2018. június 21. csütörtökAlajos
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

El akarjuk kerülni a sajnálkozás kultúráját: háromszor gyógyítanak idén élményekkel

G. L. 2015. május 13. 17:56, utolsó frissítés: 2015. május 16. 09:47

Összesen 136 krónikus beteg gyermek ingyenes táboroztatását vállalja nyáron, három turnusban a Yuppi Tábor.


A korábbi években már megszokott diabéteszes turnusok mellett idén már onkológiás betegeket is fogadnak – számolt be az élményterápiás tábormozgalom idei tevékenységeiről és terveiről László Zsuzsa, a táborok főszervezője.

A Yuppi Tábort először 2011-ben szervezték meg, akkor még csak magyarul beszélő gyerekek számára. 2012-ben már magyar és román gyerekeket is fogadtak, 2014-ben pedig két turnusban, egy kölyök- és egy kamasztábort is szerveztek. Az ország 11 megyéjéből fogadtak 7-17 év közötti gyerekeket (a táborokról itt nézhető meg a fotóriportunk). Ugyancsak tavaly kötöttek partnerséget az onkológiás betegeket fogadó magyarországi Bátor Táborral, ennek köszönhetően pedig 2015-től már onkológiás beteg gyerekeket is fogadnak egész Románia területéről.


Romániában évente nagyjából 500 új onkológiás beteg kiskorút regisztrálnak,

viszont a számukra szervezett rekreációs, kórházon kívüli programok száma nagyon alacsony."Úgy gondoljuk, hogy mi egy olyan támogatást tudunk nyújtani, amihez fogható nincs Romániában. Azt gondoljuk, hogy ezeknek a gyerekeknek pont ugyanolyan gyakorlatok kellenek, mint a teljesen egészséges vagy a diabéteszes gyerekeknek. Annyi különbség lesz a diabéteszes és az onkológiás táboraink között, hogy az utóbbi esetben az egészségügyi csapatunk nem diabetológusból, hanem onkológusból áll majd. És az önkénteseket sem arra készítjük fel, hogy mi történik, hogyha egy gyerek hipózik (leesik a vércukorszintje és rosszul érzi magát), hanem hogy egy onkológiás gyereknek lehetnek mozgáskorlátozottságai, fáradékonyabb" - magyarázta az új táborról.

Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a három táborban résztvevő 136 kiskorú mellé összesen 136 profin képzett önkéntesre van szükség, akik között van orvos és a különböző foglalkozásokat – zene, lovaglás, kézművesség, íjászat, színjátszás, fotózás, evezés és magaskötélpályán való mászkálás – végző szervező is. Az első önkéntesképző hétvégét, a VígEndet éppen az elmúlt héten tartották.

„Mivel a táborok ingyenesek, az egyik nagy nehézségünk, hogy folyamatosan forrásokat kell bevonjunk. Idén szerencsére sikerült megnyerni egy Norvég Alapos pályázatot, ami épp azt támogatja, hogy miként lehet szakszerű önkénteseket képezni a krónikus betegek mellé. A VígEnden arról beszélgettünk az önkénteseinkkel, hogy mit jelent a diabétesz, mit jelent az onkológia, hogyan működik az élményterápia, hogyan néz ki egy tábor, melyek azok a helyzetek, amikkel találkozhatnak, vagy azért, mert a gyerek már kamasz, vagy azért, mert krónikus beteg” – magyarázta.

Fotók: Kiss GáborFotók: Kiss Gábor


Ugyanennek a pályázatnak a keretében még további képzéseket és közös kiértékelést is terveznek, illetve kerekasztalt az önkéntességről más civilszervezetekkel, arról, hogy hogyan lehet bevonni, felkészíteni és megtartani őket, hogy a tudásukat át is tudják adni. Ugyanakkor arról is, hogy miként érdemes az önkéntességről és a krónikus betegségekről kommunikálni.


„Mi tudatosan kerüljük az olyan szavakat a kommunikációnkban, mint a rákos beteg,

hogy elkerüljük a Romániában jellemző sajnálkozás kultúráját, mivel hiszünk abban, hogy a beteg gyerekeknek is lehet normális élete. Azt szeretnénk, hogy a táborainkon is keresztül is megtapasztalhassák, hogy a betegség ellenére is megtehetnek mindent, amit az egészséges társaik” – mondta László.

Kitér ugyanakkor a júniusban induló SMS-es adománygyűjtő kampányukra is, amivel a résztvevők táboroztatásának költségén tátongó lyukat akarják betömni.

„Több olyan programunk is fut, ami biztosítja, hogy a gyerekek is ingyenesen vehessenek részre. Júniustól szeretnénk egy nagyobb méretű SMS adománygyűjtő kampányt indítani, amiben gyerekek beszélnek arról, hogy miként változott meg az életük azzal, hogy részt vettek a Yuppi táborokban. Az SMS elküldésével 2 euróval támogathatják azt, hogy ténylegesen ingyenesen vehessenek részt a táborainkban” - mondta. Azt is hozzátette, hogy az Orange és Vodafone ingyen vállalják a támogatást, így minden pénzt, amit a támogatók küldenek, valóban ők fogják megkapni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS