2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bronz Béla és Pléhkrisztus: az erdélyi szobrok gúnynevei 2.

szerk. 2015. május 26. 09:21, utolsó frissítés: 11:35

Ti küldtétek be az emberfejű légcsavart is, de az is kiderül, mit nevez a köznyelv szoborturkálónak.


Az első, az erdélyi szobrok gúnyneveiről szóló cikkünk megjelenésekor a segítségeteket kértük további elnevezések megtalálásához, és ti szerencsére nem késlekedtetek, így ismét bemutathatunk párat.

Árva Jankó, Kolozsvár

Avram Iancu szobraAvram Iancu szobra


A kolozsvári Bocskai téren, az ortodox katedrális előtt álló Avram Iancu szobrot Gheorghe Funar kérésére készítette 1993-ban egy Berindei nevű szobrász, és már rögtön a felavatása után heves esztétikai vitákat szült. (A helyén korábban a szovjet katonák emlékműve állt.) A szobornak nagyon sok "népi" elnevezése ismert: Árva Jankó vagy Árva Jancsi, de hívják Kötéltáncosnak vagy Kötél-Gyurinak is - mivel bizonyos szögből úgy tűnik, mintha a trolikábelen egyensúlyozna. Hüvelyk Matyinak is szokták nevezni, utalva arra, hogy mennyivel nagyobb a talapzat, mint maga a szobor. Mi nem tudunk róla, hogy lenne olyan, akinek valóban tetszik ez az alkotás.


Emberfejű légcsavar, Marosvásárhely

Többen is említették az emberfejű légcsavar marosvásárhelyi csodáját, azaz Vályi Gyula szobrát. A marosvásárhelyi születésű matematikus, egyetemi tanár szobrát 2012. május 25-én a Vályi Gyula Matematikai Társaság kezdeményezésére és támogatásával emelték a marosvásárhelyi vár mellett. A szobor alkotója és a vásárhelyeik fantáziájának beindítója Miholcsa József volt, és kétségtelenül az egyik legbizarrabb alkotás, amit Erdélyben láthatunk, nem csoda, ha többen is parodizálták már.

Vályi GyulaVályi Gyula

Aurel Vlaicu szoborötlet a Vályi-szobor mintájára Pál Pétertől (forrás: vásárhely.ro)Aurel Vlaicu szoborötlet a Vályi-szobor mintájára Pál Pétertől (forrás: vásárhely.ro)


Marosvásárhely egyébként éppen a szoborháborújáról is híres: felváltva készül hol egy román, hogy egy magyar vonatkozású szobor, mivel egyik fél sem akar lemaradni a szimbolikus köztérfoglalásról. "Ennek köszönhetően összesen 50 köztéri szobor áll Vásárhelyen, ami a város méretéhez képest elképesztő szám" - írja ennek kapcsán egyik marosvásárhelyi olvasónk. A szoborháború egy másik remekműve, ezúttal román részről: Petru Maior, "az amerikai focista".

Petru MaiorPetru Maior


Szoborturkáló, Székelyudvarhely

A székelyudvarhelyi Emlékezés parkját hívják még szoborturkálónak, de néhány lakos számára állítólag csak "p**apark" a neve, mert a bejárat felől nézve egyeseknek ez ugrik be elsőre róla - vélhetően főleg a közepén található virágágyás formája miatt.

Az Emlékezés Parkja létrehozója a Székelyudvarhelyért Alapítvány, a szoborparkot 2004. május 22-én avatták fel. A szobrok alkotói: Blaskó János, Hell Tibor, Krisztián Sándor, Lesmenyei Márta és Tóth Emőke szobrászművészek. 12 ismert történelmi személyiséget: Kós Károly, Bethlen István, Wesselényi Miklós, Bethlen Gábor, Fráter György, Szent László király, Csaba királyfi, Hunyadi János, Báthori István, II. Rákóczi Ferenc, Bem apó, Nyírő József, valamint tizenharmadikként a névtelen Vándor Székelyt ábrázolják.

Emlékezés parkjaEmlékezés parkja


A farkaslaki Pléhrisztus

Többen is szóvá tették, hogy kihagytuk Farkaslaka büszkeségét, a Jézus Szíve kilátót, amelynek az eredeti nevét lassan nehezebb kideríteni, mint a ragadványnevét, mert mindenki csak Pléhkrisztusként ismeri. Még el sem készült, máris mindenki így emlegette. Egy másik ismert neve: Jesus Optimus Prime.

A 22 méter magas, a Gordon-tetőn elhelyezkedő szobor kilátóként is funkcionál. Az alkotás legfőbb alapanyaga rozsdamentes acél, egy két méteres betontalapzaton áll. A Zawaczky Walter szobrászművész tervei alapján készült Jézus-ábrázolást 2011 decemberében állították fel, és 2013. augusztus 17-én avatták fel.

PléhkrisztusPléhkrisztus


Bronz Béla, Sepsiszentgyörgy

Azt is megtudtuk tőletek, hogy Sepsiszentgyörgyön az állomás közelében található román katona szobrának a neve Bronz Béla, vagy sokan egyszerűen csak Bélaként ismerik. És hogy miért lett éppen Béla? Mert "bélát a városba". Az ismeretlen katona szobra Balogh Péter alkotása, 1974 szeptemberében avatták fel Nicolae Ceaușescu jelenlétében.

Ismeretlen román katona <i>(fotó: Sántha Imre Géza/szoborlap.hu) </i>Ismeretlen román katona (fotó: Sántha Imre Géza/szoborlap.hu)


Bronz Bélának Sepsiszentgyörgyön van párja is: a nőalak a volt Bodok szálló előtt Bronz Berta néven fut a köztudatban. Vitéz Mihály lovas szobrát pedig nemes egyszerűséggel sokan csak úgy emlegetik: a ló.


Hurut Lajos, Gyergyószentmiklós

Kossuth Lajos szobrát sokan Hurut Lajosnak hívják, de a helyiek azt is éneklik róla, hogy "zöldre van a, zöldre van a Kossuth Lajos festve..." A Kossuth Lajos utca belváros felőli részén, a Kultúrház melletti kis parkban áll, a szobrot Miholcsa József készítette, 1997. május 18-án avatták fel.

Kossuth Lajos szobra <i>(fotó: Sántha Imre Géza/szoborlap.hu)</i>Kossuth Lajos szobra (fotó: Sántha Imre Géza/szoborlap.hu)


Bronzhenge, Kolozsvár

A kolozsvári főtér sarkán levő, az 1989-es forradalmárok emlékműve szoborcsoportot nevezi sok diák Bronzhenge-nek. Nem kell sokat magyarázni, hogy honnan jön a név, elég csak összevetni a Stonehenge-ről készült fotókkal. Az emlékművet 2003-ban avatták fel, Liviu Mocan munkája.
Manökenek, Kolozsvár

A Napoca szálló előtt álló monumentális Horea, Closca és Crisan szobron a magyarok szerint nem az 1784-es parasztfelkelés vezetői láthatók, hanem a Manökenek. Ion Vasiliu szobrász készítette.

Horea, Closca és CrisanHorea, Closca és Crisan


Csíki rézangyalok

Nem kimondottan szoborról van szó, hiszen a Millenniumi templom tetején találhatók, de egyik olvasónk szerint a listában a helye a csíki rézangyaloknak is. A 2003-ra felépült új római katolikus templom a 18. századi barokk műemléktemplom közvetlen szomszédságában, a Kossuth utcában található, a Nagyboldogasszony és a magyar szentek tiszteletére szentelték fel. Makovecz Imre tervezte, aki Bogos Ernő csíkszeredai építészre bízta a részletes terv kidolgozását.

De hogy honnan ered a „fűzfán fütyülő rézangyal” kifejezés? Ezt állítólag nem igazán lehet tudni, de itt találhattok róla némi infót. Minden esetre az biztos, hogy káromkodásnak számít.

RézangyalokRézangyalok


A sepsiszentgyörgyi Süsü szoborról már a korábbi cikkünkben is sok szó esett, mert rengeteg gúnyneve van, és ti még továbbiakkal gazdagították a gyűjteményt. Egyik olvasónk ezt írta: régebb volt, hogy a Süsüt télen körbevontak sárga színű kis lámpákkal, akkoriban úgy emlegettük, hogy a grillcsirke. De van, akit egy karóba húzott libára emlékeztet, és olyan is akad, aki boroshordóként emlegeti.

A kolozsvári Memorandisták emlékműve is nagyon sok néven fut még. A románok pl. nevezik cloponak is, a harang miatt. Legalábbis régebben, mikor nem volt meg a posta mögötti skatepark, nagyon népszerű hely volt a deszkások és görkorisok körében, akik csak annyit mondtak, hogy "ne vedem la clopo". Ma már ez kiveszett a köznyelvből, hiszen a deszkások már nem oda járnak, mindenki másnak pedig ott a ló farka találkozási pontnak - írta egyik kolozsvári olvasónk. Másik neve a "metrómegálló", hiszen az emlékmű felállítása idejében rukkolt elő Funar választási kampányban azzal az ötlettel, hogy metrót építsen Kolozsváron. Egy másik neve: praştia lui Funar, avagy Funar parittyája.

A szintén korábban bemutatott Vasszékelyt pedig "bézbólosnak", vagy "bézból-székelynek" is hívják sokan, ezt sem kell nagyon magyarázni, hogy miért.

Köszönjük szépen mindenkinek a segítséget!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS