2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román-magyaron szurkolókkal balhézó biztonsági cég felmondta a szerződését

F.J. 2014. október 13. 13:48, utolsó frissítés: 13:54

Szerintük az ultrák a hibásak az incidensekért. 46 személy szorult orvosi ellátásra a Nemzeti Arénában elszabadult erőszakhullám következtében.


Egyoldalúan bontotta fel a Román Futball Szövetséggel (FRF) kötött szerződését a bukaresti Nemzeti Arénában szombaton, a Románia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen biztonsági feladatokat ellátó cég. A BGS ígéri, hogy belső eljárást indítanak azon alkalmazottaik ellen, akikre túlkapásokat bizonyítanak rá, azonban nem érzik korrektnek a rájuk nehezedő nyomást, amit a FRF és a média gyakorol. A szerződés felbontása 2014 október 27-én lép érvénybe.

Itt pont nem a BGS alkalmazottai a szenvedő alanyok
<br />
Fotó: MediafaxItt pont nem a BGS alkalmazottai a szenvedő alanyok
Fotó: Mediafax


A BGS közleményében kiemeli, hogy a verekedésbe torkolló események elindítói a Steaua, a Dinamo és a Petrolul szurkolótáborában fellelhető ultrák voltak.


Elmondják, hogy a Dinamo szurkolói támadták meg a magyar szurkolókat, valamint a Steaua szurkolói verekedtek össze a galerin belül, és a Petrolul szurkolói kötekedtek a biztonságért felelőkkel. A „Honor et Patria” nevű csoport tagjai egyenesen átdobtak két BGS-alkalmazottat a biztonsági kerítésen.A BGS szerint a pirotechnikai eszközöket a szurkolók a fehérneműjükben csempészték be, azokat megvizsgálni a biztonságiaknak ugyanis tilos.

De ezen határozottan ők járnak rosszabbul
<br />
Fotó: MediafaxDe ezen határozottan ők járnak rosszabbul
Fotó: Mediafax


A BGS azt is kiemeli, hogy a szurkolók székeket téptek fel, amelyeket a biztonságért felelőkhöz dobták, több nézőt is megsebesítve ezáltal.


A BGS kérdései

A BGS képviselői közleményükben feltesznek néhány kérdést is:

- Miért van az mindig, hogy a biztonsági feladatokat ellátó cégek az ultráknak nevezett csoportok mellett tapasztalják a konfliktusokat?

- Hogyan lehetséges, hogy a stadion többi részében fent lehet tartani a rendet különösebb erőfeszítés nélkül?

- Miért a huligánokat állítják be áldozatoknak, annak ellenére, hogy a törvények áthágásán ügyködnek, és egész Romániára kiható morális és pénzügyi károkat okoznak?

- Érdekel valakit egyáltalán, hogy több tízezer szurkoló ezeknek a huligánoknak a megállítását szeretné?


Román sajtó: a BGS a hibás

A hétfői román lapok a Nemzeti Aréna védelmére szerződtetett BGS őrző-védő céget hibáztatják az incidensekért.

A stadionon kívül a belügyminisztérium 12 ezer rendőrt, csendőrt és határőrt mozgósított országszerte, akik bukaresti tartózkodásuk idején szoros védőőrizetet biztosítottak a magyar szurkolóknak, elzárva őket a román drukkerektől. A hazai közönség beléptetését és a stadionban a rendfenntartást azonban a FRF a BGS őrző-védő cég mintegy ezer rendfenntartójára bízta, akik - a román lapok szerint - a beléptetésnél felületesen, a lelátókon pedig túlbuzgón végezték feladatukat.

A Gazeta Sporturilor beszámolt arról, hogy a román ultrák motozás nélkül jutottak be a lelátókra, és már a meccs előtt petárdákat, öngyújtókat, füstgránátokat dobáltak a magyar szurkolókra, akik feltépett székeket hajigáltak vissza. Az őrző-védő cég emberei aztán maguk is brutális fellépéssel próbáltak rendet teremteni, amiből leírhatatlan erőszakhullám bontakozott ki: több tucatnyi - köztük számos vétlen - szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt szó szerint átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Az Adevarul azt írta: arról is a BGS tehet, hogy a szombati meccsre ipari mennyiségű pirotechnikai eszközt vihettek be a román szurkolók. A lap szerint kevés hiányzott ahhoz, hogy a folyamatos robbantások, füstpetárdák miatt a "Gázai övezetre" emlékeztető, háborús hangzavar miatt az európai szövetség (UEFA) elrendelje a meccs félbeszakítását, ami a lap szerint 3-0-s magyar győzelmet eredményezett volna.Bár erre nem került sor, és a FRF elnézést kért a román szurkolóktól az őrző-védő cég túlkapásai miatt - az Adevarul szerint - a román szövetség mégsem lehet nyugodt: könnyen előfordulhat, hogy az UEFA kitiltja a nézőket Románia következő (Észak-Írország elleni) hazai mérkőzéséről, s a román szövetség örülhet, ha "megússza egy vaskos pénzbírsággal" - kommentálta az Adevarul.


A Magyar Labdarúgó Szövetség is büntetésre számíthat

A román lap megjegyzi, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség is büntetésre számíthat, amiért a magyar szurkolók rendszeresen "Cigányok, cigányok" skandálással válaszoltak a hazaiak idegengyűlölő rigmusaira. A FRF meccs előtti felhívásai ellenére a Nemzeti Arénában szombaton is több ízben felhangzott a "Ki a magyarokkal az országból!" skandálás.

A román csendőrség időközben 30 román szurkolóra szabott ki összesen 18 ezer lejnyi bírságot rendbontásért és petárdázásért, közülük 20-at fél évtől egy évig terjedő időszakra kitiltott a stadionokból. A szurkolók közül 46 személy szorult orvosi ellátásra.

Az 1-1-es döntetlennel véget ért román-magyar mérkőzést országszerte hatalmas érdeklődés kísérte. Az Adevarul szerint a román közszolgálati televízió (TVR) közvetítését átlagosan 3,3 millióan nézték: ez csak kevéssel marad el német-argentin vb-döntő 3,4 milliós nézettségétől. A legtöbben a meccs utolsó perceit látták: akkor 4,3 millióan figyelték a TVR közvetítését.

Forrás: MTI, Gazeta Sporturilor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS