2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tévéből tájékozódik és ebben bízik leginkább az ország 70%-a

S. G. 2004. május 05. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Jelentős befolyással bír a két legnézettebb romániai tévéadó, az Antena 1 és a Pro TV: a lakosság 44%-a egy friss felmérés szerint úgy nyilatkozott, választóként a tévés információkra alapozva #b#hoz döntést#/b# kampány előtt és alatt.


A tévé látszik az itt élők legfontosabb tájékozódási pontjának, ami a romániai politikát és a közéletet illeti. A lakosság naponta informálódik a televíziókból, és egyúttal ebben a médiában bízik a leginkább.

Ez derül ki a CURS közvélemény-kutató intézet legfrissebb méréséből, melyet az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) felkérésére készített. A kutatás adatai azért nem száz százalékosan relevánsak, mert ilyen mintán ez volt a legelső felmérés, így a most kapott adatok korábbi eredményekkel nem teljes mértékben vethetők össze.
A többség szemében a tévé a meghatározó

A bűvös értéknek a 70% látszik: ugyanis a megkérdezettek 73%-a állította azt, hogy leginkább a tévéből informálódik, szintén 70% ezt napi gyakorisággal teszi, és szintén 70% vallotta azt, hogy ezen információforrásban bízik a leginkább.

Ez az adatsor indokolja azt, hogy miért éri meg újabb és újabb televízió-adókat indítani Romániában annak, aki befolyásra kíván szert tenni. Ami a népszerűséget illeti, a tévéalapítás még akkor is megtérülő befektetés lehet, hogyha az ország 21 milliós népességéhez mérten máris túl soknak tűnik a jelenleg működő tévéadók száma.


A rádió is lemaradt

A médiák közti népszerűségi versenyben a tévé szinte teljes mértékben partvonalra szorította a nyomtatott sajtót (a megkérdezettek csupán 8% informálódik ebből a forrásból) és érdekes módon a rádiót (6%) – melyet elvileg a televíziónál kényelmesebb és egyszerűbb tájékozódásra használni. A rádiókban és újságokban szintén 8% bízik meg.

A leggyakoribb tájékozódási forrásokA leggyakoribb tájékozódási források


A Humanista Párthoz kötődő Antena 1 PSD-ellenes fordulata márcsak azért is ütőképes választási fogás lehet, mert a mérés szerint az Antena hírműsoraiban bíznak leginkább a nézők (30%). A toplista második helyezettje a Pro TV (29%), majd jelentősen lemaradva a közszolgálati adó, a TVR (16%).


Akik semmiben sem bíznak

Érdekes továbbá, hogy a nézők 0,2%-a mindenik adó hírszolgáltatásában megbízik, 5,6% ellenben egyikében sem. A hírműsorok fontosságát jelzi, hogy 63% innen tájékozódik, politikusi interjúkat, talk-show-kat csak 2-5% használja ilyen célra.

Ami a népszerűséget illeti, a két legnézettebb adó két-három százaléknyi különbséggel fej fej mellett vetélkedik, aki Közéleti információkat a városi nézők többsége az Antena 1-en fogyaszt, míg a szórakoztató műsorok tekintetében a Pro TV vezet. Mindkét adót a megkérdezettek körülbelül 28-30%-a kapcsolja be ilyen céllal.


A szórakoztatás a filmkínálaton múlik?

Ami a szórakoztatást illeti, a Pro TV adófőszerkesztőinek stratégiája helyesnek tűnik: a nézők 28%-a ezen az adón néz legtöbbször filmet. Ezen a téren az Antena 16%-kal lemaradt, a TVR pedig 9%-kal az ötödik helyre csúszott le a PRO médiakonszern családi tévéje, az Acasa (13%) és a külföldi tévéadók (9,2%) mögé.

A hír- és bizalmi verseny alakulása: a közszolgálati TVR jelentősen lemaradA hír- és bizalmi verseny alakulása: a közszolgálati TVR jelentősen lemarad


A két legnézettebb tévécsatorna vetélkedése abban is megnyilvánul, hogy az Antena sztárműsorvezetője, a közéleti talk-show-kat vezető Marius Tucă a legismertebb és 55%-kal legnépszerűbb televíziós személyiség. A második helyezett Cristan Tabără a Pro TV hír- és showműsor-vezetője 50%-kal. A harmadik helyezett népszerűségben Ion Cristoiu, de ami az ismertséget illeti, Mihalea Radulescu, az Antena arca szintén harmadik.


Választások idején egyharmadnyi népességet befolyásol a tévé

Ami a médiában folyó választási kampány illeti, a megkérdezettek körülbelül egyharmadára ez nincs különösebb hatással, hiszen 32-40%-uk nyilatkozta azt, hogy a legutóbbi választási hadjáratban már azelőtt eldöntötte, milyen pártra és az elnökjelöltek közül kire voksol.

Ezzel szinte egyező nagyságrendű népesség (32-42%) nyilatkozza azt, hogy ők igenis a kampány alatt döntöttek. A tévé ebben a kérdésben is döntő jelentőségű lehet: a megkérdezettek 70-75%-a válaszolta azt, hogy 2000-ben a kampány alatt követte az elnökjelöltek, illetve pártok közötti televíziós vitákat.

A CURS arra is rákérdezett, hogy a tévéműsorok milyen fontossággal bírnak a választási döntéshozatal során. A megkérdezettek 44%-a tartja ilyen szempontból fontosnak a tévéket. 10%-ot jelentősen befolyásolnak ilyen esetben a műsorok, 24%-ot kevéssé, 15%-ot nagyon csekély mértékben.

A megkérdezettek közel ugyanolyan mértékben érdeklődnek az idei kampány iránt: a helyhatósági kampányra 45, a parlamentire 44, az elnökire 45% kíváncsi. A kampány iránt kiemelten érdeklődők aránya 13-15% körül mozog.Ami a választói szándékokat illeti,

a felmérés szerint a megkérdezettek 45%-a a PSD-re szavazna. Az ellenzéki DA Szövetség (a Demokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt koalíciójára) 27%-nyi voksra számíthat. A Nagyrománia Pártra a válaszadók 14, az RMDSZ-re negyedikként 6% voksolna. A Román Humanista Párt a szavazatok 4%-át szerezné meg, ugyanakkor a megkérdezettek további 4%-a más politikai alakulatokra szavazna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS