2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyászba fordult a kolozsvári diáknapok

S. G. 2004. május 24. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Több szemtanú állítása szerint #b#késlekedett#/b# a mentőszolgálat a KMDSZ szombati diáknapi sportrendezvényén, melyen Nagy Dániel életét vesztette. A néhány percre állomásozó, egy másik rendezvényen felügyelő mentősök megtagadták a segítséget.

Az elsőéves egyetemi hallgató előbb elájult, majd életét vesztette. A tragédia a kolozsvári, Szamos menti Iuliu Hatieganu egyetemi sportpark atlétika-pályáján történt, a lapunk által megkeresett szemtanúk szerint 14 óra körül, miközben a résztvevők súlylökéshez melegítettek be.

– Meglehetősen meleg volt kora délután – emlékszik vissza a történtekre Soós Júlia, aki szintén Kolozsváron egyetemista. – Az illető először csak elájult, persze sokan körérohantak. Előbb egy sportszakos egyetemista nyújtott neki elsősegélyt, majd megérkezett a sportpark asszisztensnője, de nála csak egy kis táska volt.


A mentősöknél nem volt újraélesztő készülék

– Közben többen is hívták a mentőket. Tudom, hogy ilyenkor megváltozik az ember időérzékelése, de azért feltűnően hosszan kellett tárgyalni velük. Az első mentőautó 20-30 perc múlva érkezett, majd a második 40 percre rá, hogy a fiú összeesett – magyarázza lapunknak a szemtanú.

A második mentőautóra azért volt szükség, mert az elsőben ülő szakemberek nem hozták magukkal a defibrillátort, vagyis az újraélesztő készüléket. A berendezésért így külön be kellett szólni. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség ügyvezető elnöke, Kótai Levente azt közölte: több szemtanútól kértek helyszíni beszámolót, akik azt közölték, az első mentő 15, a második 20 perc múlva érkezett.

– Közben mindenki kiabált, hogy siessenek, de a mentősök nagyon kényelmesek voltak – emlékszik a szombat kora délutánra Soós Júlia. Az egyik asszisztensnőnek például arra is volt ideje, hogy kirúzsozza a száját – mondja.


Nem tették meg a háromperces utat

Több szemtanú azért is marasztalja el a mentőszolgálatot, mert alig 500 méterre a tragédia helyszínétől állomásozott egy hivatalból kirendelt mentőautó a városi sportcsarnok elé szervezett Ursus sörfesztivál on. Ennek dolgozóit a szemtanúk szerint többen is próbálták meggyőzni, siessenek Nagy Dániel segítségére, de nem tették. Pedig három-négy perc leforgása alatt ott lehettek volna.

A KMDSZ ügyvezetője ezt az értesüléseinket csak annyiban kommentálta, hogy ők is kaptak ilyen beszámolókat, de ezt az információnkat megerősíteni nem tudja.


A kórboncnok azonnali szívleállásra tippel

A Szabadság napilap Pantilimon Rikhárdra, a KMDSZ elnökére hivatkozva arról ír, hogy Nagy Dániel szívritmuszavarban szenvedett. Erről a diák édesapja számolt be a helyszínen. Erre hivatkozik Radu Vieru kórboncnok is a lapban. Az orvos becslése szerint a szív helyben megállt, de biztosat csak a boncolás eredménye mondhat – az adatokra mintegy két hetet kell várni.

A patológus orvos állításának, vagyis az azonnali szívleállás elméletének az mondhat ellent, hogy az általunk megkérdezett szemtanúk szerint a csapattársak, barátok csak a második mentőcsapatnak kiabálták: siessenek azonnal, mert már nincs pulzusa.


A Diáknapok félbeszakadt

"Haláleset miatt a szombat esti és vasárnapi rendezvények elmaradnak. A résztvevők és a szervezők megrendülve vették tudomásul a sajnálatos eseményt. Az esti órákban a Református Teológiai Intézet dísztermében több száz egybegyűlt diák közös megemlékezéssel fejezte ki gyászát és együttérzését" – ez olvasható a KMDSZ fekete hátterű honlapján.

A tragédiát továbbá az árnyékolta be, hogy szemtanúink szerint a mentőautót kísérve kereskedelmi tévéstábok is érkeztek, akik azonnal forgatni kezdtek – többek között az összesett diák arcára koncentrálva. A médiában rendszeresen jelennek meg ilyen képek annak ellenére, hogy közzétételük személyi jogokat sért.


Az elnök szerint mentőt rendelni nem volt kötelességük

A KMDSZ közgyűlése szerdán választott új elnököt Pantilimon Rikhárd személyében. Az elnök a Szabadsággal azt közölte, ugyan jogszabályi rendelkezés, hogy szabadidős rendezvényeken orvosi ellátást kell biztosítani, ez azonban nem kötelezte arra, hogy mentőautót is szervezzen a rendezvényre. Az elnök szerint Nagy Dániel idejében jutott elsősegélyhez, s ő a mentő késlekedéséről sem tud.

A kolozsvári mentőszolgálat Horea (Ferencz József) úti székházának több telefonszámát is hívtuk. A titkárságot tárcsázva az automata azzal válaszol, hogy a számot átmenetileg felfüggesztették – ezt a közleményt akkor játssza be a szolgáltató, mikor az előfizető nem fizeti ki határidőre a számlát, s már ő sem hívható. Két további szám már nem érvényes, a két utolsó kicsöng, de nem veszi fel senki sem.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS