2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Divatbemutatónak álcázott husi-mustrán próbálnak túladni az árvákon

Nagy Lehel 2004. május 03. 18:49, utolsó frissítés: 18:34

"Pillanatok alatt szerezhetsz családot magadnak" – szól a szlogenje egy olyan rendezvénynek, melyet az örökbefogadásokat elősegítendő, egy amerikai árvaház rendezett. A kifutósdit a gyerekek azonban távolról sem élvezték.

Az 1997-ben elfogadott Örökbefogadási Törvény lehetővé teszi a divatbemutatók és piknikekek szervezését az árva gyerekek örökbefogadását elősegítendő. Míg ezelőtt 20 évvel ritkaság-számba mentek azok a rendezvények, ahol árva gyerekeknek kifutón kellett végigvonulniuk az érdeklődő szülő-jelöltek előtt, mára ez már általános jelenséggé vált Amerika-szerte. Hát nem tündéri?

A törvényhozók eredeti elképzelése az volt, hogy kis, családias hangulatú rendezvényeken ismerkedhessenek meg egymással a reménybeli szülők és a gyerekek. Mára azonban már az sem ritka, hogy egy egész baseball-stadiont bérelnek ki ilyen célra, ahol vásári hangulat közepette kelnek el a gyerekek.


"Pillanatok alatt szerezhetsz családot magadnak"

A Daily Mail brit bulvárlap riportere részt vett egy ilyen, a Texas állambeli Nashville egyik bevásárlóközpontjában tartott bemutatkozón (a nashville-i Örökbefogadási Hivatal "Pillanatok alatt szerezhetsz családot magadnak" szlogennel reklámozta a rendezvényt). A kifutót a gyorsbüfék közelében állították fel, a rendezők pedig fel-alá járkálnak, mindenkitől azt kérdezvén, kaptak-e már kiállítási adatokat tartalmazó szelvényt. A kulisszák mögé harminc, 3-16 év közötti gyereket zsúfoltak, és a riporter szerint észrevehető volt, hogy csak a kisebbek próbálnak Britney Speears-ként vagy Naomi Campbell-ként pózolni: a nagyobbak nem voltak igazán meggyőződve arról, hogy valóban divat-bemutató következik.

"Nem éreztem jól magam – mondta a riporternek Shera, egy 15 éves kislány – bár mosolyogni próbáltam. Úgy éreztem, mintha ezek az emberek az állatkertbe jöttek volna, és most bámulnák az állatokat. Nem szégyellem, hogy szülőket keresek, de nem akarom ezt nyilvánossá tenni." Sherának még két testvére van, Nikki és Johnny – a testvéreket már kétszer fogadták "örökbe" sikertelenül, így mindahányszor vissza kellett térniük az árvaházba.A gyerekek szeme színe a legfőbb kritérium?

Az ugyancsak 15 éves Mariah a bemutató után úgy döntött, többet nem vesz részt ehhez hasonló rendezvényeken, és inkább az árvaházban marad: "úgy éreztem, az emberek úgy néznek rám, mint egy porcelán-babára. Mindenki azt mondta, milyen szép vagyok, és senki sem mondta, hogy úgy érzi, tudna szeretni engem." – mondta. A résztvevők ezzel szemben úgy tűnik, élvezik a show-t: egy házaspár ragyogó ötletnek tartja a divat-bemutató ürügyén szervezett árva-mustrát, mivel így nagyon sok gyereket van alkalmuk megnézni, és szerintük ez sokkal jobb, mint egy katalógusban lapozgatni.

Ellenzői is akadnak az amúgy jó szándékú rendezvényeknek – Janine Floyd Nienhaus volt szociális munkás így nyilatkozott: "nem hittem a szemeimnek, hogy ez a XXI. századi Amerikában történik. A gyerekek kétségbeesetten mosolyogtak, karót nyelve álltak, magabiztosnak, de ugyanakkor kedvesnek próbáltak látszani. Egyeseknek már 8-9 ilyen rendezvényen próbáltak szülőt szerezni – borzalmasan érezheti magát egy gyerek akkor, amikor reményüket egy száraz elutasítás szétfoszlatja. Nem elég, hogy egyszer már elutasították őket a szüleik, arra kényszerítik őket, hogy egy ilyen cirkusz közepette újból keresztülmenjenek ezen". Janine elmeséli, amint egy kislány – miután "nem kelt el", vállat vont, s azt mondta: valószínű, hogy a szeme színével volt a baj.


Csak karácsonyi kisállatot akarnak?

Egy daytoni család, Sadie és Richard is ellenzik a gyerekek örökbe-adásának ezt a módszerét: igaz, nagyon szeretnének örökbe fogadni egy gyereket, gondolni sem akarnak arra, hogy elmenjenek egy ilyen rendezvényre. Szerintük félő, hogy azok, akik ott választanak gyermeket maguknak, valójában csak egy, később nemkivánatossá váló karácsonyi kisállatot akarnak.

A tiltakozások hatására egyes amerikai városok felhagytak ezzel a praktikával: Chicago-ban Patrick Murphy ügyvéd azzal érvelt, hogy ez visszaélés – a gyerekeket tudniillik nagyon megviseli a visszautasítás. Ráadásul úgy tűnik, a rendezvények nem túl hatásosak: az utóbbi néhány évben 2-300 gyereknek próbáltak így szülőt keresni, és csak 11 talált szülőkre. Murphy szerint a divat-bemutatókat a gyerekekről készült filmekkel lehetne helyettesíteni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS