2018. július 23. hétfőLenke
26°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron is veszélyeztetnek a randidrogok?

G. L. 2014. október 22. 13:52, utolsó frissítés: 14:00

A szakember szerint igen, de nem az a megoldás, hogy a fiatalokat bezárjuk a szobába. Tippek arra, hogy ne legyél áldozat!


A randidrogok Kolozsváron is valós veszélyt jelentenek, itt is pont ugyanúgy hozzá lehet ezekhez férni, mint bárhol máshol a világon - mondta el a Transindexnek Kalóz János György drogprevenciós szakember, aki egy nemrég történt esetet is említett. Egy fiatal lány kereste meg azzal a problémával, hogy megerőszakolták, de nehezen emlékszik vissza a történtekre. Az ő esetében valószínűsíthető volt - bár 100 százalékos bizonyossággal nem lehetett kijelenteni -, hogy előbb elkábították. Ez egyébként a randidrogok egyik jellemző tulajdonsága, hogy amire az áldozat felocsúdik, addigra már valószínűleg kiürült a szervezetből.

Részben ez az oka, hogy nagyon ritkán kerülnek be randidrogok használatáról szóló esetek a hírekbe, mert nagyon nehéz ezt utólag bizonyítani. Elmondása szerint mostanában nem is hallott olyan kolozsvári esetről, amikor teljes bizonyossággal kijelenthető volt, hogy valamilyen randidrogot használtak.A szakember szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy "oda kellene kötni a fiatalokat a fűtőtesthez": sokkal inkább arra kell felhívni a figyelmüket, hogy miként lehet ezeket a problémákat elkerülni. Egyszerűen fel kell készíteni a lehetséges veszélyre.

A cikk végén mi is foglalkozunk ezekkel, de előbb jöjjenek a szakirodalom által leggyakrabban emlegetett szerek.


A leggyakoribb "randidrog" az alkohol:

egy Európai Uniós vizsgálat szerint feltárt szexuális visszaélések esetében ezt használták a leggyakrabban. Nagyon nem kell részletezni a hatását, a fogyasztója elveszíti a józan ítélőképességét, nehezebben ismeri fel a veszélyes helyzeteket, és nehezebben is tud védekezni.

A valóban randidrogként emlegetett szerek általános tulajdonsága, hogy az alkoholhoz hasonlóan befolyásolják a fogyasztójuk józan ítélőképességét, minimálisra csökkentik az egyén ellenállását, az áldozat kába, ájult vagy eszméletlen lesz tőle, emellett pedig emlékezetvesztést is okozhatnak, így az áldozat nem emlékszik vissza arra, hogy pontosan mi is történt vele. Ráadásul ezek a szerek nagyon gyorsan kiürülnek a szervezetből, lehetséges, amire oda kerülne, hogy segítséget kérjen, már nem bizonyítható ezek használata. Általánosan elmondható, hogy színtelenek, szagtalanok és íztelenek, ezért nagyon nehéz észrevenni, amikor fogyasztod őket.Már az elején fontos hangsúlyozni - mert az áldozatok abból kiindulva, hogy alkoholt fogyasztottak, gyakran saját magukat hibáztatják a történtekért -, hogy ez semmiképpen nem az ő hibájuk, az agresszor használta ki a korlátozott cselekvőképességüket.


GHB, ismertebb nevén gina

Általában tiszta, szagtalan folyadék vagy fehér, kristályos por formájában forgalmazzák. Enyhén lehet sós ízű is, de azt nagyon könnyű elfedni, például gyümölcsös italokkal. A GHB körülbelül 15 perc alatt hat, és átlagosan 3-4 órán át tart a hatása. Már nagyon kis mennyiségnek is jelentős a hatása, ezért elég könnyű túladagolni. Tünetek: lazaság, álmosság, szédülés, hányinger, hányás, eszméletvesztés, látásproblémák, emlékezetkimaradás, légzésproblémák, remegés, lassú szívverés, álomszerű érzés. Súlyos esetekben kómát válthat ki, vagy akár halálos is lehet.

A törvényszéki vizsgálatok azt mutatják, hogy az erőszakos szexuális esetek nagyon kis hányadánál mutattak ki GHB-t. Persze, mint már írtuk, nagyon hamar kiürül a szervezetből. A romániai drogfogyasztók körében a csak GHB-t fogyasztók (természetesen önkéntesen) előfordulási gyakorisága 0,9 százalék (a férfiak esetében 1,1 százalék, míg a nők esetében 0,8 százalék). Viszont emelkedik a fogyasztók száma, az 1999-es és 2003-as adatokban még meg sem jelentek, 2007-ben is még csak 0,3 százalék volt a csak GBH-t fogyasztók prevelanciája.


GBL

GHB-szerű termék, épp csak kétszer olyan erős. A GHB-val ellentétben viszont elég keserű, amit csak erős ízű italokkal lehet elfedni. Átlagosan 30-45 percig tart a hatása. A külső szemlélő csak ritkán veszi észre, hogy az áldozat "használt" valamilyen szert, és az áldozatnak semmi emléke nem lesz arról az időszakról. A GBL 10-12 óra alatt ürül ki a testből, a vérből 24 óráig még kimutatható.


Rohypnol

Egy kis fehér tablettára hasonlít, olyan mint egy aszpirin. A Rohypnol gyakorlatilag a fulintrazepán kereskedelmi neve. Hatásai már 30 perccel a fogyasztás után jelentkeznek, és akár több órán keresztül is tarthatnak. Az elkábított úgy nézhet ki és viselkedhet, mint egy részeg, nehezére eshet állni, elmosódhat a beszéde, esetleg el ájulhat. A hatásai között is ezt szokták a leggyakrabban említeni. Ugyanakkor elveszti a kontrollt az izmai felett, nehezére esik a helyváltoztatás, problémák adódhatnak a beszéddel, hányinger, emlékezetkiesés, eszméletvesztés, szédülés, álmosság, látásproblémák, gyomorpanaszok jelentkezhetnek. A Rohypnol 36-72 óra ürül ki.Az Egyesült Államokban a Rohypnolt betiltották, Európában, így Romániában is legálisan lehet a hatóanyagát tartalmazó gyógyszert vásárolni a patikákban, ha az orvos felírja. Alvászavar esetén használják.


Benzodiazepin típusú gyógyszerek

Tulajdonképpen a Rohypnol is ezek közé tartozik, általában szorongásoldók és alvászavar esetén használt gyógyszerek sorolhatók még ide, és vénykötelesek. Néhány benzodiazepin típusú gyógyszer: alprazolám, diazepám, nitrazepám, klonazepám, flumazenil, midazolám.


Ketamin

Folyadék és fehér por formájában kapható, nagyon gyorsan hat. Ha az áldozat eszméleténél is marad, valószínűleg nem tud mozogni. Emlékezetkiesés is előfordulhat. A leggyakoribb ketamin okozta problémák, a látvány és a hangok torz érzékelése, az időérzék és az identitástudat elvesztése, álmosszerű érzés, az érzékelés kontrollálatlansága, csökkenő motoros funkciók, légzésproblémák, görcsök, hányás, memória problémák, koordináció elvesztése, zsibbadtság, erőszakos viselkedés, érthetetlen beszéd, magas vérnyomás, depresszió.

Alkohollal és más drogokkal keverve a ketamin különösen veszélyes. Az Egyesült Államokban legális, leginkább állatok érzéstelenítésére használják. A romániai drogfogyasztók körülbelül 1 százaléka használja a szert.Ecstasy

Pszichedelikus hatású szer, eladni és termelni is illegális. Leggyakrabban tabletta és kapszula formájában kapható, de van folyékony változata is. Az ecstasy általános hatásai közé tartozik az eufória, a meghittség, bizalom érzete és a lecsökkent szorongás, eközben fogyasztójának megnövekedik az érzékenysége az érintésre. A leggyakoribb ecstasy által kiváltott problémák: megnövekedett vérnyomás, pulzusszám és testhőmérséklet. Hányingerrel, homályos látással, hallucinációkkal, eszméletvesztéssel, hidegrázással, izzadással, remegéssel, szívelégtelenséggel, hőgutával jár.


Hogyan védheted meg magad?

Ne fogadj el italt másoktól! Ne fogadj el már kinyitott italt tartalmazó üveget!
Lehetőleg mindig tartsd magad mellett az italod, még akkor is, ha a mosdóba mész!
Ne oszd meg az italod másokkal!
Ne igyál közös tárolóból, például puncsos tálból!
Magadnak rendelj italt, ne fogadd el mások felajánlását, hogy elmennek helyetted!
Ha lehet, figyelj arra, hogy honnan tölti a báros az italt!
Ne igyál semmi olyat, aminek furcsa szaga vagy íze van! A GBL néha sós lehet.
Ha őrizetlenül hagytad az italod, akkor utána azt már inkább ne fogyaszd el!
Ha úgy érzed, hogy az elfogyasztott italnak más hatásai is vannak, mint általában, kérj azonnal segítséget!


Milyen jelei lehetnek annak, hogy esetleg ilyen szereket itattak veled?

Úgy érzed, hogy részeg vagy, holott nem is fogyasztottál alkoholt.
Másképp hat az alkohol, mint azt megszoktad.
Nagyon másnaposan, zavarodottan ébredsz és nem emlékszel mindenre, ami veled történt.
Az ital elfogyasztása után már nem emlékszel semmire.
Ziláltak, szakadtak a ruhák rajtad, minden magyarázat nélkül.
Úgy sejted, hogy szexeltél az éjjel, de nem emlékszel a részletekre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS