2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudd meg, hogy mitől szenvedsz mostanában annyira!

G. L. 2015. szeptember 08. 15:31, utolsó frissítés: 2015. szeptember 09. 10:53

Arra is adunk tippeket, hogy hogyan vészeld át a nyaralás utáni levertséget és depressziót.


Újságíró kollégám mesélte, hogy nála általában a fesztiválok után szokott jelentkezni a levertség, amikor három-négy napi folyamatos pörgés után vissza kell mennie a munkába - és megírni az utolsó cikket is, lehetőleg íziben. Olyankor rendszerint a fenébe kíván mindent és mindenkit, mert csak ürességet és szomorúságot érez. Ezeket "fesztiválelvonási tüneteknek" szokta nevezni, és azt állítja, rendszeresen jelentkeznek nála, ezért már hozzászokott. Tegyük hozzá, hogy ő azért viszonylag szerencsés eset, akinek a munkájához tartozik, hogy fesztiválokra jár.

Idén viszont a Kolozsvári Magyar Napok után több ismerősöm is azt posztolta a Facebookra, hogy mennyire lehangolt, ahogyan az egyikük írta: ez a leghétfőbb hétfő mind közül. Ekkor fordult meg a fejemben, hogy ennek a tünetegyüttesnek biztos kell legyen valami hivatalos neve is. Nos, leginkább

nyaralás vagy szabadság utáni levertségnek nevezik.

"Én azt tapasztaltam, hogy az a legrosszabb, ha az ember nem hagy egy kis időt magának az akkomodációra" - mesélte kérdésünkre Júlia, aki nemrég ért haza a nyaralásból. "Ha előző este, az utazástól fáradtan épp csak beesel a lakásba, és arra sincs időd, hogy kicsit kipakolj, helyre rakd a dolgaid, akkor a másnap is nagyon fejetlenül indul, és sokkal nehezebb visszarázódni. Én még négy nap múlva is a félig kipakolt bőröndöt kerülgettem a házban. Kell legalább egy nap átmeneti időszak. Egyszer még azt is elkövettem, hogy vonattal utaztam vissza éjszaka és utána reggel egyből munkába mentem - nem csoda, hogy már a vonaton rémálmaim voltak a tennivalóimról... Szerintem, ha az ember egyébként szereti, amit csinál, akkor pár nap alatt simán helyrerázódik, ha viszont amúgy is többé-kevésbé kényszernek éli meg a munkáját, és már a szabadság előtt is a kiszabadulás perspektívája tartotta benne a lelket, biztos kétszer annyira fog szenvedni nyaralás után, mint úgy általában. Az elején persze minden kicsit nehezebb, újra fel kell venni a leejtett szálakat, de pár nap, és minden a helyére kerülhet."


Az állapotnak az általános levertségen és kedvetlenségen túl súlyosabb esetben egyéb tünetei is lehetnek Rápolti Kinga pszichológus szerint. Jelentkezhet fejfájás, általános rossz közérzet, izzadékonyság, de még az étvágyunkat is befolyásolhatja. Lehet, semmit nem akarunk enni, de az is előfordulhat, hogy habzsolási rohamok gyötörnek. Normál körülmények között – mint esetemben is – az ember felismeri ezeket, és néhány nap alatt megszabadul tőlük. Általánosan azonban két-három nap alatt meg lehet ezekkel birkózni. Viszont, ha elhúzódik, a szakember szavai szerint már akár a nyaralás idejénél is tovább tart, akkor érdemes komolyan elgondolkodni az okokon.

„Normális esetben ez egy-két nap alatt elmúlik, a legtöbb ember túlteszi magát az állapoton. Szakmai segítséget akkor érdemes keresni, hogyha nagyon – már hetekben lehet számolni – elhúzódik” – nyilatkozta Rápolti. Beszámolója szerint viszont fel is lehet készülni erre az állapotra, hogy egyáltalán ne viseljen meg.


„A nyaralás mindig a feltöltődésről és az elvonulásról szól. Ilyen elvárásokkal indulunk neki. Ez is magyarázza, hogy miért keresünk egzotikus helyeket a vakációra. Ez a hétköznapokból való kilépésnek a lehetősége. Amikor megéljük a szabadságot, azt csinálunk, amit és amikor akarunk. Ebből a nagy szabadságból kell visszatérni a mókuskerékbe. Ha a kettő között nagyon nagy a különbség, akkor valószínűleg érzékenyebben reagálunk. Akkor tudjuk a leginkább megnehezíteni a dolgunkat, hogyha azonnal be kell ugrani. Hazaérkezés után egy-két órával máris az irodában kell teremni” – mondta a szakember, majd felsorolt

néhány tippet az állapot könnyítésére.

- érdemes legalább egy napot hagyni az áthangolódásra, amikor ráhangolódhatunk a munkanapra
- legyenek terveink az első napra, hogy lássuk, mire számíthatunk
- ne pont a legnehezebb, rég halogatott munkával kezdjük, mert akkor megint napok alatt lemerülünk
- fokozatosan vessük bele magunkat a munkába

A különböző tanácsadó oldalak által ajánlott leggyakoribban emlegetett tanácsok között van még az is, hogy lehetőség szerint a nyaralás alatt se nagyon térjünk el a megszokott bioritmusunktól, legalábbis a szabadságunk utolsó napját már mindenképp a megszokott ritmusunk szerint töltsük. Megemlítik, hogy hazatérésünk után ne süppedjünk bele a hétköznapokba, például találkozzunk a nyaralás miatt hanyagolt barátainkkal, iratkozzunk be egy tanfolyamra, tánc- vagy nyelvórára, illetve már el lehet kezdeni tervezni a következő kiruccanást.


Az iskolások is érintettek lehetnek,

mert a két és fél hónapos szabadság olyan dolgokat is jelentett a gyerekeknek, amit ekkor le kell zárni. Rápolti Kinga ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a gyerekek esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, mert az iskolával kapcsolatosan is vegyesek az érzések: például találkozhatnak a rég nem látott osztálytársakkal, amit határozottan pozitívumként élhetnek meg. „Pár napig ez a kettősség biztos elgondolkodtató, zavartabb lelkiállapotot is okozhat, de innen megyünk a szervezett suli felé” – mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS