2018. június 21. csütörtökAlajos
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Süsü, Hófehérke, a Törpe: összegyűjtöttük az erdélyi szobrok gúnyneveit

G. L. 2015. május 19. 09:54, utolsó frissítés: 12:20

Ők a következő esti mese szereplői is lehetnének. A Székely terminátort, a Guillotine-t és A miccset is megmutatjuk.


Hét gúnyos szobornevet gyűjtöttünk össze motivációként, de rajtatok a sor, hogy megosszátok az erdélyi köztéri szerencsétlenségek/munkák vicces neveit.

A miccs, Lufi, Süsü, Dinó

A 2003-ban felállított sepsiszentgyörgyi Szent György-szobor az etalon, egyetlen másik erdélyi köztéri alkotásnak sincs ennyi gúnyneve. Harmath István munkáját akkor eléggé felháborodottan fogadta a város lakossága, valószínűleg ezzel magyarázható a rengeteg, alakjára – a szobor egy keskeny csőtalapzaton áll – utaló gúnynév is, így a Lufi és a Dinó. A szobor kiválasztásakor egyébként kikérték a város lakosságának a véleményét is, de elég kevesen éltek a lehetőséggel, így a szakmai zsűri a modern épületekkel határolt térre egy kevésbé klasszikus munkát választott. A legfrissebb hírek szerint 12 évvel a felavatása után már a szentgyörgyiek is kezdik elfogadni és megszeretni a szobrot.

Szent György-szoborSzent György-szobor


Valószínűleg sokkal több népi elnevezése és hozzá kapcsolódó sztori van, kommentben várjuk ezeket. A híres egyfejű sárkányra, Süsüre való utalást még mi is értjük, de A miccs mi akar lenni?

Hófehérke és a hét törpe

Kolozsváron a Bocskai téren, az ortodox katedrális háta mögött 1996-ban adták át a Radu Aftene által készített Dicsőség a Román Katonának (Glorie ostașului român) című emlékművet, aminek valószínűleg soha senki nem tudta, legalábbis nem használta az igazi nevét. És valljuk be őszintén, a Hófehérke és a hét törpe sokkal találóbb is.

Dicsőség a Román KatonánakDicsőség a Román Katonának


A Guillotine

A Fő tér és a Deák Ferenc utca találkozásánál 1994-ben adták át a 18,8 méter magas Memorandisták emlékművét, amivel a száz évvel korábbi Memorandum-perre emlékeztek. A gúnynév magyarázata elég egyértelmű, Eugen Paul munkája sajnos tényleg egy guillotine-ra hasonlít. Ha valaki tud más gúnynevet is, akkor nyugodtan megoszthatja velünk!

Memorandisták emlékműveMemorandisták emlékműve


A törpe

2004. júniusában avatták fel Vetró B. András szobrászművész egész alakos Márton Áron-szobrát Kézdivásárhelyen. A Marosvásárhelyen, Balogh József öntödéjében készült műalkotást a város főterének északnyugati részén, a Márton Áron utca elején állították fel. Az, hogy miért kapta A törpe becenevet, elég egyértelmű, elég csak ránézni!

Márton Áron-szoborMárton Áron-szobor


Fába szorult féreg

2001-ben leplezték le Csíkszeredában a Majláth Gusztáv Károly téren az államalapítás tiszteletére felállított Milleniumi emlékművet, amit azóta is csak úgy emlegetnek, mint a Fába szorult féreg. A kőtömbön átugró lovas (Szent István) szobrát a csíkszeredai származású, Nagyváradon élő művész, Kövér Oszkár készítette. A művész azt szeretné a szoborral a csíkiak tudomására hozni, hogy az áthatolhatatlan területen is egyszerűen át lehet suhanni: leegyszerűsítve, minden megoldható. De a gúnynévből arra következtetünk, hogy ez nem nagyon jött le a csíkiaknak.

Millenniumi emlékmű (Fotó: Mihály László) Millenniumi emlékmű (Fotó: Mihály László)


Egyébként a szobornak van egy olyan (alternatív) neve is, hogy Transzcendencia, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy a szobrászon kívül ezt soha senki nem használta.

Székely terminátor

Pedig már az igazi, a Vasszékely névről is azt hittük, hogy ragadványnév, de nem, ez a mindenkori székely katonának emléket állító szobor hivatalos neve. Aztán egy kis szobortörténeti kutakodás után csak kiderül, hogy részben igazunk van.

A 260 centiméteres jelenlegi, bronzból készült munkát 2000 márciusában leplezték le, de Szabó János szobrász gyakorlatilag csak újraalkotta az 1917-ben felállított, majd 1919-ben a román katonák által ledöntött faszobrot. Az eredeti alkotást Herman Ottó szakaszvezető, Rózsa Géza tizedes és Sipos Jenő honvéd faragta, akik mindannyian a 82. Székely Gyalogezredben szolgáltak, és az Ojtozi szoros védelmében hősiesen helytálló bajtársaikra emlékeztek a kompozícióval. Az eredeti szobor cserfából készült és odaszögezett acélpikkelyek borították, ezért kapta a Vasszékely ragadványnevet.

VasszékelyVasszékely


A Székely terminátor gúnynevet nem is nagyon kell magyarázni, elég csak ránézni a harcias pózba beállt székely katonára.

Szopósok szobra

A Romulus és Remus legendáját feldolgozó klasszikus szobor akad Szatmárnémetiben is (és még az ország 23 városában), az viszont elég fura, hogy a Kolozsvárról hazatérő egyetemisták kellett neki gúnynevet adjanak az utóbbi években, ugyanis a szatmáriakat korábban nem nagyon hatotta meg a Vasile Lucaciu téren felállított alkotás. Pedig az első farkasszobrot még 1936-ban állították, ami 1940-ben eltűnt. A jelenleg is láthatót 1992-ben készítette Radu Ciobanu, aki a Tordán található Lupa Capitolina szoborról vette a negatív mintát.

Lupa CapitolinaLupa Capitolina


Mi ennyiről tudunk, de lehet még javaslatokat tenni,

ott van például a kolozsvári Kétágú templom kertjében felállított Bethlen-szobor, aminek elég kertitörpés alakja van, vagy a Bocskai-térre kitett rondaság, az Avram Iancu-szobor. Székelyudvarhelyen el lehetne nevezni még a Szoborparkot is, sőt, Marosvásárhelyen is biztosan akadnak megmosolyogtató elnevezések. Kommentben bátran lehet őket nyomatni! Ha fotót is küldenétek, aminek még jobban örvendenénk, akkor a jatek@transindex.ro címre várjuk a leveleiteket!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS