2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elég vastag a műsorfüzet: minden rendben lesz a KMN-on!

G. L. 2015. augusztus 13. 16:02, utolsó frissítés: 2015. augusztus 14. 15:51

A fesztivál főtéri létjogosultságát még a vakolathullás sem tudja megingatni.


Sínen van a rendezvény két nappal a kezdés előtt, az újságírók már a nyomdából frissen kijött, a tavalyinál nem kevésbé vastag műsorfüzetet is forgathatták a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol lényegében csak arról számoltak be, hogy minden oké, úgy is mondhatnám,

Minden (t)rendben lesz!

A megyei és a városi hatóságok már tudják a dolgukat, a rendőrségtől kezdve a fogyasztóvédelmen keresztül a kulturális igazgatóságokig mindenki felkészült a magyar napokra, mondta Horváth Anna alpolgármester. A júliusi vakolathullásra reagálva Horváth azt is elmondta, meggyőződése, hogy a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapat különös figyelmet fordít arra, hogy civilizált körülmények között, a megengedett hangerősségen belül és a csendórát betartva záruljanak a programok. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy a KMN esetében eddig sem volt gond ezek betartásával, a szervezők pedig megjegyezték, hogy idén is mérni fogják a zajszintet, hogy még véletlenül se lépjék túl a megengedett határt.

Horváth Anna ugyanakkor elmondta, hogy város vezetésének egyértelmű véleménye, hogy újra kell gondolni, milyen rendezvényeket hagy jóvá és enged be az önkormányzat a főtérre. "Ezzel kapcsolatban az volt a javaslatom a polgármester úrnak, hogy a főtéri rendezvényeket jóváhagyási procedúráját úgy kellene megváltoztatni, és úgy tűnik, hogy ezt megfontolás tárgyává tette, hogy az év elején egy bizonyos határidőig be kell nyújtani az igényeket, hogy ki és milyen típusú rendezvényt akar ott szervezni. A város kulturális bizottsága pedig ebből válogatná ki azt a néhány, valóban regionális jelentőségű, a város jó hírnevét gazdagító, kulturális rendezvényt, amelyet a polgármester úr jóváhagy még az év elején.


Ahhoz kétség nem fér, hogy a Kolozsvári Magyar Napok ezek között helyet kell kapjon,

mint a város egyik legjelentősebb rendezvénye. Ezen a szűrőn elsősorban a kereskedelmi jellegű rendezvények és sörfesztiválok kellene fennakadjanak" - nyilatkozta Horváth Anna, aki azt is hozzátette, hogy a rendezvényt szervező Kincses Kolozsvár Egyesület tavalyi 130 ezer lejes támogatást idén már 300 ezer lejre növelte a polgármesteri hivatal. De ugyanakkor azt is megjegyezte ez az összeg már valószínűleg jelentősen meghaladta a kezdeti 2 ezer lejes szimbolikus értékű támogatást.

Szabó Lilla, Gergely Balázs, Horváth Anna és Sánta Levente. 
<br />
Fotó: Bethlendi TamásSzabó Lilla, Gergely Balázs, Horváth Anna és Sánta Levente.
Fotó: Bethlendi Tamás


Szabó Lilla programigazgató elsősorban azokat az eseményeket emelte ki, amire előzetesen jelentkezni kell. Így az I. Erkel Ferenc Sakknapokat, a Kolozsváron végzett magyar nyelv és irodalom szakosok első nagy találkozóját, a sportrendezvényeket és a gasztronómiai eseményeket, itt külön kiemelte a "Mindent bele" örömfőzést, amire már nem nagyon vannak helyek. A programigazgató emellett a hétvégi kiállításmegnyitókat említette, ami közül mi a Herendi porcelánmanufaktúra kiállítását ajánlottuk, de meg lehet nézni Albert Flórián Aranylabdáját és több harci gépjárműnek a makettjét is.

Sánta Levente fesztiváligazgató az előkészületi munkálatokról számolt be, jelenleg a helyszínek takarítását és előkészítését végzi a nagyjából 200 önkéntes, akik a fesztivál szervezőit segítik. Sánta elmondása szerint útlezárásokra vasárnap estétől lesznek, ugyanis hétfőn készítik elő a koncerthelyszínt. A Farkas utca keddtől nem lesz megközelíthető, ekkor kezdik ugyanis a fesztiválutca kiépítését. A Farkas utca szerdán fog nyitni. A fesztiváligazgató előre elnézést kér minden kolozsváritól az esetleges kellemetlenségek miatt.

Gergely Balázs főszervező a kárpátaljai gyerekek javára szervezett adománygyűjtési akciót említette. Idén a Kincses Kolozsvár Egyesület számára szervezett SMS-gyűjtést is erre a jótékony célra ajánlják fel (SMS-t a 8843-as telefonszámra lehet küldeni, egy "üzenet" pedig 2 eurót jelent a kárpátaljai iskolásoknak), de a szervezők külön meglepetés akcióval is készülnek, amivel

az adományozóknak még emlékezetesebb lehet az idei Kolozsvári Magyar Napok.

A rendezvény szervezői ugyanakkor arról biztosították a sajtót, hogy az események amennyire csak lehetséges a román közönség felé is nyitottak lesznek, így például a román média által felkapott Horthy Miklós emlékezete című Romsics Ignác-előadásra román szinkrontolmácsot biztosítanak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS