2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavonja egyik pulóverét a H&M egy magyar pszichológus észrevétele miatt

Gergely Bori 2016. január 28. 10:03, utolsó frissítés: 14:52

Kőváry Zoltánt kérdeztük, miért tartja problémásnak, ha ruhára kerül a Rorschach-teszt.A Rorschach-teszt VIII. táblája alapján gyártott pulóvereket dobott piacra a H&M, Kőváry Zoltán magyar zenész és pszichológus azonban észrevette, és nem hagyta szó nélkül: jelentette az esetet a a svájci forgalmazóknak, és a reakció sem maradt el, derül ki a Facebookon közzétett bejegyzéséből:

„Írtam a svájci forgalmazónak, hogy vajon eladták-e a jogokat a H&M-nek (ami lesújtó volna), vagy a cég jogtalanul használja a képet? Egyből válaszoltak, hogy ez bizony jogtalan felhasználás, és lépéseket fognak tenni. Ma jött a válasz: a H&M az egész világon bevonja a terméket. Hallelujah! :)".

Kőváry amellett, hogy a The Trousers nevű zenekar frontembere, az egyik legelismertebb hazai, és nemzetközileg is ismert szakember a személyiség szempontú kreativitás-kutatás terén.

A pszichológus azóta eltávolította a bejegyzést a sok kéretlen üzenet miatt, ezért megkérdeztük az esetről:


Azon túl, hogy a H&M jogtalanul használta a Rorschach-teszt VIII. tábláját, miért tartod problémásnak a minta pulóvereken való megjelenését?

- A jogi részével kevésbé vagyok tisztában, de feltevésem szerint az, hogy 1992-ig tartott a produktum 70 éves kizárólagos tulajdonlása, nem jelenti azt, hogy az korlátlanul bármilyen formában kereskedelmi célra felhasználható. A Rorschach-teszt ráadásul egy külön kategória, nem olyan, mint például egy Van Gogh-festmény. Ez egy szenvedő emberek gyógyítása során alkalmazott vizsgálati eszköz. Engem a szakmám határainak védelme motivált akkor, amikor rákérdeztem a forgalmazónál a tényállásra.

Mit gondolsz, azok az emberek, akik ezt a pulóvert megvásárolták és viselik, tisztában vannak azzal, hogy egyáltalán mi az a Rorschach-teszt?

- Felszínesen, Wikipédia szinten biztos sokan tudják, lehet, hogy páran át is estek ilyen vizsgálaton. De az hogy ténylegesen „mi” a Rorschach-teszt, azt csak a szakemberek tudják, akik használják. Ezért szerintem hagyni kéne a Rorschachot a maga helyén, hadd töltse be a hivatását, minden olyan dologgal, amivel ártunk a használhatóságának, magunknak ártunk, mert még egy ilyen eszköz nem lesz. A mohó, néhány percig tartó kíváncsiság vagy a mindent felemésztő fogyasztási, felhasználási hév nem lehet fontosabb ennél.

Van helye a pszichológiának a divatban? Láttál már ehhez hasonló ötvözetet?

- Ó, hát például Freud figurája az mindenhol ott van, néhol vicces, néhol frappáns, néhol visszatetsző formában. De ez sem ugyanaz a kategória, mint a Rorschach. Aki azt feltételezi, hogy a fogyasztás logikáját hagyni kell korlátlanul érvényesülni mindenhol, vagyis hogy a gyártó mindenből pénzt csinálhat, a fogyasztó pedig elhiszi hogy neki erre mind szüksége van, gyorsan elfogyasztja, aztán eldobja a terméket, az valójában egy visszatetsző rendszer kiszolgálója. Minden problémás helyzetet a maga jogán kell megvizsgálni.

Egy előző bejegyzésedben így fogalmazol: "A 21. századra a "pszichológia" szcientista neuromitológiával és statisztikai számolgatásokkal kevert ostoba életmódtanácsadássá fajzott." Ilyesmit jelez az is, hogy olyan egy hatalmas és jelentős világmárka, mint a H&M összekeveri szezont a fazonnal?

- Az, hogy a pszichológia is eladható termékké silányul, az mindenki számára világos kell, hogy legyen. Ha bemegyek egy könyvesboltba, messzire kerülöm a pszichológiai polcokat, mert egyrészt roskadoznak az olcsó boldogságpszichológiai kézikönyvektől: „Hogyan legyünk boldogak, okosak, sikeresek”, másrészt az utóbbi években felpörgött idegtudományi kutatások kevésbé üdvös hatása, hogy rengeteg „agyászati” könyv is kapható: „A férfi agy”, a „Női agy”, „A párválasztó agy”. Nem azt mondom, hogy ezek a dolgok hamisak, mert a maguk szintjén igazuk van, de az, hogy az életünkért az agy mint szerv úgy volna felelős, mint például a gyomor a táplálkozásért, torz analógia, a valóság káros leegyszerűsítése. A pszichológia számomra nem ez, hanem az emberi lét kutatása a maga komplexitásában, és zavar, hogy ezt kell látnom.

Számítottál ilyen gyors reakcióra, és ilyen nagy hatásra, amikor írtál az ügyben a svájci forgalmazónak?

- Meglepő volt ez a gyors intézkedés. Az, hogy ennyire hamar és ilyen eredménnyel végződött, azt mutatja, hogy jogos volt a kérdésfelvetés. Az, hogy hogyan, ki által és mi módon történt mindez, igazából mellékes, a lényeg az, hogy ezen a területen sikerült gátat szabni a fogyasztás mindent elborító logikájának. Szerintem ha tudatosabbak volnánk, ez számtalan esetben megtörténhetne, és így aktívabban befolyásolhatnánk a világot, amelyben élünk.

Miközben örülünk, hogy a magyar pszichológus ilyen sikeresen járult hozzá az igazságtételhez, hallgassunk egy kis rockzenét:Nyitókép: Kőváry Zoltán (forrás: Kőváry Zoltán Facebook oldala)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS