2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megmutatták a Koffert: Kolozsvár legcsaládiasabb kávézóját és könyvesboltját

Gál László 2014. november 24. 19:38, utolsó frissítés: 2014. november 27. 09:16

Szerdán reggel 8 órakor nyitnak a Kossuth Lajos utcában. Kávékészítési bemutatókkal és kedvezményekkel várnak.


Csipke az asztalon, cifra porceláncsészék a polcon és festett tányérkák a falon, rögtön a bejárattal szemben egy leborított pianínó, aminek a takarásában kávéfőző szerkentyűk: Kolozsvár legújabb kávézójában és könyves üzletében járunk.

Plusz kellemes kávéillat fogad a Koffer hétfői sajtóbemutatóján. Mintha nagymamánk nappalijának könyvekkel felturbózott változatában járnánk, amiben nem mellékesen egy modern, úgynevezett 3. hullámos kávézót is beépítettek volna. A Kofferrel alapvetően a könyvvásárlás élményét akarják megváltoztatni: télen például ne nagykabátban, a lábunk között a táskánkkal, félszegen kelljen könyvet válasszunk, hanem kényelmesen, asztal mellett dönthetjük el, hogy mit akarunk vásárolni. De közben mesteri kávékat is hörpinthetünk.

Valószínűleg igaza van Zágoni Balázsnak, a Koinónia Kiadó igazgatójának, amikor azt mondja, hogy egy új magyar könyvesboltot Kolozsvár belvárosban már önmagában nem lehetne fenntartani, és valószínűleg egy olyan kávézónak se nagyon lenne esélye, ahol nem árusítanak alkoholt (esetleg ételt), ahol nem lehet cigarettázni. Zágoni szerint viszont a kettőnek a kombinációja elég lehet ahhoz, hogy fennmaradjon, működőképes legyen. Az első benyomás mindenképp pozitív, el is mondom, hogy miért.

Potozky László jól elfér Petőfi mellett

- mondja Zágoni a könyves üzlet szépirodalmi részlegének a bemutatásakor, ami rögtön a bejárat mellett jobbra található polcrendszeren található, s mi nem akarunk vele vitatkozni. Nem választották el a klasszikus és a kortárs irodalmat, inkább tematikusan osztották fel a kínálatukat. A könnyebb műfajok, a fantasyk, a krimik és a sci-fik kerültek külön polcra. A kínálatuk tetszetős: Esterházytól, Murakamin keresztül John le Carré-ig minden van.

A bejárattól balra vannak a szakkönyvek. A pszichológiától és a történelemtől kezdve a közgazdaságon keresztül a gasztronómiáig minden témában vannak kötetek. Ugyanúgy megtalálhatjuk Jamie Oliver 15 perces receptjeit, mint Kádár Annamária Mesepszichológia 2.-jét. A terem hátsó részében található polcokon a Koinónia specialitásának számító keresztény, vallásos könyvek találhatóak. Elég szélesnek tűnik a választék, nekem különösebben nem csengenek ismerősen az ott található nevek, de azért Böjte Csaba és Visky Ferenc könyvei feltűntek.A Koffer hátsó terme kifejezetten a gyerekeké. Azt hiszem, jól mutatja, hogy milyen nagy kereslet van a gyerekkönyvekre, hogy egy külön teret kaptak. A Koffer ismertetője szerint babakönyvek, kifestők és lapozgatók, illetve ifjúsági irodalmi kötetek egyaránt vannak.

Az üzlet kínálata 90 százalékban magyar nyelvű könyvekből áll,

a fennmaradó részt román és angol nyelvű kötetek teszik ki. Az utóbbi a bolt egyetlen használtkönyv-részlege, ahol potom árért lehet újnak kinéző, angol nyelvű regényeket és szakkönyveket vásárolni. Jelenleg a Koinónia mellett 59 másik kiadó termékeit lehet megvásárolni, ami közel 3000 címet jelent, de azt ígérik, hogy a kínálat tovább fog bővülni. A könyvesbolt a Könyvtér online webáruház átvételi pontjaként is működik.

Az első látásra kétségtelen, megváltoztatják a könyves üzlet fogalmát, de attól még elég egyértelmű könyves üzletben vagyunk: a jó ízlés határán belül lehet a könyveket olvasgatni, ízelítőt kapni belőlük, majd megvásárolni. Nem szigorúan ebben a sorrendben, de ideális esetben egyiket sem hagyjuk ki. Az kifejezetten pozitív, hogy 21 óráig nyitva tartanak, amivel egyből überelik az összes 18 órakor záró kolozsvári, magyar könyvesboltot. Karácsonyig ráadásul 15 százalékos kedvezmény van minden könyvre.

Az is bejön, hogy magyarországi hetilapokat is lehet forgatni, elolvashatjuk például, hogy mit írt a romániai elnökválasztásról az Élet és Irodalom, a HVG vagy a Heti Válasz. De van Magyar Narancs, Filmvilág, Rubicon, National Geographic és valami barkácsmagazin is, amit a kávézáskor forgathatunk.

A szenvedély teszi értékessé a kávét

- mondja Berke Sándor, a Koffer főbaristája, és a bemutató végére nem hagy kétséget, hogy van benne szenvedély, nem is kicsi. Körülbelül negyven percen keresztül mesélt a kávékészítésről, olyan felkészültséggel, lelkesedéssel és átéléssel, hogy szerintem minden résztvevőben felmerült közben: még soha életében nem ivott még egy igazi feketét. Berke szerint három dolog szükséges a jó kávéhoz: kitűnő alapanyag, megfelelő technikai felszerelés és helyes elkészítési gyakorlat.

És nem csak egyszerű eszpresszót lehet kapni, hanem egy csomó egyedi kávét kóstolhatunk végig viszonylag elérhető áron. Egyrészt az alapanyagok tekintetében nem kötelezték el magukat egy beszállító mellett, pillanatnyilag négy különböző pörkölésű kávét lehet fogyasztani, és a szagminta után én mindegyikről elhiszem, hogy minőségi. De van igazi forró csokoládé, tea, hidegen préselt zöldség- és gyümölcslé is. A gyerekeket pedig külön menüvel várják.

Az alternatív kávéfőzési technikákról pedig hosszan lehetne mesélni, és csak azért nem teszem, mert még nem tudok lényegi különbséget tenni az Aeropressben, a Karlsbadi kannában, a Syphonban vagy a Hario V60-ben készült kávé között. Na, de majd ezután.

Szerdán minden páratlan órában tartanak kávéfőző bemutatókat, eset zongorajáték is lesz, s természetesen kedvezményes könyvek nagy mennyiségben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS