2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megsértődtek a britek a róluk alkotott sztereotípiák miatt

F.J. 2014. augusztus 04. 14:05, utolsó frissítés: 2014. augusztus 06. 11:31

Napégette, túlsúlyos és részeg – ez a kép alakult ki a németeknél róluk. A sztereotípiák bajnokai sztereotípiák áldozatává váltak.


A Das Bild német bulvárlap a brit turistákat elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a viselkedésük annyira bizarr, hogy nem lehet másként magyarázni, csak azzal, hogy különböző betegségekben szenvednek.

A bevándorlókról alkotott sztereotípiákban jeleskedő, azt a különböző média- és politikai kampányokban előszeretettel felhasználó briteknek ez meglehetősen rosszul esett, ami híreket, elemzéseket, véleményanyagokat ihletett.


„Brit betegségek”

A németek egyik legjobban fogyó bulvárlapjában megjelent anyag szerint a külföldre, főleg a Palma de Mallorcára látogató briteknél új betegségeket lehet megállapítani, például alsónemű-amnéziát, vodka-köhögést és a walesi vándorló kezet.A Bild felhívja a figyelmet a Harry herceg-szindrómára is, amely abban áll, hogy a britek kóros késztetést éreznek a vetkőzésre. Ezt a vádat a The Telegraph által írt cikkben furcsának, sőt egyenesen hipokritának találják, mivel szerintük közismert németek rajongása a nudizmusért.

Ugyanakkor a brit nők legjellemzőbb betegségének az alsónemű-amnéziát tartják, ami arra készteti őket, hogy külföldön ne húzzanak alsóneműt. Ráadásul ezzel párhuzamosan hajlamosak a szexualitás mezejére lépni, akár egy ingyenes utazásért is. Itt egy egy korábbi botrányra utalnak.

Forrás: Das BildForrás: Das Bild


A szexualitáshoz kapcsolódik a walesi vándorló kéz is, amelyet azoknak a turistáknak a viselkedéseként írnak le, akik három sör után nem tudnak parancsolni a kezüknek, és a fizikai közelségben lévők szoknyája alá igyekszenek bejutni.

A német bulvárlap szerint a leírt „betegségek” összefonódnak a rossz minőségű alkoholos italok mértéktelen fogyasztásával, ez eredményezi a vodka-köhögés tűnetet is. A féktelen ivászat ráadásul a britek Bild szerinti jellemző túlsúlyos alkatára is hat, további súlynövekedést idézve elő.

Az erkély-láb egy olyan sérülés, amit úgy lehet szerezni, hogy megpróbálsz leugrani a hoteled erkélyéről a medencébe és, értelemszerűen, nem sikerül tökéletesre az ugrás.

Az angolszász kiütés a britek tetoválás-mániának az „orvosi megnevezése”.

Egy másik a briteknél jelentkező bőrbetegség amiatt szedi áldozatait, hogy nem használnak napkrémet és ezért rákvörösre égnek. A bulvárlap szerint a sok szenvedés után, ami annak köszönhető, hogy Nagy-Britanniában folyamatosan esik az eső, a britek nem ódzkodnak mindenféle védelem nélkül kitenni a tűző napsugaraknak a bőrüket.


Nem tetszik a briteknek

A megbántott hangvételű cikkekben a sértéseket taglaló elemzések mellett véleményanyagok is megjelentek, hangsúlyozva, hogy a biteknek egyáltalán nincs ínyükre ez a róluk kialakult kép.Az egyik ilyen véleményanyag mintegy dekonstruálni szeretné a különböző nemzetekhez kötődő sztereotípiákat, vicceket sorolva fel többek között a németekkel kapcsolatban. Majd arra kéri az olvasókat, hogy ne haragudjanak a németekre, hisz miközben a briteknek nem tetszenek róluk szóló sztereotípiák, a németeknek ugyanúgy nem tetszenek. Meg amúgy is, írja, klisék ezek, némi valóságelemmel alátámasztva.

#72918757 / gettyimages.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS