőtt pedig már mutattunk néhány kreatív ötletet a Pinterestről, azonban sosem lehet elég. Idén is körülnéztünk, és ami megtetszett, ki is próbáltuk - mutatjuk a végeredményt!

Sajnos a kedvenc tipp, a selyemnyakkendővel való tojásfestés nem sikerült - valószínűleg azért, mert nem volt selyemből a nyakkendő. Sejtettük, hogy nem válik be más anyaggal, mégis kipróbáltuk, és teljes volt a kudarc, ezért hangsúlyozzuk, hogy mindenképpen selyem legyen. Ilyen szépeket lehet készíteni:

Forrás: paradoxoff.comForrás: paradoxoff.com


Elkészítési mód: vágjuk ki a nyakkendő bélését, csomagoljuk bele a tojást a selyembe, csomagoljuk még egyszer egy tiszta fehér anyagdarabba, kössük meg jó szorosan, és főzzük 20-30 percig ecetes vízben. Több nyakkendőt is használhatunk: kisebb darabokat kivágva belőlük egyszerre több mintát is felvihetünk egy tojásra.

UPDATE: mégis sikerült selyemnyakkendőket találni, de az eredmény nem lett tökéletes, volt olyan tojás, amelyen alig fedezhető fel a mintázat:

Nyakkendővel festett tojások. Fél siker #easterishere #silknecktie #reusereducerecycle

Posted by Balázsi-Pál Előd on Saturday, 26 March 2016


1. Ombre festés

Ehhez hagyományos tojásfestékre lesz szükségünk, viszont nem hagyományos merítési módszerre. Először csak annyi vizet töltsünk, hogy a tojás alja érjen csak bele, majd kis idő elteltével töltsünk hozzá vizet, majd ismételjük meg. A festék így egyre kevésbé lesz koncentrált, és kevésbé színezi el a tojáshéjat. Az eredmény: jópofa csíkos tojás.

Fotók: Sebők BotondFotók: Sebők Botond

A piros és kék gradiens tojások kitűnnek a tömegbőlA piros és kék gradiens tojások kitűnnek a tömegből

Megpróbáltuk a fordítottját is: először teljesen ellepni a tojást a festékkel, majd fokozatosan kiönteni belőle. Ez a módszer kevésbé vált be, úgyhogy inkább az adagolóst ajánljuk.

2. Dekupázs tojás

A dekupázs (szalvétatechnika) egy másik remek megoldás arra, hogy kész mintát vigyünk fel a tojásra. Tetszés szerinti mintájú szalvétára és dekupázslakkra lesz szükségünk (általában hobbiboltokban beszerezhető, és különlegessége, hogy egyszerre ragasztó és lakk). Vágjuk ki a mintát, válasszuk szét a szalvétarétegeket - csak a legfelsőre lesz szükség -, és helyezzük a lakkal egyszer lekent tojásra, majd még egy réteget vigyünk fel rá, és hagyjuk megszáradni.



Mi vintage mintájú szalvétát használtunk, és az egész tojást beborítottuk vele, de persze virágokkal vagy bármilyen egyéb mintával jól mutat.

3. Rusztikus hatású tojás

A kenderspárgával becsavart tojás rusztikus hangulatot kelt, ezután bármilyen apró díszítéssel fel lehet dobni. Mi egy kis csipkét és egy piros gombot választottunk, de lehet virággal, levendulával, zöld ágacskákkal is díszíteni.



A tojást kenjük be ragasztóval, és így tekerjük rá a spárgát, vagy pedig - amit mi alkalmaztunk - hőragasztó pisztollyal rögzítsük tekerésenként egy pöttyel.


4. Cukiságtojás

Ezen a téren tényleg nincs határa a fantáziánknak, azt csinálhatunk a tojásból, ami csak eszünkbe jut. Nyuszi, malac, tehénke, szemek, szájak... minden lehetséges. Mi egy minyont készítettünk: felét sárga, felét kék festékbe mártottuk, szemeket ragasztottunk neki, markerrel megrajzoltuk a szemüveget, és kész is.



Vagy még egyszerűbben... Forrás: PinterestVagy még egyszerűbben... Forrás: Pinterest


5. Gyöngyös tojás

Számtalan gyönggyel díszített tojásmintát lehet az interneten találni, és bár egyesekhez nagyon sok türelem és készség szükséges, van olyan is, amihez csak türelem, a minta egy teljesen kezdő gyöngyfűző számára is elsajátítható, vagy alkalmazható. Ez a virágos kosárminta például egészen egyszerű, nagyon alapvető technikákat használ. Ebben az esetben fatojást használtunk, mivel folyamatosan igazítani, mérni kell a mintát a tojáshoz.



6. Körömlakkos festés

Az egyik legegyszerűbb technika, amivel különleges hatást lehet elérni. Szobahőmérsékletű vízbe csepegtessünk tetszés szerinti színű körömlakkot, úgy, hogy szétterüljön a felszínen. Ha szükséges, fogpiszkálóval keverjük kicsit össze, majd hirtelen mártsuk bele a tojást. Többször is meg lehet ismételni, újabb és újabb színek hozzáadásával.



Saját bőrünkön szó szerint tapasztalt tipp: a nagy tojásfestési lázban ne felejtsünk el gumikesztyűt használni, mert utána egy fél üveg acetonba és nagyon sok időbe telik eltávolítani a lakkot a kézről.

7. Filcből varrt tojás

Elméletileg a rendes tojásra is lehetne filcet varrni, de sokkal egyszerűbb, ha két tojásformát kivágunk, összevarrjuk, és kitömjük vattával. Díszíteni meg bármivel lehet, ami csak eszünkbe jut: gomb, gyöngy, csipke, szalag, vagy valamilyen, szintén filcből kivágott minta.



Elég, ha csak minimálisan tudunk bánni a tűvel, és annyiféle tojást készíthetünk így mindenféle maradék felhasználásával, amennyit csak bírunk. Előnye, hogy jövőre is megmarad.

+1 Horgolt tojástartó

Ez azért plusz, mert értelemszerűen tudni kell horgolni hozzá. De ha tudunk, rengeteg mintát találhatunk, akár tartókra, akár egész tojást beborító "ruhákra".

Horgolás: Sebők EnikőHorgolás: Sebők Enikő

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS