2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy sepsiszentgyörgyi végzős, aki életmentő robotokat épít

kérdezett: Pakó Szilvia 2015. július 14. 11:00, utolsó frissítés: 11:25

Krecht Rudolf, a Székely Mikó Kollégium frissen leérettségizett diákja a Baltagul és Ion biflázása közben feltalált egy robotot, amivel innovációs díjat nyert.


Na jó, nem egészen így történt. De az tény, hogy három év kemény munkája után egy LifeBot nevű, távvezérlésű életmentő robot prototípussal második díjat nyert a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén.

A humanitárius robotot katasztrófasújtott területek felderítésére tervezte. A fél méter hosszú, hét kilogramm tömegű találmány fényviszonyoktól függetlenül használható, élőképet közvetít és számos környezeti paramétert is felmér: pl. hőmérséklet, veszélyes gázok jelenléte.

Emellett szükség esetén adrenalininjekció beadását is elvégezi, így próbálva egy "energialökettel" növelni az áldozatok menekülési esélyeit. A robothoz készült számítógépes alkalmazással a szenzoradatok és az élőkép megjeleníthetővé és archiválhatóvá válik. Krecht Rudolffal a találmányairól, terveiről és az érettségiről is beszélgettünk.


Van újabb találmány kilátásban, akár ötlet szintjén is?- A továbbiakban is szívesen foglalkoznék felderítő robotokkal, de jó lenne elhagyni a szárazföldet. A drónok, önvezérlő repülők is érdekelnek, de leginkább víz alatti keresésre alkalmas, távvezérelt járműveket építenék. A felderítő robotok mellett szinte bármilyen téren vannak lehetőségek automatizálásra, robotizálásra. Az egyetlen kérdés csak az, hogy mivel és milyen mértékben érdemes a jelenlegi körülmények között foglalkozni. Gondolok itt arra, hogy mennyire lennének rá befogadók a vásárlók, gazdaságilag, energetikailag jelentene-e előrelépést az adott fejlesztés.Készülsz a mostani díjnyertes prototípuson további fejlesztéseket végrehajtani?

- Egy robot soha nem tekinthető befejezettnek, mindig jönnek új ötletek, fejlesztési lehetőségek. A jelenleg előrelátható változtatásoknak két lépcsője lenne, először szeretném új funkciókkal felszerelni a robotot, többek között képes lenne tűzoltásra is. A következő lépés során a robot nem „tanulna” új funkciókat, csak megbízhatóbbá és felhasználóbarátabbá válna. Ez a lépés nagyon időigényes, hiszen folyamatos tesztelés nélkül lehetetlen véghezvinni.

A Junior Business Club által szervezett üzleti tervek versenyén egy Smart Watering Solutions elnevezésű projekttel indultál, mesélnél bővebben erről az ötletedről?

- A Smart Watering Solutions egy szenzorokkal és vezérlőpanelekkel felszerelt intelligens öntözőberendezés. Fontos, hogy nemcsak az öntözési folyamat automatizálása a cél. A projekt lényege, hogy optimalizálja a mezőgazdasági terültek öntözését. Ez azt jelenti, hogy a rendszer több tényezővel is összehangolja az öntözést, például az időjárással, talajjellemzőkkel, vagy az adott növény vízigényével. Így vizet és energiát takarít meg a legmagasabb termelési hozam mellett. A terv eddig is több pozitív visszajelzést is kapott különböző díjak formájában, de szeretném, ha túllépne ezen a szinten.

Úgy látod, hogy van igény erre a találmányra a helyi gazdák körében?

- Sajnos országunkban az intelligens mezőgazdaság, mint elmélet is minimálisan támogatott, ezért egyelőre nehéz az ilyen jellegű ötletek termékké alakítása. Külföldön már számos hasonló termék van a piacon, nálunk azonban még el kell telnie egy kis időnek.

Kaptál már vásárlási ajánlatot a robotjaidra. Egyáltalán szándékodban áll értékesíteni, tömeggyártásban látni a találmányaidat?

- Egy ötlet értéke a széleskörű felhasználási lehetőségében rejlik. Szeretném, ha a prototípusaim idővel értékesíthető termékké érnének, ez az a vízió, cél, ami igazán motivál. Nincs annál jobb érzés, ha látom, hogy valami, amit én képzeltem el, segít valakinek, használni tudja a saját céljainak eléréséhez.

A környezetben mit szólnak ahhoz, hogy ilyen egyedi szabadidős elfoglaltságot találtál magadnak?

- Nagyon megoszlottak a vélemények. Velem egykorú társaim körében nem volt gond, szerencsére nagyon jó osztályközösség tagja voltam. Más körökből többször mondták, hogy barkácsolásra, kézművességre pazarlom az időmet, máshonnan meg azt hallottam, hogy biztosan nincs életem, folyton csak tanulok. Egyik sem igaz. Az elméleti tudományok fontosak számomra, eszközként alkalmazom őket. Nem a robotika az egyetlen hobbim, érdekel az üzleti tervezés, a közgazdaság is, de szívesen zenélek és sportolok. Ha éppen nincs kedvem a robotokhoz, nem foglalkozom velük.

A környezetemre visszatérve, pártfogóim is akadtak, itt fontos megemlítenem Bihari Béla programozó mérnököt, aki folyamatosan figyelmemmel kísérte munkámat, bármilyen kérdésben szívesen segített.

Milyen terveid vannak az egyetem után, van valamilyen terület vagy akár nemzetközi projekt a robotikán belül, amelyhez szívesen csatlakoznál?

- Először is szeretném folytatni az életmentő, felderítő robotok fejlesztését. Projektek szintjén nagyon érdekelnek az autóversenyzéshez, űrkutatáshoz kapcsolódó mechatronikai kihívások, ilyen téren szeretnék tevékenykedni.

Nemrég érettségiztél, volt bármilyen tantárgy, ami nehézséget okozott a számodra?

- A teljes érettségi nehézséget okozott, mert nem szeretek tanulni. Órákon át szövegeket magolni unalmas számomra. Szerencsére a román nyelvvel nincsenek gondjaim, a magyar irodalmat, különösen az ismeretlen versek elemzését kifejezetten szeretem. A reáltantárgyakra pedig szükségem van, nem az érettségi miatt tanultam őket.

Van valaki, akit szakmailag a példaképednek tartasz? Neumann Jánostól a Vasemberig bárkit mondhatsz...

- Több személy egy-egy jellemzője példaértékű számomra. Például a közismert amerikai IT cégek alapítói esetében a kitartás, a közgazdászok esetében a céltudatosság. Egy személyt azonban kiemelnék. Kovács Győző informatikussal személyesen is találkozhattam, ő volt a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny alapítója és zsűri elnöke. Neumann János mellett neki is szerepe volt az első magyar számítógép kifejlesztésében. Folyamatosan tevékenykedett, kisugárzása, kimeríthetetlen energiája igazolta, hogy nincs olyan eredmény, vagy siker, ami után már abba lehet hagyni a munkát. Mindig lehet újat, jobbat alkotni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS