2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnéztük a jövő levelező rendszerét, tetszett

G. L. 2015. február 05. 16:03, utolsó frissítés: 16:28

Teszteltük a Google új levelezős szolgáltatását, az Inboxot, és többé már nem akarjuk a Gmailt.


Tudjuk, hogy már egy ideje megvan, de múlt csütörtökig nem figyeltünk különösebben fel a Google új levelezőrendszerére. Ugyanis akkor hirdette meg az akcióját a vállalat, amiben felajánlják, hogy 24 órán át minden igénylő kap meghívót az új, alternatív levelező rendszerhez, az Inboxhoz.

Néhány órával az igénylés után meg is érkezett a levél, amelyben elérhetővé teszik a szolgáltatást, amelyet először a telefonunkra kell letöltenünk, majd megvárnunk, amíg telepíti magát. Utána okostelefonról lehet összekapcsolni a már meglévő vagy újonnan létrehozott gmailes fiókkal. Ez után pedig már az asztali gépemen is elérhetővé válik. Jelenleg okostelefonon Android és iOS operációs rendszeren, illetve asztali gépen a Chrome-on elérhető az Inbox, ami még minidig fejlesztés alatt van.

Egy óra alatt rendbe vágtam a levelezésem

mert egyszerűen csak belejöttem. Nem vagyok túlságosan tudatos felhasználó, nem szoktam mindig mindent rendezgetni, a beállításokban mindent szépen megkeresni, praktikákat keresni arra, hogyan lehet még cuccosabb a levelezésem. Fontos ezt előre elmondani, mert lehet, hogy teljesen átlagos dolgokra is rá tudok csodálkozni az Inboxban. Mentségemre legfeljebb annyit tudok felhozni, hogy az új rendszerben tényleg minden adja magát, annyira egyszerű, hogy még a hozzám hasonló teljesen amatőrök is eligazodnak benne, ami szerintem határozottan előny. Még a végén határozottan kedvem támad, hogy a Facebookról visszaszokjak a levelezőrendszerek használatára.


A tavaly októberben indított kísérleti szolgáltatással a mindenkit elárasztó levelek problémájára kínál megoldást a Google, megpróbálják vele minél kényelmesebbé tenni a levelezést. És első látásra abszolút sikerült is. Telefonon és asztali gépen is pofonegyszerű használni, és mindkét felületen hasonlóan néz ki, tehát nem kell két teljesen eltérő rendszert megszokni, ami számomra határozottan előny.Természetesen megvannak a Gmailből jól ismert szelektálási lehetőségek, lehet címkézni, csoportosítani, a beérkező levelek közül eltüntetni. Külön lehet csoportosítani például a közösségi oldalak értesítéseit, a pénzügyeink kezelésével kapcsolatos leveleket vagy a hirdetéseket, sőt, külön mappákat lehet létrehozni. Mindezt viszonylag egyszerűen: egy olyan kezdő is elég könnyen elboldogul a lehetőségek között, mint én.

Simán be lehet állítani, hogy az adott személytől kapott vagy neki küldött, adott témával megjelölt levelek egyből az általunk létrehozott mappában végezzék, amit kevésbé fontos levelezések esetében napi vagy heti csomagban kaphatunk meg. Azt viszont már nem lehet beállítani, hogy ezeket a csomagokat ne lássuk a beérkező levelek között, tehát ha napi rendszerességgel csomagban kapjuk a Facebooktól az értesítéseket, akkor nem lehet a Facebook mappát a Beérkező levelek közül szkippelni.

Egyetlen probléma a kategorizálással, hogy ha úgy állítjuk be a rendszert, hogy ne mutassa az adott csoport leveleit a Beérkező mappában, például a közösségi oldalak értesítéseit, akkor nem jelzi, hogy új levelünk van. Különben a Gmailben használt címkék átmentődnek az új felületre, ahol tovább szerkeszthetjük vagy akár törölhetjük is, ha okafogyottá válnak az új rendszerben. De igazából nem a kategorizálás miatt szimpatikus az Inbox.

Sokkal izgalmasabb fejlesztés, hogy teljesen el lehet süllyeszteni a beérkező üzenetváltásokat. Ha megoldottuk a problémát, ad egy megnyugtató érzést, hogy lejárt, megoldottam, túl vagyok rajta, persze a Befejezett/Kész (Done) mappából újra elő lehet őket keresni. Az archivált levelekre természetesen rá is lehet keresni, nem vesznek el, egyszerűen csak nincsenek szem előtt. Ezzel csak az a gond, hogy ha visszaállnánk a Gmail fiókunk használatára, akkor az adott változtatásaink megmaradnak, az esetlegesen archivált levelek pedig már ott sem láthatóak a beérkezők között. Befejezett/Kész mappa pedig nincs. Szóval ha már átálltunk az Inbox használatára, érdemes csak annál maradni. De még mindig nem a levelek archiválása a legjobb az Inboxban,

hanem hogy időzíteni, halasztani és rögzíteni is lehet a leveleket.

Egyrészt ott van az emlékeztető írásának lehetősége, amit időzíteni és rögzíteni is lehet a beérkezett levélfiókunk elején. Ilyet eddig csak különböző kiegészítőkkel lehetett, most viszont minden integrálva van. Tehát készíthetünk olyan emlékeztetőt, ami arra figyelmeztet, hogy két hét múlva 10 órakor ne felejtsünk el levelet írni a könyvelőnknek, a fodrászunknak (kedvünkre lehet helyettesíteni).De ugyanígy lehet időzíteni a levelekre való válaszadást is, hogy holnap délután, amikor hazaértünk, ne felejtsünk el válaszolni rá, mert pont most, a munkában, nem érünk rá. Ezen kívül fel is lehet tűzni egy levelet postaládánk elejére, s akkor akármilyen mappába, akárhogyan rendezzük, ott fog maradni, ameddig nem oldjuk meg vagy ameddig fontosnak tartjuk, hogy ott maradjon. Számomra ezek a változtatások kifejezetten szimpatikusak, mert a leggyakoribb problémám, hogy az elolvasott levelet az újonnan beérkezők letolják, és utána teljesen elfelejtem.

Az Inbox ezen kívül kielemzi az e-mailek tartalmát, és kiemeli a lényeget: ha fotót vagy videót csatoltunk, akkor kisképet mutat róla. Elméletileg, ha cím van benne, akkor térképet is megjelenít, illetve repülőgépjegy vásárlása esetén az utazás adatait hangsúlyosabban kiemeli. Ez utóbbiakat sajnos nem tudtuk tesztelni, de a kisképes valóban jól működik. És az már csak bónusz, hogy nem kell lapozgatni a régi levelek között, egyszerűen lefelé görgetve betölti az összeset.

Az Inboxot a Google nem a Gmail ellenében hozta létre, hanem a mellé, egyelőre nem is nagyon erőlteti a használatát, még mindig csak meghívóval lehet használni. Ráadásul egyelőre csak Google + felhasználóknak elérhető, tehát a céges levelezést nem lehet rajta bonyolítani. De ettől még határozottan kedvem támadt, hogy a Facebookról újra visszaszokjak a levelező rendszerek használatára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS