2019. február 16. szombatJulianna, Lilla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szívműtét Szentegyházán: ez lehetne a rozsdásodó vasüzem helyett

Gál László 2015. január 14. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

Lázár Csaba diplomamunkájában képzelte el, hogy milyen lehetne a jövő Szentegyházája. Nekünk tetszik.


A rendszerváltás előtt a szentegyházai vasüzem körülbelül 2500 embert is foglalkoztatott. A termelt áru iránti csappanó érdeklődés miatt végül az üzem csődközeli helyzetbe került, munkanélküliséget és elhagyott ipari épületeket hagyva maga után a település központjában. A gyártelep ugyanis központi helyet foglal el a városban, gyakorlatilag köré épült az egész. Míg az üzem teljes gőzzel működött, valóságos központként funkcionált, viszont a bezárásokkal minden a visszájára fordult, az egykori központ ma egy szögesdróttal körülvett zárvány, magyarázza Lázár Csaba műépítész a diplomamunkájában, amiben a település egykori vasüzemének a rehabilitációs terveit készítette el.

galeria_17700.jpg
Szentegyháza jelene és a felvázolt modellek
galeria_17704.jpg
galeria_17701.jpg
galeria_17705.jpg
galeria_17702.jpg
galeria_17706.jpg


"Szentegyházi vagyok, még mindig ott él a családom, gyerekkoromban még láttam ennek az üzemnek a hanyatlását, akkor már alig működött. A diplomamunkának pedig kellett egy helyszín, ahová megfelelő módon be tudok avatkozni. Egy olyan projektet szerettem volna, ami a közösségről és a helyről szól, ami egy problémás helyzetben lévő kisvárossal foglalkozik. Szentegyháza pedig pont ilyen" - magyarázza Csaba, hozzátéve, hogy a munkájában csak a gyár 50-es és 60-as években épült, manapság használaton kívüli részét gondolta újra, az erőltetett iparosítás korában, a 70-es és 80-as években felhúzott épületeket elmondása szerint meghagyja az ipari termelésnek.

A tervével a település 4 - általa fontosnak tartott - problémáját próbálta megoldani:

- megfelelő helységközpont hiánya, közterekkel és szolgáltatásokkal
- a gyár jelenléte a település közepén, mint zárványtér
- munkahelyek hiánya
- eltűnőfélben lévő közösségi szellem

Elmondása szerint a közösségi szellem, a közösségi termelés felélesztése volt az elsődleges szempontja. Mert a tervek megvalósítását csak úgy látja lehetségesnek, ha a szentegyháziak összefognak, és lépésről-lépésre együtt megcsinálják. "Olyan tereket szerettem volna kialakítani, amik nem csak arról szólnak, hogy bemegyünk, majd ámulunk, milyen szépek, hanem csináljunk is bennük valamit. Nem muzeifikálni szerettem volna az épületeket, hanem újrafelhasználni. A közösségi termelés úgy működhetne, hogy összegyűlnek az emberek, együtt dolgoznak a közösségi kertekben, és a termést együtt használják fel" - meséli lelkesen, bár elismeri, hogy az elképzelése néha átmegy utópiába. De azt is megjegyzi, hogy közösségi munka egyáltalán nem lenne új jelenség Székelyföldön.


"Mostanában egy kicsit eltűnt, de régebb nagyon jelen volt az ilyen jellegű munka a székelyeknél is, elég csak a kalákákra gondolni. Abból indultam ki, hogy Szentegyházán nálunk az utcában hogyan történik a pityóka ültetése és ásása: összegyűlnek a szomszédok, kimennek a pityókaföldre. A föld tulajdonosa, a főszervező intézi a kaját és a piát, a meghívottak hozzák a szerszámokat, ekét, lovat stb. és együtt dolgoznak, körbejárva a szomszédság földjein.


Ez gyakorlatilag a kaláka kortárs újraértelmezése lenne" - magyarázza.

A közösségi szellem felélesztése érdekében közösségi kerteket, gyógynövényültetvényeket, melegházakat tervezett. De az elképzelése szerint lenne gyümölcsfeldolgozó, pálinkafőzde és gombatermesztő pince, illetve az idő előrehaladtával akár teázó, konyha és étkezde is létesülhetne. Tájépítészeti szempontból is fontos lenne az újra kibontott Vargyas-csatorna mentén kialakított sétány. A promenád a már meglévő park és korcsolyapálya meghosszabbítását képezné, illetve bekapcsolná egy új, zöld folyosóba az egykor közösségi munkával létrehozott Munkás-klubot és környékét, bicikli- és sétálóutakkal, pihenőkkel a patak mentén.

galeria_17708.jpg
galeria_17709.jpg
A koncepció
galeria_17710.jpg
galeria_17711.jpg
galeria_17712.jpg
galeria_17713.jpg


A projekt a jelenlegi, spontán kialakult központ bővítéséről is szól, így városépítészeti rehabilitációs jellege is van, de a termelés beindulása Csaba szerint sokkal fontosabb. Az új „főteret” az egykori szentkeresztbányai főtér helyére javasolta, ami eltűnt az iparosítás során. Ez a köztér szervesen kapcsolódna a meglévő főutcához. A főtér jellegét erősítené egy új piaccsarnok, ami szintén szerepel a tervekben. A tervek részletes leírását itt lehet elolvasni.

A terv megvalósításával kapcsolatban egyelőre semmilyen konkrét lépés nem történt, pedig azoknak a szentegyháziaknak, akik látták a terveket, alapvetően tetszett az elképzelése. Egyelőre az a menedzser, az a vezető hiányzik, aki ezt az egész megvalósítási folyamatot működtetné. Elmondása szerint semmiképp sem egyszerre kellene mindent megcsinálni, inkább etapokban kell gondolkodni. Először például a gombapincét lehetne kialakítani, arra tavaly már volt is próbálkozás, esetleg a gyümölcsfeldolgozót. Csaba olyanra gondolt, mint amilyen már több székelyföldi faluban is működik, például Zetelakán, Farkaslakán és Madéfalván is van hasonló egység. Pálinkafőzőt is elég hamar, még az elején ki lehetne alakítani.

"Ezekhez a már meglévő épületek belső tereit kellene átalakítani és állagmegőrző munkákat végezni. Ehhez szerintem pályázni kellene. Vannak helységek, ahol ez működik. Szentegyházán valamiért még nem" - nyilatkozta, hozzátéve azt is, hogy nem tudja, mennyibe kerülne az egész, ahhoz még kellene - többek között - egy megvalósíthatósági tanulmányt készíteni.

galeria_17691.jpg
Eseményterem
galeria_17692.jpg
Étkezde
galeria_17693.jpg
Közösségi kertek
galeria_17694.jpg
Közösségi udvar
galeria_17695.jpg
Töltőhíd és lépcső
galeria_17696.jpg
A főtér látványa a buszmegállóból


Az elképzelése szerint, ha ezek már működnének, ha látszik, hogy van rá igény és kereslet, akkor tovább lehetne lépni, jöhetnének a közösségi kertek, ha pedig már azok is működnek, akkor beindulhat a kereskedelem, ki lehetne alakítani a piacot. Eleinte így stabil munkahelyekre nem is lehetne számítani, inkább csak közösségi munkaként képzelte el, viszont ha rendesen beindulna, akkor akár 30-40 alkalmazottra is szükség lehetne.

"Nem tudom, mi lenne az első lépés. Az irodában azzal viccelődtünk, hogy polgármesternek kellene jelöltessem magam. De valóban kell egy menedzser, egy olyan személy, aki megbízható, tapasztalt, és tud ezzel foglalkozni. Én jelenleg nem tudnám ezt elvállalni, tapasztalatra van szükségem. Még kellenek megvalósítások, amire lehet hivatkozni. Hogyha az sikerült, akkor talán a szenyegyházi elképzelés is működhet" - foglalta össze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS