2018. október 15. hétfőTeréz
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kereshetők Erdély népszámlálási adatai - új térképekkel!

szerk. 2004. június 22. 16:04, utolsó frissítés: 15:55

Adatbankunk két adatbázissal gazdagodik: 1850 és 1992 közötti népszámlálási adatok netesítésével #b#több mint 6177#/b# erdélyi település etnikai és felekezeti adatai váltak hozzáférhetővé, de 50 különféle Erdély-térkép is böngészhető.
Újabb bővülések az Erdélyi Magyar Adatbankban. A Jakabffy Elemér Alapítvány szakmai partnerségével és az Illyés Közalapítvány támogatásával építétett adattár két nehéz darabbal gyarapodott.

A Varga E. Árpád által összeállított adatbázis a mai Erdély településeinek lélekszám-adatait tartalmazza 1850 és 1992 között, a fontosabb nemzetiségek, illetőleg felekezetek szerint. Az adatsorok nyomtatásban eredetileg hat vaskos kötetben jelentek meg.

Az összeállítás a hivatalos népszámlálások hozzáférhető adataira terjed ki, román, magyar, német, zsidó, roma, ukrán, szerb, szlovák (és a Bánságban esetenként bolgár, cseh, horvát) nemzetiségűek (anyanyelvűek), illetőleg ortodox, görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, izraelita, baptista, pünkösdista (és esetenként adventista) felekezetűek szerint részletezve.


7100 település adatai kereshetők 7100 település adatai kereshetők


A helységek az 1992. évi népszámlálás idején érvényes közigazgatási beosztás szerint csoportosítva követik egymást. A nemzetiségi és felekezeti adatok a román és magyar településnevek alapján kereshetők, de lehetőség van a helynévváltozatok szerinti keresésre is. Az adatbázist Fazakas Lajos programozta.

Természetesen a legutóbbi népszámlálás adatait is hamarosan közzétesszük.

Sebők László gyűjteménye 50 erdélyi, elsősorban közigazgatási térképet tartalmaz (a 11 századtól egészen 2002-ig), de az 1992-es népszámlálási adatokat összesítő etnikai, valamint történelmi térképek magyar-román határmódosításokról. A térképrtárat Szabó Ági alkalmazta internetre.

Magyar kisebbség Erdélyben Magyar kisebbség Erdélyben

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS