2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeretnél ráncok nélkül mosolyogni?

szerk. 2004. május 25. 18:27, utolsó frissítés: 18:03

Amerikában a hollywoodi sztárok hozták divatba, de Nyugat-Európában is óriási hisztériát váltott ki. A világ egyik legforradalmibb szépészeti technikáját, az idegméreg #b#Botox-injekciót#/b# Romániában 500 euróért kínálják.

Fecskendeztetnél idegmérget az arcodba csak azért, hogy néhány, illetve jó néhány évvel fiatalabbnak nézzél ki? A kérdés meglehetősen bizarrul hangzik, és valószínűleg mindenki inkább a nemleges válaszra hajlana. Pedig ez napjaink legnépszerűbb arcfiatalító beavatkozásának lényege: megbénítani az izmokat.

A Botox-injekció először csak a leggazdagabbak titka és kiváltsága volt: az Oscar-gála előtt a sztárok hosszú sorokban álltak a plasztikai sebészek ajtaja előtt, hogy hozzájussanak a titokzatos injekcióhoz, amely képes volt kisimítani az arcot és lezárni az izzadságmirigyeket.

Pár év alatt a piac demokratizálódott: a jóléti országokban a középosztályhoz tartozók mind nagyobb hányada úgy látogatja a szépségklinikákat, mintha csak a kozmetikushoz járna.Biológiai fegyver

A Botox (illetve Myboloc vagy Dysport) néven ismert injekció hatóanyaga a Botulinum endotoxin, a Clostridium botulinum baktérium által termelt, orvosiliag felhasználható idegméreg, ún. neurotoxin.

Hatásának lényege, hogy megfelelõ helyre és mennyiségbe beinjekciózva átmenetileg bénítja az arcon a ráncok kialakulásáért felelõs mimikai izmokat. A kúra előtt az arcot elő kell készíteni: megtisztítják, zsírtalanítják, leradírozzák az elhalt hámsejteket, majd injekció formájában a kiszemelt területen a bőr alá juttatják a hatóanyagot. Ezzel az adott bőrterület mondhatni állandó zsibbasztás alatt van, és lehetetlen mozgatni, de ehhez egy idő után – állítólag – hozzá lehet szokni.

Mivel átmeneti bénításról van szó az anyag hatása néhány hónap után megszûnik, így azt szükség esetén újra meg kell ismételni. A hatás három-öt hónapig tarthat az első kezelés után, de a harmadik kezelés után már akár fél évig. Ez idő alatt a ráncok teljesen eltűnnek, és az illető látványosan megfiatalodik.

A főleg romlott húsban elszaporodó Clostridium botulinum bacilust által termelt méreg az orvosi könyvekből ismert botulizmus nevű betegséget okozza, amely nagy mennyiségben megbénítja az idegrendszert, izomgörcsöket, vagy akár halált is okoz. Ezen hatása miatt biológiai fegyverként tartja számon a szakirodalom.

A Botox hatóanyagát a gyógyászatban már 20 éve használják, még a gyermekeknél is, például egyes fiatalkori izombetegségek esetében.


Ráncosít a ránctalanító

Az eljárás azonban nem veszélytelen, ugyanis a befecskendezett anyag megfeszíti és tulajdonképpen megbénítja az izmokat, így előfordulhat, hogy a páciensek pókerarcúvá válnak, és nem képesek összeráncolni a homlokukat vagy hunyorítani a szemükkel.

David Becker amerikai bőrgyógyász szerint a Botox-injekció a kezelés helyén eltünteti ugyan a ráncokat, de mellékhatásként annak közvetlen közelében újabbakat hoz létre. Az új ráncok azért alakulnak ki, mert a megbénított területen lévő izmok szerepét a különböző arckifejezések megformálásakor a közelben lévők veszik át, amelyek azután új ráncokat képeznek.

Az új ráncok általában nem lesznek olyan hangsúlyosak, mint azok, amelyektől a beteg meg kívánt szabadulni, de megjelennek, és a páciensnek döntenie kell: felhagy a kúrával, vagy tovább folytatja, és arcának további izmait is kezelteti.

A mellékhatások között szerepel még a helyi bevérzés, a hányinger és a zsibbadás érzése. Az is előfordulhat, hogy az arc két felén nem egyformán jön létre az izmok időleges paralízise, és emiatt aszimmetrikussá válhat.

Ha rossz kezekbe kerül, a Botox asszimetrikusan lekonyuló szemöldököt, megereszkedett, teljesen ki nem nyitható vagy le nem csukható szemhéjakat okozhat. A száj környékén történő helytelen használat lebiggyedő szájszélt, ellenőrizhetetlen nyáladzást vagy akár elmosódott beszédet is kiválthat.

Ezek a hatások lokálisak és ideiglenesek, hiszen a lebénult idegek idővel újra az izmokhoz kapcsolódnak, így még a legborzasztóbb mellékhatás is megszûnik néhány hónap alatt.


Injekció vagy krém?

A kozmetikai ipart azonban érzékenyen érintette a plasztikai sebészet ezen támadása, és azonnal reagált is rá. Ma már botox-alapú, ránctalanító készítmények újabb és tökéletesebb generációja veszi fel a harcot az injekcióval. A ránctalanítás ugyanis évi sok milliárd dolláros üzlet mindenütt a világon (Amerikában például tavaly hárommillió páciens arcába fecskendeztek az idegméregből).


Szeretettel meghívunk a Botox-bulinkba!

Amerikában már mondén eseménynek számít egy ilyen beavatkozás: az ún. Botox-partikon a plasztikai sebészt elhívják a bál vagy koktélparti elõtt, és helyben látja el a pácienseit, akik utána már kisimult arccal jelennek meg a társaság elõtt.

A vendégek diszkréten eltűnnek pár percre, megkapják az injekciójukat, majd visszatérnek a buliba. „Így az emberek sokkal kellemesebb körülmények között kaphatják meg a botox adagjukat, mint egy klinikán. Sokan rettegnek az injekciós tűtől és így oldódik a feszültségük” – mondja Dr Paul Nassif plasztikai sebész, aki manapság a legnépszerűbb parti-szervező Beverly Hillsben.

Ám az őrület nem állt meg a buliknál. Be lehet fizetni egy botox hétvégére Las Vegasba, botox injekciót lehet nyerni áruházak nyereménysorsolásán és ez a jutalma egyes rádióállomásoknál az első tíz szerencsés betelefonálónak.

És a férfiak is egyre többször dőlnek be a plasztikai sebészet csábításának (az USA-ban például a beavatkozások 12 százalékát férfiakon hajtják végre).


Nem képesek mérgesen nézni

Nem véletlen, hogy a Hollywoodban különösen népszerű kezelés miatt a filmrendezők aggódnak, mondván, Botox-arcú színészeik nem képesek igazán árnyalt mimikára szerepeik eljátszása során.

A Moulin Rouge rendezője, Baz Luhrman arról panaszkodott, hogy a bebotoxozott színészek arca nem mozog úgy, ahogy kellene, míg Martin Scorsese azt figyelte meg, hogy ma már alig találni színésznőt, aki képes szavak nélkül érzelmeket kifejezni – vagy csak mérgesen nézni.

fotók: Kutlu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS