2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átültetésre való emberi szerveket termelnek majd az argesi sertések

Szin Péter 2004. május 10. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

#b#Génmódosított#/b# sertéseket készül nevelni a bukaresti Összehasonlító Orvostani Intézet. A disznókból nyert szerveket, szöveteket – például vesét, inakat, hasnyálmirigyet – emberekbe ültetnék át.

Gén- és szervbankot kíván építeni egy Arges megyei kisvárosban, Topoloveni-ben a bukaresti Összehasonlító Orvostani Intézet (IMC). A létesítményben steril körülmények között olyan sertéseket nevelnének, amelyek szerveit génmódosítások révén az emberi szervezet is elfogadná.

A Kelet-Európában egyedülálló, összesen 6 millió dollárra rúgó befektetést a hollandiai SPF&Pig Health Specialist nevű vállalkozás állja. A Top Parc-nak nevezett intézményben olyan szerv- és szövetbankot kívánnak létrehozni, amelyből ki lehet majd szolgálni a bőr-, izom-, ín- és ínszalag-, hasnyálmirigy- és veseátültetésre váró betegeket. A szervek többségét valószínűleg az EU-ba exportálnák.

Felvétel egy vese-átültetésről: az orvos éppen azt ellenőrzi, hogy a szerv befér-e új helyére (a Stone fotója)Felvétel egy vese-átültetésről: az orvos éppen azt ellenőrzi, hogy a szerv befér-e új helyére (a Stone fotója)


Felszámolnák a várólistákat

Az IMC főorvos-igazgatója, Ion Miclaus szerint ilyen szerv-telepek révén lehet megoldani azt a gondot, melyet az átültetésre alkalmas szervekre váró betegek jelentenek. Miclaus azt közölte, a disznó azért alkalmas "gazdaállat", mert génállománya rendkívül hasonlít az emberéhez.

Az intézet a múlt hét végén állapodott meg a holland egészségügyi vállalkozással az intézet létrehozásáról, melyben egyúttal fontos állatorvosi és biológiai kutatótelep lesz, a hazai zootechnológia génbankjaként is működik majd.

Az intézet elsőként teljesítendő célja a megfelelő génbank kialakítása. Ennek érdekében a hollandiai Állategészségügyi Hatóság 200 darab vemhes kocát szállít Topoloveni-re. Az állatokat már jóelőre különféle állatról emberre terjedő betegséggel szemben immunissá tették.


Nyereséges vállalkozás lehet

A steril környezetben születendő malacok génjeit úgy módosítják a kutatók, hogy olyan szerveket termeljenek, amelyeket a beültetés után nem lök ki automatikusan az emberi immunrendszer.

Az intézet létrehozása azért is premierszámba megy, mert az IMC beszámolója szerint eddig csak két hasonló kutatóállomás működött: az egyik az Egyesült Államokban, a másik Franciaországban. A befektetéshez a holland vállalkozás mellett a buklaresti egészségügyi minisztérium is hozzájárul.

A szervátületésre szorulók sokszor hosszú évekig várnak egy-egy életmentő műtétre: erre a tényre alapozva állítja azt az IMC, hogy a román-holland vegyesvállalkozás feltehetően nyereséges lesz. Ennek okán nem kizárt, hogy a szaktárca a megvalósíthatósági tanulmány adatai nyomán, az IMC révén akár az eredetileg tervezettnél nagyobb összeggel is beszáll a szervbizniszne.

A tervek között még egy majmokkal benépesített szervbank és egy szervátültetési központ is szerepel. Az egész létesítményt egy erdő közepén helyezik el, és fegyveres őrséget kap. A legelső, emberi átületésre alkalmas szervet 2006-ra ígérik a holland és romániai kutatók.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS