2018. június 21. csütörtökAlajos
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vendégszeretetben és munkahelyekben verhetetlennek hiszik magukat a kolozsváriak

2016. február 19. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

Európai városok lakóinak az életminőségét vizsgálták, a kolozsváriak meglepően pozitívak.


Kolozsvár egy kicsit olyan, mintha nem is ezen a világon lenne, de legalábbis mind a romániai, mind a magyarországi városoktól különbözik, ami az elégedettséget és az életminőséget illeti - ez derül ki az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer felmérésből. Ebben összesen 79 európai városban és 4 agglomerációban vizsgálták az életminőséget 2015 májusában és júniusában. Az Európai Unió 28 tagállamának városai mellett svájci, török, izlandi és norvégiai települések lakóit kérdezték meg telefonon, városonként nagyjából 500 polgárt, összesen valamivel több mint 40 ezret.

Romániában Kolozsvár mellett Bukarestben és Piatra Neamțban kérdezték meg az embereket, míg Magyarországról Miskolc és Budapest került be a mintába. A megkérdezett 83 város többségében az emberek jelentős része elégedett a saját városával, hat kivételével az összes városban 80 százalék fölött teljesítettek. A legnagyobb arányban Oslóban és Zürichben érzik magukat jól az emberek, mindkét városban 99 százalékos az elégedettség.


Kolozsvárt összességében a 15. helyre sorolták, a válaszadók 96 százaléka mondta, hogy elégedett a várossal.

A válaszadók 73 százaléka teljes mértékben, míg 23 százalékuk inkább egyetért azzal a kijelentéssel, hogy elégedett az életével Kolozsváron. Hasonló arányban nyilatkoztak még Reykjavikban, Malmöben, Gdanskban, Białystokban, Bécsben, Grazban, Luxemburgban és a bulgáriai Burgaszban is. A legkevésbé Isztambulban (65 százalék), Palermóban (67 százalék), Athénban (67 százalék) elégedettek az emberek, de a top zúgolódók között van Miskolc is 79 százalékkal.Az általános elégedettségen túl összesen nyolc kategóriában kérdeztek még rá az elégedettségi szintre, és bár egyikben sem szerepel ennyire előkelő helyen Kolozsvár, azért még szinte mindenik kategóriában simán beelőzi a térség városait. A legkevésbé az egészségügyi ellátással és az utak, épületek helyzetével vannak megelégedve a kolozsváriak, de még ezekben a kategóriákban is 50 százalék fölött van az elégedettségi szint.

Ez egyébként azzal is összevág, amikor a város legjelentősebb problémáira kérdeztek rá. A megkérdezettek 55 százaléka említette az egészségügyet, 47 százaléka az utakat, illetve 39 százaléka az oktatást. Az egészségügy és az oktatás viszont nem kifejezetten helyi probléma, Bukarest és Piatra Neamț esetében is gyakran említették a megkérdezettek. Piatra Neamț esetében a harmadik a munkanélküliség, míg Bukarest esetében a légszennyezést említették még az emberek, de ezekre még visszatérünk.

Kolozsvár esetében azt azért meg kell említeni, hogy a lekérdezéssel egy időben zajlott a nagy útfelújítási hullám, például a Monostori út és a Petőfi Sándor utca is fel volt túrva, így még valamennyire érthető is az elégedetlenség. Mondjuk az is igaz, hogy a három évvel korábbi, 2012-es felméréshez képest csak a kulturális lehetőségekben és a közterületek állapotában van jelentősebb eltérés. Kulturális lehetőségekben 9 százalékponttal jobban teljesített a város 2015-ben, míg a közterületek esetében 7 százalékponttal esett a megelégedettség.

A felmérésben egyébként arra is rákérdeztek, hogy milyen gyakran használják az emberek a közszállítást. A kolozsváriak 37 százaléka mondta, hogy szerepel a tipikus napi tevékenységei között a tömegszállítási eszközök használata, amin azért lenne mit javítani.

Elégedettség szintje
Create column charts


A munkalehetőségben meglepőn jól teljesít az erdélyi város,

a válaszadók 67 százalék ért valamennyire egyet azzal a kijelentéssel, hogy könnyű munkát találni Kolozsváron. Ezzel a környező városokat simán megelőzi, de még 83 várost figyelembe véve is nagyon jól teljesít. Csupán Prága előzi meg 72 százalékos teljesítménnyel. Piatra Neamț ebben a tekintetben 21 százalékot ért el, ami talán magyarázza, hogy miért a munkanélküliséget említették az ott élők a város legfőbb problémái között.

A munkakeresés terén egyébként 25 százalékpontot javított Kolozsvár a 2012-es felméréshez képest, ebben mindenkit vernek. A felmérés ezen részében, amikor arra kérdeztek rá, hogy miként látják a városukat, egyébként nagyon jól teljesít Kolozsvár. Például egyetlen más megkérdezett városban sem tekintenek ennyire pozitívan a külföldiek jelenlétére, mondjuk ez abban az évben, amikor az Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselte a város, nem is olyan nagyon meglepő.

De abban a tekintetben is igen elől van Kolozsvár, hogy a lakói biztonságban érzik magukat benne. Az összes megkérdezett város közül a 10. helyre sorolták 92 százalékos egyetértéssel. Ezek után nem meglepő, hogy mind a szomszédaikban, mind a várostársukban bíznak, előbbi esetben 89 százalékos, míg utóbbi esetben 70 százalékos az elégedettség. E tekintetben Bukarest és Budapest is igen gyengén szerepel, a fővárosok az 5. és 6. legrosszabb helyet foglalják el.

Így látják a városukat
Create column charts


Bukarest mocskos, zajos és büdös.

És ezt nem mi mondjuk, hanem akik ott laknak. A levegő- és a zajszennyezés esetében is a második legrosszabb helyre kerültek az összes megkérdezett város közül, de a köztisztaság szempontjából is csak a megkérdezettek 37 százaléka elégedett. Mondjuk ez egy nagyobb város esetében valamennyire érthető, de ezeket a rossz értékeléseket ezzel nem lehet teljesen kimagyarázni. De Kolozsvár sem teljesít túl fényesen a környezetre vonatkozó kérdéseknél, rendre a rangsorolások alsó felében található, Piatra Neamțtól is rendre jelentősen lemaradva.

Környezet
Create column charts


Ezen kívül az interjúalanyok személyes helyzetére is rákérdeztek, és ezek is rendre azt mutatják, hogy a kolozsváriak összességében elégedettek az életükkel (vagy legalábbis nem panaszkodnak), ami különösen igaz, ha a közeli városok eredményeit nézzük. Mert ha a teljes listát nézzük, akkor a 88 százalékos arány inkább csak a középmezőny alsó részébe elegendő. De a további kategóriákban is rendre a középmezőnybe került az erdélyi város.

Ezeknél a szempontoknál az a legfeltűnőbb, hogy a magyarországi városok rendre a listák legalján szerepelnek, különösen igaz ez Miskolcra, amelyik mind a négy szempontot figyelembe véve a legelégedetlenebbek top 10-ében van. Az életük alakulásában a 4. legrosszabb helyezést érték el, csak görögországi válaszadókat sikerült megelőzni. A háztartások anyagi helyzetének megítélésében szintén a 4. legrosszabbul áll a magyarországi város, míg a munkahelyekre vonatkozó kérdésben egyetlen város lakói sem látták annyi szörnyűnek a helyzetet, mint a miskolciak.

Személyes helyzet
Create column charts


A rózsaszín kolozsvári hangulatról itt olvashattok részletesebben (pontosan 170 oldalon keresztül), itt minden esetben részletesen tárgyalják az elégedettséget.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS