2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnéztük, mi változik a januártól érvényes Facebook felhasználói szabályzatban

Főcze János 2014. december 09. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Szerintük egyik változtatás sem problémás. Ezzel szemben van, aki úgy gondolja, hogy már így is túl sokat tud rólunk a Facebook.


Amikor a Facebook beharangozta a felhasználói szerződésében január 1-től érvénybe lépő változásokat, azt mondták, hogy a változtatások révén majd „az oldal felhasználói élményének az irányítóivá válunk”. Az egymilliárdnál több felhasználóval rendelkező oldal felhívása szerint ezek a változtatások 2015 január elsejétől lépnek életbe, és azzal, hogy azután is használjuk az oldalt, hivatalosan egyetértünk a változtatásokkal.

Azt is kijelentették, hogy januártól könnyebb lesz egy nem kívánt reklám mutatásáról leiratkozni, ugyanis, ha egyik eszközünkön leiratkozunk egy reklámról, akkor az érvényes lesz a többi eszközünkre is. Eddig a számítógépen választott leiratkozás nem járt együtt a telefonon, valamint a tableten mutatott reklámok változtatásával.

Ez a felhasználói szerződés megváltoztatása egyben a Facebook hosszú távú stratégiájának az újabb megnyilvánulása: a cél az, hogy a Facebook egy mobile-first company legyen.

Azonban arról, hogy ez milyen hatással lesz a felhasználókra és jogaikra, eltérőek a vélemények. Míg a Facebook szerint ezzel a változtatással jobb lesz a szolgáltatásuk és a felhasználó is jobban tudja majd uralni a virtuális énjét, a magánéleti jogok védelmezői szerint a változtatások több ponton is problémásak.A Facebook szerint a legfontosabb változtatások a következőek:

Felfedezheted, hogy mi folyik körülötted. A Facebook ezáltal arra törekszik, hogy megmutassa, hogy mi folyik körülötted. Amikor bejelentkezel egy adott helyen, akkor a közelben tartózkodó barátaid bejegyzéseit vagy éppen a közelben található vendéglők menüjét mutatja a hírfolyamod.

Bevásárlás. A Facebook egy Vásárol (Buy) gomb révén teszi lehetővé, hogy úgy vásárolhass, hogy nem lépsz ki a Facebookról. Sőt, azon is dolgoznak, hogy a pénzügyi tranzakciókat is gördülékenyebbé tegyék.A Facebookon alkalmazott magánéleti szabályok rövid és átlátható összefoglalása. A cég szerint ez az összefoglaló rövid és érthető, így könnyű elolvasni.

A megszerzett információk okos felhasználása. A Facebook szerint engedélyeket kérnek arra, hogy használják a telefon helyadatait azért, hogy releváns infókat tudjanak szolgáltatni nekünk, illetve hogy visszajelzéseket kapjanak rólunk. Sőt, a hely leközlése során a Facebook igyekezni fog, hogy alkalmazásuk ne rontsa a készülék akkumulátor-üzemidejét vagy a jelet.

Megismerteti a Facebook cégeit és appjait, és azt, hogy azokat össze lehet kapcsolni. Az itt felhozott példa az Instagram, ami, ha össze van kötve a Facebookkal, akkor például egyszerűbb lesz visszaszerezni az elfelejtett jelszót.

Reklámok. A Facebook szerint ebben nem változik semmi: segítenek abban a reklámozóknak, hogy a felhasználók számára releváns reklámokkal érjék el az embereket, azonban ezt anélkül teszik, hogy felfednék, hogy ki a felhasználó.

A Facebook azt is kiemelte, hogy maguk a felhasználók beállításai nem fognak változni, és hogy néhány funkció nem lesz elérhető bizonyos régiókban. Ez leginkább Kanadára és az Európai Unióra vonatkozik, ahol szigorúbbak a magánéletre vonatkozó szabályok, mint mondjuk az Amerikai Egyesült Államokban.


A személyes információ érték, a Facebook meg ezzel kereskedik

A Vice News egy magánéleti joggal foglalkozó ügyvédet kérdezett meg arról, hogy mennyire fontosak ezek a változások, és hogy mennyire fog ezek miatt belelógni az életünkbe a Facebook.Maninder Gill, a londoni Simons Muirhead & Burton ügyvédi iroda egyik magánéleti jogokkal foglalkozó ügyvédje szerint a szépre és rövidre fogott összefoglaló mögött egyszerű érdek található: több reklámot szeretnének eladni. Ebben a történetben minden személyes információ aranyat ér. És ez az az információ, aminek köszönhetően a Facebook azt mondhatja, hogy a reklámjai tényleg célba érnek.

Ez többek között annak lesz köszönhető, hogy a felhasználók engedélyt adnak arra, hogy ismerőseik kövessék minden lépésüket, ami a megadott helyadatok révén fog megvalósulni. A Facebook a telefon GPS-éhez, Bluetoothjához vagy wi-fi jeléhez hozzáférve folyamatosan adatokat gyűjt majd arról, hogy az illető merre jár, mit csinál. Persze, ez csak akkor lesz így, ha engedélyt adunk a Facebooknak erre.„Az alapgondolat az, hogy a felhasználók helyadatait kövessék, és ezáltal az adott helyhez kapcsolódó reklámokkal célozzák, és ezzel több vállalatot vonzzanak, akik többet költenek majd a Facebookon a reklámjaik célba juttatásáért” – magyarázta a Vicenak Maninder.

Maninder szerint azzal, hogy a Facebook tudja, hogy hol eszel, merre utazol, merre vásárolsz és kivel vagy, és így egy nagyon részletes adatbázishoz jut a felhasználókról, amit tárol, és amely lefedi a felhasználó valós életének számos területét.

Maninder ezen kívül a reklámok személyesítéséről is beszélt, amellyel könnyebben rávehetőek leszünk arra, hogy egy adott vállalat termékeit megvegyük, anélkül, hogy rájönnénk, hogy manipuláltak.

"Ennek ellenére a Facebook felhasználóinak nagy hányada nem fogja kitörölni a felhasználóját és egyszerűen túl apatikus ahhoz, hogy belépjen a beállításokba, és átállítsa azokat. A Facebook meg egyre gazdagabb lesz, és egyre hatalmasabb" - magyarázta Maninder.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS