2018. december 16. vasárnapEtelka, Aletta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túl vagyunk a Humorfeszt első kolozsvári napján: nem csalódtunk, nevettünk

G. L. 2015. április 25. 15:44, utolsó frissítés: 18:45

Négy óra nevetés jutott péntek estére, de jön a folytatás szombaton.


Ha csak annyi eredménye van a Humorfesztiválok elmúlt tizenegy évének, amit péntek este az Erdélyi Humorfesztivál tizenkettedik kiadásának a versenyén és a helyi stand-uposok fellépésen megmutatott, már megérte. Mert össze tudtak rakni az erdélyi magyar humoristák produkcióiból egy olyan estét, ami megállja a helyét, és megnevettette az arra fogékony közönséget, amiben nem voltak néma pillanatok, amikor a színpadon álló előadó görcsösen próbál mosolyt kicsikarni a több száz fős közönségből, és ami egyáltalán nem rosszabb, mint bármelyik másik stand-up előadás. Úgy is lehetne mondani, hogy


a Szomszédnéni Produkciós Iroda megcsinálta,

mert ebben azért nekik elég jelentős szerepük volt. Mert az Open Stage kivételével az általuk szervezett ifjú humoristák versenyén kezdte az este valamennyi fellépője, így az idéntől már a Humorfesztivál szervezésével is megbízott Kun Zsolt és György Botond, illetve Zsók Levi és Felméri Péter is.

A tíz perces késésen kívül minden gördülékenyen ment, az érdeklődők már a kapunyitás után rögtön elözönlötték a Győzelem mozi termét. Pár perccel a kezdés előtt gyakorlatilag lehetetlen volt egy normális helyet találni a több száz néző befogadására alkalmas helyen. György Boti, mint házigazda kezdett, és neki jutott az nem túl hálás feladat, hogy ellazítsa a közönséget, terminus technicusszal mondva: felszopja.György Boti legjobb poénja: Ma Magyarországon kellett volna fellépjek, csak nem hívtak!György Boti legjobb poénja: Ma Magyarországon kellett volna fellépjek, csak nem hívtak!


György Boti – számomra – pozitív csalódás. Amikor legutóbb fellépni láttam, szintén egy humorfesztiválon, még nagyon kamasz volt a humora, inkább megbotránkoztattak a testnedvekben tocsogó poénjai, mint nevettettek; péntek este már olyan embernek tűnt, aki kijött ebből az igénytelenségből, az egyetemista kajálások életérzését összefoglaló könyvötlete, A tojásrántotta 50 árnyalata pedig kifejezetten tetszett.

Zsók Levinek a székely – és egyre inkább a magyarországi – néplélekre épülő poénjaira most is vevő volt a közönség. Nem figyelem olyan intenzíven a munkásságát, hogy minden gegjét napra készen ismerjem, valószínűleg most is előjött néhány jól bejáratott poénnal, de nekem a tisztaszobás jelenet tűnt a legelemibbnek és a legeredetibbnek.

Zsók Levitől ez tetszett: Honnan tudjuk, hogy a tiszta szobában vagyunk? Kurva hideg van!Zsók Levitől ez tetszett: Honnan tudjuk, hogy a tiszta szobában vagyunk? Kurva hideg van!


Az Open Stage jeleneteinek minden pillanatában látszott, hogy színészek állnak a színpadon, annyira felépítettek, begyakoroltak és pontosak voltak. A közhelyes politikusokat és a magyarországi humortalan stand-uposokat kifigurázó jeleneteik nagyon a helyükön voltak, ahogyan a közelmúltra reagáló bonfiscalos párbeszédeik is, én mégis a saját poénjaikra reagáló kiszólásaikat bírtam a leginkább.

Az Open Stage emlékezetes pillanata: Tetszik tudni, milyen nehezen alszik az, akinek 25 millió euró adóssága van az állam felé? Nincs az a diazepám, amit be tud venni. Az Open Stage emlékezetes pillanata: Tetszik tudni, milyen nehezen alszik az, akinek 25 millió euró adóssága van az állam felé? Nincs az a diazepám, amit be tud venni.


A már a megjelenésével is derültséget ébresztő Felméri Péter pedig már inkább magyarországi stand-upos, mind erdélyi humorista, legalábbis az általa felhozott témákat nézve mindenképp, nekem az esküvőszervezős poénjai jöttek a leginkább be.

Felméri Pétertől ez maradt meg: A vőlegény biodíszlet, jó ha ott van, de nem kötelező.Felméri Pétertől ez maradt meg: A vőlegény biodíszlet, jó ha ott van, de nem kötelező.


Szükség van-e még a humoristák versenyére?

Egyértelműen ez volt az idei humorfeszt egyik legfontosabb kérdése, mert a Szomszédnéni Produkciós Iroda tavaly arra hivatkozva, hogy elfogytak a tehetséges humoristák, már nem tartotta meg, viszont a szervezést idéntől átvevő Comedy Company visszahozta. S mint kiderült, igazuk volt az idei szervezőknek, egyáltalán nem égett a döntőben fellépő hét versenyző.

Pedig nem túl szerencsés olyan hivatásosok után fellépni, akik felajzották a közönséget, már mindenki a színpadon természetesen mozgó előadókat, kidolgozott gegeket és jól felépített poénokat szeretne látni. Egy tapasztalatlanabb és erőtlenebb versenyzőnek pedig egészen megalázó lehet a néma csend, de a versenyzők tényleg helytálltak. Láttam már néhány humorista versenyt a fesztivál korábbi kiadásain, de mind közül az idei volt a legszínvonalasabb. Lehetett érezni a produkciókon, hogy megdolgoztak – jelentsen ez akár inspirálódást vagy kreatív munkát – azért a versenyzők, hogy ne süljenek fel a színpadon. Ez határozottan becsülendő.

Szabó Nándornak volt színpadi rutinja és azt is elmondta, hogy a komoly kapcsolat alapja, ha már lehet finganiSzabó Nándornak volt színpadi rutinja és azt is elmondta, hogy a komoly kapcsolat alapja, ha már lehet fingani


Molnár Arnolddal nehéz volt gecizni, mert olyan jól ment, nem úgy mint a vizsgái, amit esetenként kétszer is megírtMolnár Arnolddal nehéz volt gecizni, mert olyan jól ment, nem úgy mint a vizsgái, amit esetenként kétszer is megírt


Székely Áron azért várta a fellépést, mert amióta megnősült, nem jutott szóhozSzékely Áron azért várta a fellépést, mert amióta megnősült, nem jutott szóhoz


Orotvai Komák (Gál Pál László és Fazakas László), akik meglepő módon - nem - orotvaiak voltak és komákOrotvai Komák (Gál Pál László és Fazakas László), akik meglepő módon - nem - orotvaiak voltak és komák


Takinak és Alinak (Takács Botond és Faczándi Albert) még szoknia kell a páros munkát, de a láb és labă szavakkal már jól poénkodtakTakinak és Alinak (Takács Botond és Faczándi Albert) még szoknia kell a páros munkát, de a láb és labă szavakkal már jól poénkodtak


Somolyák Tamás fellépéséből, ha kigyomlálják a netes poénokat, akkor remek lesz. Addig meg eldöntheti, hogy a vécén nézelődik vagy sz@rik Somolyák Tamás fellépéséből, ha kigyomlálják a netes poénokat, akkor remek lesz. Addig meg eldöntheti, hogy a vécén nézelődik vagy sz@rik


András Előd szuper volt a vonatból kintrekedt sztorijávalAndrás Előd szuper volt a vonatból kintrekedt sztorijával


Az esemény csalódásmentes zárása a Szomszédnéni Produkciós Irodáé volt, akiken még akkor is nevet a közönség, ha épp elrontják a poént, sőt, akkor nevet igazán. (Béfé egyik viccének a végét rontotta el.)

A Szomszédnénitől az egyik emlékezetes: Szerintem Iza szül, mert 18 órája nem lépett be Facebookra. Mert vagy szülsz vagy Facebookozol?A Szomszédnénitől az egyik emlékezetes: Szerintem Iza szül, mert 18 órája nem lépett be Facebookra. Mert vagy szülsz vagy Facebookozol?


A négy órás esemény alapvetően pozitív kikapcsolódás, de ezért a végére lenne néhány kritikaibb megjegyzésem:

- érdemes lenne kihasználni a Comedy Company nevet, ha már létrejött, jelentsen többet, mint két külön-külön fellépő humoristát (a bizonyításra még a gálán van lehetősége György Botinak és Kun Zsoltnak, kíváncsian várjuk)

- a humorfesztiválnak szüksége van a fejlődésre, hogy évről évre több legyen. A biztos nevetés mellett kapjon egy pluszt a közönség, hogy ne tudja, hogy mire számíthat, ha már látta a tavalyit vagy a tavalyelőttit. Pláné, hogyha gyakran néz stand-upot, akkor az is előfordulhat, hogy a poénok felét már hallotta. A kezdő szervezőknek az ideit még el lehet nézni, de a jövőit már nem biztos.

Kun Zsolt azt mondta: Tényleg félek, hogy lányom lesz, mert egy napom ott lesz az ajtóban egy nyeszlett kis görény ...Kun Zsolt azt mondta: Tényleg félek, hogy lányom lesz, mert egy napom ott lesz az ajtóban egy nyeszlett kis görény ...


A Humorfesztivál szombaton 18 órától folytatódik a Florin Piersic moziban a gálával, majd vasárnap Kézdivásárhelyen is lehet nevetni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS