2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatjuk Románia legnépszerűbb magyar tinédzserét

kérdezett: Gál László 2015. március 03. 09:16, utolsó frissítés: 09:36

Elekes Levi a Youtube-ra tölt fel magáról videókat: százezrek kíváncsiak arra, hogy mi a véleménye az érettségiről vagy az oktatásról.


Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy ő a legbefolyásosabb erdélyi magyar srác. A Youtube-ra feltöltött román nyelvű videóit jelenleg közel 160 ezer ember követi, csatornája az egyik legnépszerűbb az országban, pillanatnyilag a 31. legtöbb követővel rendelkező csatorna az övé.

A 2011 decemberében indított csatornáján olyan egyszerű témákról beszél, hogy miként ünnepli a karácsonyt vagy épp mit gondol a választásokról. Sőt, a közösségi oldalon megosztott képei alapján már tanagyag is lett belőle. Közben pedig több együttesnek is ő az online tartalom menedzsere, ő működteti például a B.U.G. Mafia és Andra Youtube-csatornáját is. Évek óta külön él szüleitől, egyszerűen csak mert megteheti. Elekes Levivel beszélgettünk.


Hogyan kezdődött nálad a vloggerség? Miért kezdtél el a Youtube-ra videókat feltölteni?

– Először 2009-ben töltöttem fel videókat. Azok még csak tutoriálok (tanító/segítő videók) voltak. Aztán láttam, hogy kezdenek megjelenni vloggerek, és tetszett az ötlet, hogy az emberek lefilmezik magukat, amint elmondják a véleményüket különböző élethelyzetekben, és feltöltik a Youtube-ra.Előbb az unokatestvéremmel próbálkoztam, de vele körülbelül csak két hétig csináltam. Inkább váltottam, könnyebb egyedül. Sokkal személyesebbnek tartottam, mert csak én és a kamera voltunk. Így indítottam el a saját csatornámat 2011 decemberében, lassan négy éve.

Milyenek voltak az első visszajelzések?

– Nagyon jók, nem is számítottam ennyire jóra, egyáltalán nem volt kellemetlen tapasztalatban részem. Románia sajnos egy olyan ország, ahol ha valaki valami újat csinál, azt általában lehurrogják, mert a kommunizmusban arra nevelték őket, hogy ne fogadják el az újat. Így volt a vloggal is. Sokan hülyének tartották azokat a gyerekeket, akik vlogoztak. Mostanra szerencsére – bár nincsen szerencse és véletlen – nagyrészt megbarátkoztak vele. Most már egyre többen kedvelik.Van nemzetközi példaképed, van akinek a munkáit rendszeresen követed?

– Nincs. Néztem őket, de csak a formátumot láttam, mert nem értek nagyon jól angolul. Románul és magyarul beszélek. Nem értettem, mit mondanak, csak láttam, hogy vannak olyan emberek, akik előveszik a kamerát és lefilmezik magukat.

Romániai vloggereket követsz?

– Igen. Elég jó barátságban vagyok párral. Nálunk is vannak csoportok, mint az angoloknál. Szoktunk együtt videókat is készíteni. Csak az a probléma, hogy különböző városokban lakunk. Például, ha Londonban van nyolc blogger, ők sokkal jobban együtt tudnak működni, sokkal többször találkoznak. Lehet, ha mi is mind Brassóban élnénk, akkor sokkal több együttműködés lenne. Így mindenkinek megvan a saját dolga, és elég ritkán találkozunk. Emellett pedig a rendszer sem fejlődött ki annyira, inkább versenyzünk, mint együttműködünk.Milyen technikai feltételekre van/volt szükség egy vlog elindításához?

– Ha valaki most akar vlogot indítani, és jó szeretne lenni, akkor jobbat kell csináljon, mint a mostani vloggerek. Mi már ott vagyunk a piacon, nekünk van egy nézőbázisunk, tehát olyan videókat kell készítsen, amivel leelőz minket. El kell érje, hogy az ő csatornáját akarják követni. Aki most akar nekifogni, annak jobb szövegeket kell írnia vagy jobb kell legyen a videóinak a minősége. Valamilyen szinten felettünk kell legyen ahhoz, ha olyan vagy hasonló sikert akar elérni, mint mi. Másképp miért is néznék?

Amikor elkezdtem, egy Canon 550D fényképezőgépem és egy mikrofonom volt. De a képnek a minősége nem csak a kamerától függ, hanem a fénytől, az objektívtől és a háttértől is. A kamera csak egy része ennek. Manapság amúgy is nagyon olcsón lehet kamerát kapni. A többi meg kreativitás.

Te most mit használsz?

– Ugyanazt használom, amivel elkezdtem. Épp ezért állítom, hogy a minőség nem csak a kamerától függ. Aki megnézni az első és az utolsó videómat, hatalmas fejlődést fog tapasztalni, de a kamera ugyanaz maradt. A világítást cseréltem le. Megtanultam úgy beállítani a fényeket, hogy engem emeljen ki és ne a hátteret, hogy a figyelem inkább rajtam legyen. A videózásnak ezt a részét csak tapasztalattal lehet megszerezni. Ha inkább olyanhoz csatlakozik valaki, akinek már van tapasztalata a videók készítésében, akkor nyert ügye van, viszont, ha egyedül csinálja, akkor végig kell menjen egy fejlődési úton.

Egy ideje külön élsz a szüleidtől. Ezt a videózás miatt engedheted meg magadnak? Ezzel függetlenítetted magad anyagilag?

– Elég rég, 3-4 évvel ezelőtt költöztem el, nem tudom a pontos dátumot. Még sulis voltam, ha jól emlékszem, tizedikes. Épp akkortájt kezdtem el vlogolni. Sajnos abból nem lehet Romániában megélni. Amerikában vagy külföldön, akik angol nyelven csinálják, azok megélhetnek belőle, mert a reklámokból sokkal jobban megfizetik, támogatókat is kapnak. Emellett adományokat is küldenek nekik a rajongók, amiből fenn tudják tartani magukat. Én csak a vlogból nem élnék meg. A múlt hónapban sem kerestem többet, mint 100 dollár, talán még annyit sem. Ez még a számláimat sem fedezi. Csak egy izzó, ami szükséges a softboxokba, 300 lej.

Akkor lenne valamivel több esélyem, hogyha elfogadnék minden reklámot, amit a különböző cégek küldenek. Én ennek nem vagyok híve, nem szeretném azt, hogy a videóim tele legyenek reklámokkal. Nem szeretném, hogy olyan legyen, mint a tévé. Épp azt ajánlom az embereknek, hogy ne higgyenek a reklámoknak, elég furcsa lenne, ha pont én kezdnék el reklámozni.

Milyen reklámokat utasítottál már vissza?

– A chipstől a mobiltelefonig mindent, mert nem értek egyet velük.

A Youtube nem fizet a nézettség után?

– Nem a nézettség után, hanem a videóinkon megjelenő reklámok után fizet. Minél több néző kattint rá azokra, annál több pénzt kapunk. De van egy olyan is, hogy megjelent az Adblock, és nagyon sokan kezdik telepíteni a gépükre már nálunk is, így az eddig sem jelentős jövedelem, ami ez idáig sem fedezte a költségeket, most még kevesebb lesz.

Valamilyen szinten megértem az embereket. Megjelent egy interjú velem a PRO TV-n, és amikor meg akartam nézni, legalább 15 reklám jelent meg. Amire eljutottam oda, hogy megnézzem a riportot, már 3 percig néztem reklámokat. Akármilyen nagyobb oldalra lépek fel, tele vannak reklámokkal, ha meg akarok nézni egy videót, minimum 30 másodpercet, maximum 10 percet reklámokat kell nézzek. Ha felteszem az Adblockot, akkor viszont egyből meg tudom nézni.

Szerintem valamennyire szabályozni kellene a reklámozást, ne legyenek nagyon hosszú reklámok, mert ez az elsődleges oka annak, hogy az emberek Adblockot használnak. A probléma ez, hogy azok, akik ebből élnek, így egy idő után fel kell hagyjanak vele, vagy csak akkor folytathatják, ha kapnak a nézőktől valamilyen támogatást.

Te kapsz támogatást?

– Nem. Terveztek már a Youtube-ra egy olyan funkciót, amivel a nézők könnyen adományozhatnak, ha tetszett nekik valamelyik videó. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, ha megvalósul. Hogyha a nézők besegítenek, akkor nyilván mindenki újabb technikával tud dolgozni, sokkal nagyobb ambícióval gyártja majd a videóit. Egy énekes pedig koncentrálhat csak az éneklésre, nem kell egyébbel is foglalkozzon, hogy megéljen.

A romániai vloggerek többsége 20-21 éves. Lassan mindenki el kell tartsa magát. Én szerencsére el tudom magamat tartani, mert vannak más pénzkeresési forrásaim is, de van, aki csak ebből él. És ők valamilyen szinten meg fogják szívni. Legalábbis elég nehezen tudják majd folytatni.

A Facebook-oldaladon az áll, hogy Youtube partner vagy. Az pontosan mit jelent?

– Közvetlen kapcsolatban vagyok a Youtube-bal, különböző csatornákat kezelek, amikből részesedést kapok. Emellett a partnerség azt is jelenti, hogy akármilyen hosszú videót fel tudok tölteni, és pénzt is kereshetek velük. Nagyjából a pénzkeresés a fő plusz a partnerségben a felhasználókkal szemben.Már említetted, hogy más pénzkeresési forrásaid is vannak. Ha jól tudom, te kezeled a B.U.G. Mafia Youtube-csatornáját, illetve több más zenekarét is. Ezek a munkák hogy jöttek össze neked?

– 2011-ben nagyon érdekelt a Youtube. Kezdtem követni, hogy mit csinálnak az amerikaiak, és láttam, hogy ott már megjelent egy ilyen pénzszerzési lehetőség. De itthon akárkivel beszéltem, még senki sem tudott erről. A Youtube akkor azt mondta, hogy Romániában csak 2013-ban fogja behozni ezt a lehetőséget. Nem szerettem volna addig várni, úgyhogy behoztam én saját magamnak. Legalább 6 hónapot kínlódtam, amíg megkötöttem az első partnerszerződésemet, amivel elkezdhettem pénzt keresni. Különböző proxykkal próbáltam magam úgy kiadni, mint aki Amerikában van.

És elég volt annyi, hogy egy valaki elmondja, én ezzel pénzt keresek, és egyre több megkeresésem lett. Én voltam az egyedüli, aki ezt már ilyen korán tudta. Nagyon nem is kellett senkit megkeresnem, hogy dolgozzunk együtt, legyek az online content managerük. Egyedül a B.U.G. Mafiával beszéltem, hogy dolgozzunk közösen.

Még milyen együtteseket menedzselsz?

– Van egy elég hosszú lista...

Pár példát tudsz mondani?

– Hármat mondanék: B.U.G. Maffia, Andra és Vescan. Ez a három elég jó név.

A Youtube-csatornájuk kezelésével fenn tudod magad tartani?

– Ezzel is. Különböző cégekkel is dolgozom, de az más téma. Az online csak az egyik része.

Nemzetközi szinten rendszeresen tartanak vlogger-találkozókat, ahol a készítők találkozhatnak a közönségükkel. Ti szerveztek ilyeneket?

– Nagyjából két hónapja volt egy Nagyváradon. Közel ezer ember jött el. Elég érdekes volt. Mi még az elején vagyunk ennek az egésznek a Youtube-bal, de fejlődik a dolog. A nagyváradi volt a második találkozó, az elsőt még 2012-ben szervezték Bukarestben. Külföldön sokkal előbb vannak, de szerencsére van egy modell, ami szerint fejlődhetünk.

Arra gondoltál már, hogy magyarul is készíts videót?

– Nem.

Egyáltalán miért románul kezdted?

– Azért, mert ismertem a román nézőket, sokkal jobban, mint a magyarokat. Sokkal több lehetőségem volt arra, hogy kitörjek a piacra, illetve sokkal inkább el tudtam mondani az ország helyzetét, a problémákat. Ebben a környezetben nőttem fel, ezért kezdtem el románul dolgozni.

A közönségednek számít az, hogy magyar vagy?

– Van egy olyan román rész, amelyik szidja a magyarokat, de ők kisebbségben vannak. Szerencsére az én nézőközönségemmel valamilyen szinten meg tudtam értetni, hogy mindegy, milyen nyelven beszélünk, mert végül is mind emberek vagyunk. Sőt, a covert egy magyar számból csináltam, és senkinek sem volt problémája vele. Vannak olyanok, akik kritizálnak, de én nem foglalkozom azokkal az emberekkel, semmilyen hatással sincsenek rám. Próbálom úgy szemlélni a világot, hogy ne tegyek különbséget az emberek között. Ez rám, illetve ránk nem vall, ezért is tudják elfogadni azt, hogy én magyar vagyok.Azt lehet tudni, hogy kik nézik a csatornádat? Ki a közönséged?

– Vannak a Youtube-nak statisztikái, de nem pontosak. Leír valamiket, de nem ellenőriztük le.

Lehet azt tudni, hogy melyik korosztály körében vagy a legnépszerűbb?

– A 18-24 év közöttiek között. Az utóbbi 28 nap statisztikája szerint a nézőimnek 26 százaléka volt nő, illetve 74 százaléka férfi. Legtöbben a 18-24 év közötti korosztályból vannak, utána következnek a 25-34, majd a 13-17 és a 35-44 év közöttiek. Az utolsó pedig az idősebb, 45-54 év közötti illetve a plusz 65-ös korosztály.

Naponta mennyit internetezel?

– Körülbelül nyolc órát, a telefonon és a tableten is be van kapcsolva az internet. Folyamatosan jönnek az értesítők, amikor csak időm van, elolvasom az összes kommentet. Mindenkinek szeretek válaszolni a Facebookon és a Youtube-on is. Ez naponta körülbelül két órába telik.

Vannak olyan témák, amelyekről szívesebben beszélsz?

– Olyan témákról szeretek beszélni, amelyekből mindenki nyerhet valamit. Ezeket általában a nézők kérdései alapján szoktam összeállítani. Amikor a közönség már nagyon erőltet egy témát, akkor általában azt megírom. Nagyon ritkán fordul elő az, amikor élőben, spontán válaszolok a feltett kérdésekre. Ha egy hétig írok egy epizódot, akkor sokkal több gondolatot tudok összerakni, mintha egyből mondanám el. Sokkal könnyebb így számomra

Például van egy olyan videód, amelyben az érettségiről beszéltél, és amellett érvelsz, hogy nincs feltétlen szükség rá ...

– Azt mondtam, hogy az én helyzetemben nincs szükség érettségire. Elvégeztem a középiskolát, és azzal a következtetéssel maradtam, lehet jobban jártam volna, ha nem járom ki. 12 évig az iskolában olyan információkat tanultam, amiket - sajnos azt kell mondjam - soha többet nem fogok használni. Azon kívül, hogy megtanultam írni, olvasni, számolni, olyan információkat tanultam, amelyeket abszolút sehol nem használok fel.

12 év iskolába járás után úgy gondoltam, nem éri meg, hogy folytassam. Beszéltem a barátaimmal, akik egyetemet végeztek, és úgy gondolom, hogy ők sem tanultak semmit. Végül arra jutottam, hogy érettségi nélkül is fel tudok készülni az életre. Az egyetemeken csak az élet körforgására készítenek fel, ami szerint elvégezzük az óvodát, az iskolát, majd munkát vállalunk, utána pedig jöhet a nyugdíj és a halál. Szerintem egy normális élethez nem tartozik hozzá, hogy reggel elindulsz a munkába, majd elvégzed, amit nem szeretsz, este pedig hazamész és lefekszel. Ez semmilyen formában nem ösztönöz.

Azt választottam, amit szeretek, nem azt, amit mások mondanak. Ehhez egy tudatos élet kellett. Én mindig, amennyire csak lehet, tudatosan próbáltam élni. Amikor az összes osztálytársam cigarettázott, én nem cigarettáztam, nem költöttem el a pénzt. Amikor mindenki bárokba ment, szórakozni járt, én inkább olyan dolgokról tanultam, mint például a Youtube. Ők most járják az egyetemet, és dolgoznak az üzletben.

Nem azt mondtam, hogy az emberek ne érettségizzenek, csupán azt, hogy én nem érettségiztem le. Ahhoz, hogy ide el tudjak érni, hogy egyedül lakjak, hogy el tudjam tartani magam, olyan emberekkel dolgozzak, akikről álmodoztam, amikor kicsi voltam, ahhoz tudatos élet kellett. Az kellett, hogy ne vesztegessem az időm olyasmikre, amik semmilyen szinten sem konstruktívak. Ellent kellett mondjak minden divatnak, amelyről úgy éreztem, hogy nem segít semmiben, akkor is, ha ez valamennyire kirekesztett engem a baráti körből. Ha úgy csinálom, mint a többiek, ha az összes pénzemet elköltöttem volna hülyeségekre, akkor most nem lennék itt. Én nem azt mondtam, hogy nem jó az érettségi, hanem azt, hogyha fel vagy készülve az életre, ha tudod, hogy nélküle is tovább tudsz lépni, akkor vedd figyelembe, mint lehetőséget. Én mielőtt döntöttem, már 10 forrásból kaptam pénzt.

Nem az volt az életcélom, hogy először szórakozzak, aztán dolgozzak, hanem az, hogy először dolgozzak, aztán szórakozzak. De ez a munka, amit először csináltam, szórakozás volt, és továbbra is az a cél, ne legyek semmihez sem kötve, ne legyek korlátozva a társadalom vagy a munkahely által.

Hogy látod a jövődet? Meddig vlogolhatsz még?

– Úgy álltam neki a vlognak, hogy ne ez legyen az elsődleges jövedelemforrásom. Addig fogom csinálni, ameddig azt érzem, hogy szeretném csinálni és jó nekem. Különböző céljaim vannak, és mindig lesznek újak. Amikor az egyiket megunom, akkor másba kezdek. Úgy próbálok élni, hogy biztosítsam a jövőmet, hogy ne függjek az anyagiaktól, ne kelljen olyasmit dolgozzak, amit nem szeretek.

Most is vannak terveim, hogy melyiket fogom megcsinálni, az az érzéseimtől függ.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS