2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jó idő, de nem kánikula jellemzi az erdélyi fesztiválhetet

2014. augusztus 18. 14:57, utolsó frissítés: 16:20

Több fesztivál is zajlik a héten, így három időjárás-előrejelző portál segítségével néztük meg, milyen idejük lesz a résztvevőknek. Többnyire jó hírekkel szolgálhatunk.


Augusztus közepi fesztiválszezon van Erdélyben: zajlanak a Kolozsvári Magyar Napok, és hétfőn kezdődnek a Partiumi Magyar Napok Szatmáron, valamint a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál Marosvásárhelyen. A fesztiválozókat a programon kívül egy dolog érdekli még nagyon: hogy milyen idő lesz a kedvenc koncertjük alatt. Ebben próbálunk segíteni három időjárás-előrejelző portál - a Kappa.ro, a Wunderground.com és a Köpönyeg.hu - segítségével.

Ezen oldalak előrejelzése eddig nagyjából megbízhatónak bizonyult 2-3 napra. De fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a három napnál előrébb mutató előrejelzés még bőven változhat, így igazából teljes bizonyossággal csak az aznapi időjárás-jelentésre lehet támaszkodni. További jó hír, hogy az Országos Meteorológiai Intézet semmilyen szélsőséges időjárás miatt nem bocsátott ki figyelmeztetést, úgyhogy legfeljebb kósza esőkre lehet számítani, semmiképpen nem égszakadásra.

Kolozsváron a három portál egybehangzó előrejelzése szerint hétfőn, kedden, szerdán és szombaton száraz, meleg idő lesz - tehát például a Szent István-napi Néptánctalálkozó idején. Csütörtökön lehet esőre számítani, ugyanakkor ekkor lesz a legmelegebb egész héten: a csúcshőmérséklet 29-30 fok között alakul. Az eső viszont remélhetőleg nem egész napos lesz, úgyhogy valószínűleg egy kis zápor után zavartalanul lehet majd élvezni a programokat. Jósolnak még egy kis esőt vasárnapra is, amelyről megint csak reméljük, hogy nem a zárógála alatt teszi tiszteletét.

A Kolozsvári Magyar Napok programjáért kattints ide!
A Kolozsvári Magyar Napok egészét nézve a hét első öt napjában lesz melegebb, a hétvégére valamelyest lehűl az idő - bár a hétvégi maximum hőmérsékletet portálonként eltérő értékekben határozzák meg (18-21 versus 21-23 versus 23-26 fok!), úgyhogy erre nem vennénk mérget. Az biztosnak tűnik ugyanakkor, hogy kánikulára nem kell számítani, és este is elkel egy plusz felső.

Szatmárnémetiben szintén egybehangzóan csütörtökre mondanak esőt, a legmelegebb azonban szerdán lesz: 29-30 fok, eső nélkül, csupán némi felhővel. Ekkor szervezik a Tűzoltótoronyban az Operettgálát a debreceni Csokonai Színház művészeinek előadásában. Jó hír, hogy a hétvégére, amikor a szabadtéri programok tömkelegéből válogathatnak a résztvevők, egyáltalán nem jósolnak esőt, csak átmeneti felhőket, és kánikula sem lesz - a megint csak eltérő értékek egyike sem kúszik harminc fok fölé.

A Partiumi Magyar Napok programjáért kattints ide!Marosvásárhelyen szintén a hét eleje lesz a legszebb: csütörtökig csak egy portál jósol esőt, és utána sincs egybehangzó előrejelzés, ami alapján megállapíthatnánk, hogy valamelyik nap kimondottan esős lesz. A Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál eseményei ugyan főleg zárt térben zajlanak, nem árt, ha az érdeklődők nem bőrig ázva jutnak el a helyszínre - és a jelek szerint ettől nem kell tartani. A legmelegebb nap a szerdai lesz, harminc fokkal - ekkor a belső melegségről Bogdan Mihăilescu, valamint Cristina Ciortan és Radu Valcu duója gondoskodik.

A Harmonia Cordis programjáért kattints ide!A hétvégén zajlik még Csíkszeredában a 6. Csíki Jazzfesztivál is, azonban ezt a távolabbi előrejelzés nem megbízható volta miatt nem vettük be a cikkbe. A programot viszont ajánljuk, itt lehet megtekinteni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS