2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hova ne utazzunk idén nyaralni?

F.J. 2014. július 07. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

Hepatitisz A, terroristák, és a tigrisszúnyog is támad. Ha ezt végigolvasod, még te fogsz örülni, amiért idén nem nyaralsz.


Annyira veszélyes idén a világ, hogy lehet, hogy jobb meggondolni, hogy ne is menjünk sehova nyaralni az ország határain kívül. Végül is van tengerpartunk, vannak hegyeink, tavaink, ha ilyeneket szeretnénk látni.

Ha mégis arra vetemedne valaki, hogy külföldre menjen, akkor itt van pár ország, ahova jobb kétszer is meggondolni, hogy jó ötlet-e elutazni.


Bolgár tengerpart: hepatitisz A

Az elmúlt években nagyon népszerű bolgár tengerpart idén a veszélyesek listájára került egy hepatitisz A fertőzés miatt.A bolgár hatóságok a Várna környéki, múlt hónapi áradásoknak tudják be a fertőzést, ajánlott a beoltás, ha arrafelé járna valaki. De ki szeretne egy áradásoktól tönkretett vidéken, hepatitisz A fenyegetésében nyaralni?Megjegyezzük azonban, hogy a hepatitisz A fertőzést egyelőre csak Várna környékén jelezték. És azért a bolgár tengerpart némileg nagyobb Várnánál és környékénél.


Tiszafüred: lépfene

Nem tudom, hogy mennyire számít népszerű turistaparadicsomnak Erdélyből Tiszafüred, de az sem ajánlott célpont idén. Egy felelőtlen ottani személy ugyanis lépfene-fertőzést okozott a környéken, annak ellenére, hogy tudott arról, hogy az állatai betegek. A bakteriális fertőzés után a bőrön rovarcsípéshez hasonló, viszkető, apró piros csomó jelentkezik, amiből 1-2 nap elteltével hólyagocska fejlődik. Miután egyre több ilyen hólyag jelenik meg, azok 1-3 cm-es átmérőjű lépfene-karbunkulussá olvadnak össze, amelyeknek a közepe feketén elszíneződik.

Emellett az is eléggé elriasztó tud lenni, hogy húsz százalékos a kezeletlen lépfene-fertőzés miatti halálesetek száma. Más szavakkal, ez sem egy olyan betegség, amivel érdemes packázni.

A magyarországi tisztiorvosi szolgálat az eset után antibiotikumos kezeléseket alkalmazott, és kezelésbe vette a fertőzéseket. Nyilatkozatuk szerint a közvetlen fenyegetettség elmúlt.

Egy ideig mindenesetre jó lesz figyelni a közvetett fenyegetettségre is.
Tigrisszúnyog


Észak-Olaszországban és Szerbiában már látták az ázsiai rovart, de Magyarországon is félnek tőle. Sárgalázat és más betegségeket terjeszt, úgyhogy ezzel is jó lesz vigyázni. És lassan, de biztosan röpül Magyarország déli határai fele.

Annak ellenére, hogy megtörténhet, hogy egy ilyen rovarral se találkozunk, azért mégis érdemes legalább megnézni, hogy néz ki. Csinos, csinos. De egy sárgaláz azért egész komoly veszély.Tehát Észak-Olaszország és Szerbia is megfontolandó úticél.


Krím kihúzva a listáról, Kelet-Ukrajna is veszélyes

Annak ellenére, hogy az oroszok már fáradoznak is a turizmus fellendítésén a frissen szerzett félszigetükön, mi nem ajánljuk az odautazást. Amíg lecsillapodnak a kedélyek, jó pár év is eltelhet, és addig majdnem bármi megtörténhet.

Kelet-Ukrajnáról is jobb lemondani. Az Oroszországgal határos és főként oroszok által lakott területeken jelen pillanatban egy széleskörű terrorista-ellenes hadművelet van folyamatban. A helyzet jól ismerten komplikált, de azt tudjuk, hogy az eltévedt golyók is okozhatnak "ólommérgezést".

#486456259 / gettyimages.com


A Közel-Kelet megint forrong

Mondhatná bárki, hogy ebben semmi új nincs, azonban éppen most vannak fejlemények arrafelé. Némiképp elbátortalanítólag nem a turistacsalogató fajtából.

Líbiába és Egyiptomba nem ajánljuk az utazást. Az egyikben káosz, a másikban éppen formálódó katonai diktatúra van.

Ha valaki Irakba vagy Szíriába szeretne menni, akkor azt is vegye figyelembe, hogy nem is olyan rég kiáltották ki az Iszlám Kalifátust. A szunnita Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) pedig nem olyannak tűnt, mint aki szívesen látja a turistákat.

A háttérben hallható zene különösen meggyőző:


Emellett meg Szíriában folyik a polgárháború, Irakban meg épp most roggyant meg az amerikaiak által hátrahagyott állam.

Végkövetkeztetésként annyit, hogy mindezek ellenére turistaparadicsomok sokasága áll rendelkezésünkre, ha külföldön szeretnénk nyaralni. Érdemes követni a külügyminisztérium honlapját az esetleges veszélyekről. De például fel is fedezhetnénk, hogy Románia is tele van meglátogatható turistacélpontokkal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS