2018. május 27. vasárnapHella
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ComON Kolozsvár: a BCR is beszáll a projektek finanszírozásába

F.J. 2015. július 28. 16:33, utolsó frissítés: 16:35

És forgótőkét is biztosít a lebonyolításhoz. Emil Boc a musai-muszájosoknak is üzent a projekt sajtótájékoztatóján.


Tudtuk, hogy rengeteg informális csoport van Kolozsváron, és hogy ezek képesek valami többet létrehozni – mondta Farkas András, a PONT Csoport vezetője azon a kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a Bursa Binelui projektet, amelynek keretében egy olyan crowdfunding oldalt indítanak el, amelyet a BCR támogat, és ezáltal az, aki össze tud szedni a projektjére 1000 lej támogatást, további 1000 lejt kap a bank alapítványán keresztül. Emellett kiderült az is, a BCR biztosítja majd a forgótőkét, amely segítségével a Com'ON kezdeményezései előre megkaphatják támogatásukat.


Farkast arról is megkérdezték, hogy minek köszönhető a csúszás, ami miatt több projekt nem kapott finanszírozást, valamint az, hogy egyelőre csak 7 projektet számoltak el a beérkezett 437-ből. Farkas elmondta, hogy további négy elszámolása van folyamatban, és összesen 117 projektet fog finanszírozni a polgármesteri hivatal. A többi, elég szavazatot szerzett projekt az említett, a BCR által biztosított match makinggel, vagyis az ezer lejt összegyűjtött projektek ezer lejjel való megtámogatásával szerezhet finanszírozást.

A kolozsvári önkormányzat 500 000 lejjel támogatja jogi személyiséggel nem rendelkező fiatalok kezdeményezéseit a COM’ON Kolozsvár ififővárosos program keretében. Az ötletek finanszírozásáról közönségszavazás döntött, a projekt lebonyolítója a PONT Csoport.

Farkas András a beérkezett projekteket mutatjaFarkas András a beérkezett projekteket mutatja

A Com'ON Kolozsvár: Ifjúsági Részvételi Költségvetés 2015-ben Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosában című sajtótájékoztatón a projekt eddigi eredményeit is ismertették, Emil Boc kolozsvári polgármester, Ionuț Stanimir, a BCR kommunikációs igazgatója és Simona Șerban, a Kolozsvári Közösségért Alapítvány ügyvezető elnöke vett részt.

Farkas elmondta, az volt a céljuk, hogy az említett informális csoportokat támogatni lehessen, ami meglehetősen nehézkes a jogi környezet miatt. Szerinte ez megoldható úgy, ha az önkormányzatok, a civil szervezetek és a magánszféra összefognak. Farkas szerint azon túl, hogy a projektek nagyszámú kolozsvári személyt mozgósítottak, az is fontos, hogy létrejött ezzel egy modell, amelyet más városok és közösségek is alkalmazhatnak, de akár európai szinten is követhető lesz.

Éppen ezért tájékoztatni szeretnék Románia szinten több nagyvárosban az érdeklődőket – Bukarestben, Iașiban, Temesváron, Brassóban és Szebenben vagy Craiován -, valamint Brüsszelben és Strasbourgban is arról, hogy mit értek el Kolozsváron. Ugyanakkor Emil Bocnak is megköszönte a támogatását.

Emil Boc elmondta, hogy két okból választotta azt, eljön a sajtótájékoztatóra – eredetileg ugyanis a szóvivőjének kellett volna megjelennie –: az első az, hogy tiszteletét mutassa azok iránt, „akik tulajdonképpen elhozták az Ifjúsági Főváros projektet Kolozsvárnak”. Másodsorban azért jött, hogy elmondja: a részvételi költségvetés „nem csak egy tűzijáték lesz”, hanem a polgármesteri hivatal bejáratott gyakorlatává fog válni.

Elmondta, hogy szerinte Kolozsvár a legaktívabb civil társadalom szempontjából az országban, és hogy megérdemli a támogatást, amit az önkormányzat nyújt.

Bocot az első helyet nyert, a többnyelvűséget és a multikulturalizmust a városházán számon kérő Musai-Muszáj Kezdeményező Csoport projektjével kapcsolatban is kérdezték, amire elmondta, hogy a városházának nincs olyan listája, ahonnan kizárta volna a civil szervezetet. Elmondta: tiszteletben tartják a csoportnak a véleményhez való jogát, de a kéréseikre csak annyit tud válaszolni, hogy minden a maga idejében, és a törvényes keretek között fog megvalósulni. Később elmondta, hogy a megoldást erre a kérdésre még mindig a többnyelvű városkapukban látják, és nem a többnyelvű városnévtáblákban. Hozzátette: a városkapuk kivitelezés alatt vannak.

Ionuț Stanimir és Simona ȘerbanIonuț Stanimir és Simona Șerban

Stanimir elmondta, hogy a BCR szeretné, ha a kolozsvári példa országos modellé válhatna. Szerinte nem csak gazdasági hozzáadott értékre van szükség, hanem társadalmira is, amelyik innovatív gazdaságba és a helyi közösségekbe van ágyazva. Ez az ő meglátásában akár meg is növelheti a fiatalok közéleti szerepvállalását.

Șerban arról beszélt, hogy a részvételi költségvetés egy progresszív gondolatnak számít, amelyikkel nem találkozunk sok romániai városban, és annak ellenére, hogy tavaly már tesztelve volt, idén is kihívást jelentett.

Simona ȘerbanSimona Șerban

„A Kolozsvári Közösségi Alapítvány egy kapcsot jelent a kolozsvári projektek és az adományozók között. Olyan adományokat gyűjtő rendezvényeket szervezünk, mint például a Swimathon vagy az Adományozók Köre. Emellett magánszemélyek vagy cégek által felajánlott támogatásokat kezelünk és juttatunk el oda, ahol ezekre a legnagyobb szükség van. 2008-2014 között több mint 1,4 millió lej értékű támogatást nyújtottunk, több mint 200 pályázat és ösztöndíj formájában” – mondta Simona Șerban, a Kolozsvári Közösségi Alapítvány ügyvezető elnöke.

A COM’ON projekt statisztikái

A fiataloknak 2014. december 16.–2015. február 28. között volt lehetőségük arra, hogy pályázataikat regisztrálják a Com’on Kolozsvár online platformján.
A szavazási folyamat lezajlása: 2015. március 30.–április 15.
Közreműködő folyamatvezetők (facilitátorok): 25 személy

A csapatok

A beregisztrált csapatok száma: 248
A csapatok képviselőinek átlagéletkora: 25 év
143 csapat csupán egy kezdeményezést javasolt, míg 16 olyan csapat volt, amelyik a maximális számú, vagyis 5 kezdeményezést javasolt.

Részvétel

A portálon 18 782 személy szavazott, és összesen 48 609 szavazat érkezett be.
Az első 250 kezdeményezésre 43 337 szavazat érkezett.

Kezdeményezések

Az első adminisztratív ellenőrzés után 451 beregisztrált és formai szempontból elfogadható pályázatot számoltak, amiből 437 kezdeményezés maradt versenyben a folyamat végéig. Ezekből 8 kezdeményezés kapott több mint 500 szavazatot.

Költségvetések

A beregisztrált kezdeményezések összköltségvetése (körülbelül) 1.900.000 lej.
Az első 250 kezdeményezésre összesen 1.015.716,25 lejt kérvényeztek a csapatok. Az összköltségvetések átlagosan 4186 lejesek, míg az első 250 kezdeményezés átlagban 4062,865 lejt igényelt.

A Com’ON Kolozsvár az első részvételi költségvetési folyamat, amely a kolozsvári fiatalok bevonását feltételezi egy demokratikus tanácskozásba és döntéshozásba. Így optimális módozatokat dolgozhatnak ki a közpénzek (egy részének) elköltését illetően a Kolozsvár 2015, Európa Ifjúsági Fővárosa programon belül.

A projekt koordinátora a PONT Csoport, ebben pedig partnere a kolozsvári SHARE Föderáció, a kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Városi Tanács. A program hivatalosan az Ifjúsági Részvételi Költségvetés Kolozsváron 2015-ben, Európa Ifjúsági Fővárosában nevet viseli. A projekt az EGT 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából került finanszírozásra, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül (Norvég Alap).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS