2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Baróti Star TV Sanyika: jóra akarom tanítani az embereket

G. L. 2015. február 13. 15:14, utolsó frissítés: 23:01

Február 14-én, szombaton lesz 10 éves a Youtube, amely azóta kitermelt jó néhány sztárt. A legnagyobb erdélyi Youtube-sztárral beszélgettünk.


A legnagyobb videómegosztó oldal az elmúlt 10 évben gyökeresen megváltoztatta a zenehallgatási és tévénézési szokásainkat. És létrehozott egy új "foglalkozást", az úgynevezett youtubosokat vagy youtubereket, akik gyakorlatilag azzal foglalkoznak, hogy a videómegosztón posztolnak magukról anyagokat. Akik ezt tényleg jól csinálják és elég népszerűvé válnak, azok simán megélnek belőle, de másoknak is hozhat olyan ismertséget, ami végül kifizetődő. Itt kezdte például Justin Bieber is, akit egy, a videómegosztóra feltöltött videó alapján fedeztek fel.


Mitől lesz valaki Youtube-sztár?

Attól, hogy a videómegosztóra feltöltött anyagok hozzák meg neki az ismertséget. Így például a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai bármennyire is népszerűek, hiába van több követőjük, mint egy-egy híres magyar youtubernek, nem igazi Youtube-sztárok, mivel nem az oldalon szerezték az ismertségüket.

A magyar Youtube szereplői között egyértelműen Dancsó Péter számít sztárnak, két csatornája is van, a Videómániának 285 ezer feliratkozója van, míg a Dancsó Péter-csatornának 130 ezer. Természetesen van honlapja, Facebook-oldala és Twitter-fiókja is, tehát elég aktív a közösségi médiában, ami egy youtuber esetében kifejezetten előny.Így lehet az, hogy ha beírom a Pinterest keresőjébe, hogy youtube, nem különböző logókat és képernyőfotókat ad ki, mint a google, hanem youtuberek fotóit és fotómontázsokat róluk. A világ legnépszerűbb youtubere különben egy svéd srác, Felix Arvid Ulf Kjellberg, aki PewDiePie néven működtet csatornát. Ez nagyjából abból áll, hogy számítógépes játékokat tesztel, kommentál és vesz videóra. Több mint 34,5 millió feliratkozója van, ezzel például simán veri Rihannát és Katy Perryt is, akiknek egyenként nagyjából 15 millió feliratkozójuk van.


Erdélyben a legnépszerűbb youtuber egyértelműen Sanyika,

a Baróti Star TV egyszemélyes működtetője. A csatornája szerint 2009 októberében töltötte fel az első videóját, de az igazi népszerűsége csak évekkel később, 2011-2012 környékén jött el. Akkor figyelnek fel rá Erdély-szerte, majd nem sokkal később Magyarországon is. Eddig összesen 495 videót osztott meg, az elején még ritkábban, manapság már szinte napi rendszerességgel.

"Azelőtt egy online rádióm volt, azt lejátszókkal mindenhol lehetett hallgatni a világon. Majd gondoltam, hogy legyen egy kicsit több belőle. Így jött a tévé, amikor nem csak hallnak, hanem láthatnak is az emberek. Elkezdtem videózni és feltölteni azokat, láttam a hatalmas nézettséget, nem jött, hogy elhiggyem, hogy ilyen sokan néznek. Aztán ez motivált, hogy továbbra is folytassam" - mesélt nekünk a kezdetekről Sanyika. Az első videóján is erről a rádióról beszél:A videók nézettsége elég drasztikusan változik, egy-egy elő adást összesen nagyjából ezer ember néz meg, de híres emberekkel készített interjúi ennek a sokszorosát futják, például a Zsók Levi humoristával készített interjújának közel 50 ezres a nézettsége. Minden idők legnépszerűbb Sanyika-videója a 2012-es karácsonyi és újévi jókívánsága, amit 64 ezer ember látott eddig.

"Kedvelik, amikor a természetben járok, emellett a tornaórás videóim is népszerűek, amikor bemutatom, hogy milyen jó a mozgás. De nagyon bírják azt is, amikor táncolok vagy énekelek. Nem mondom, hogy profi módon adom elő, amit csinálok az éneklésben, de van, akinek egyszerűen tetszik" - magyarázta a legnépszerűbb témáit. Állítása szerint a követői nagyon várják az elő műsorait is, a legtöbbször nincsenek megelégedve a két órányi adásidővel, még többet akarnak.

"De megmagyaráztam, hogy nem tudok éjjel-nappal a számítógép előtt lenni, mert egyedül vagyok. Jó lenne, ha valaki fel tudna váltani. Mindig arra gondolok, hogy egy rendes televízió esetében többen vannak, de egyelőre még egyedül vagyok, ezért meg kell elégedjenek az egy-két óra élő adással, amit vetítek" - mondta. Állítása szerint az is jót tett a népszerűségének, hogy részt vett a 2014 augusztusában és szeptemberében zajló magyarországi YouTube-os tehetségkutató, a KiMitTube tánc kategóriájában. Azt végül nem nyerte meg, de így még többen megismerték a nevét. Állítása szerint Mondik Noémi grafikus például egészen odavolt a produkciójáért.Sanyika elmondása szerint nincs Youtube-os példaképe, igaz, az élő adások készítése mellett nem sok ideje jut videókat nézni. A magyar youtuberek közül Dancsó Pétert, illetve Herbyt, a magyar Youtube első királyát említette meg, mint akiket ismer. A magyar yootuberekről egyébként a 444.hu készített remek videókat.

"Mindenkinek megvan a maga egyénisége, mindenki jó valamiben. Ismerem Herbyt, de nem mondanám példaképnek, mert ő odamondogat, én pedig egyáltalán nem használok trágár szavakat. Én az embereket jóra tanítom, nem akarom, hogy tőlem trágár szavakat halljanak, így is eleget lehet hallani mindenhonnan. De én nem szennyezem ilyesmivel a csatornáimat" - magyarázta.Rákérdeztünk arra is, hogy mennyire éri ezt meg csinálni,

származik anyagi haszna a tévézésből, illetve ténylegesen vannak-e támogatói, akik a megjelenését finanszírozzák. "Csak hobbiból csinálom, de természetesen van lehetőség arra, hogy támogassák a televíziót, amit én nagyon szívesen veszek. Persze csak hogyha szívből adják, nem kötelezek én senkit. Nem veszem rossz néven, ha támogatnak, sőt egészen örvendek minden kis támogatásnak. Volt már rá példa, hogy támogattak, de nem mondhatom, hogy minden nap jönne valaki. Egy évben 3-4 ember, hogyha támogat" - nyilatkozta.

Állítása szerint a Youtube sem fizet jól, mert Románia a leggyengébben fizető országok között van, minden attól függ, hogy "milyen céggel kötöm meg az úgynevezett szerződést. Minden ezres nézettség után kellene egy dollárt kapjak, de nem adnak egy dollárt, legfeljebb 10-15 centet fizetnek" - állította.Jelenleg egészségügyi problémája miatt nincs munkája, de szeretne dolgozni, sőt abban is reménykedik, hogy ebből a tévézésből is egyszer több is lehet, mint hobbi. A barótiak véleménye egyébként szerinte teljesen megoszlik a munkájáról, vannak rajongó otthon is, mint bárhol máshol, és olyanok is, akik nem kedvelik.

"Igazából többet várnék el, mert olyan még nem volt, hogy Sanyika, fogjunk össze, vagy valami. Nem kaptam még felkéréseket, hogy csináljunk együtt valamit, fejlesszük a tévét. Egy-két meghívást kaptam csak, az egyik klubba még régebb, és nemrég egy kávézóba" - mesélte, majd a további fellépéseiről és meghívásairól is beszámolt.

"Korondon léptem fel, meghívtak sztárvendégnek, táncoltam, énekeltem és szórakoztattam a közönséget. Eléggé sokan voltak, elég jó kis tömeg volt a művelődési házban. Eljöttek értem az emberek. Régebb egyszer még volt egy fellépésem egy kézdivásárhelyi klubban, ott is, mint sztárvendég. Nagyjából ennyi volt. Mondjuk hívtak engem sok helyre, Magyarországra is, Pestre és Debrecenbe, csak az a helyzet, hogy azt is el kellene intézni, hogy nekem ne kerüljön pénzbe az utazás. Ha már elhívnak fellépésre, akkor természetesen ők kellene állják az egészet" - mondta.Fontos számára, hogy jelen legyen a közösségi médiában,

ezért iratkozott fel például az Instagramra is. Használ Ustreamet is, de egyre inkább át szeretne térni a Youtube-ra, mert szerinte az sokkal jobb. "A nézők is jobban szeretik, úgy vettem észre. És újra lehet nézni a műsoraimat, ilyen előnye is van. Sőt, plusz nézettség is, ha újranézik az élő adásaimat" - mesélte. Arról is beszámolt, hogy egy rajongója készített neki egy hivatalos honlapot is: "amit persze nem én fizetek, hanem az illető tartja fenn."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS