2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Just another lazy afternoon in Saint George? I think NOT.

B. D. T. B. D. T. 2014. április 30. 15:57, utolsó frissítés: 2014. május 01. 09:46

Közérdekű infók a Szent György-napi útlezárásokról, helyzetjelentés, fotóriport, programajánló és egy kis nosztalgiázás.


Just another lazy afternoon in Saint George? I think NOT. A belváros részben már lezárva, szerelőmunkások, állványok, ponyvák, fémszerkezetek között kell lavírozni mindenfelé, ezért aki okos és menő, az (most is) inkább biciklivel járkál. Most még lehet, gyönyörű a napsütés, díjazzák is a frissen ültetett virágok, Süsü pedig a szokásosnál is virgoncabbul igyekszik elkapni Gyurit a saját hátán.


Láttad már, hogy készül a pancsolómedence vagy a ringlispíl? Nem könnyű felépíteni egy egész vásárt, én főleg a toi-toi-okat cipelő munkásokat sajnálom. A mikósok ma reggel egy wellness-expóra tévedtek be ugyanazon a kapun keresztül, amin minden reggel átlépnek; úton-útfélen préseltlemez-gúlák hirdetik, hogy jön a Grimus, a Kispál, a Tankcsapda; trambulinok nőttek ki a parkolóban, és a belvárosban lakók mindannyian tudják, a következő négy és fél napban az életük felfordul. Több tízezer ember özönli majd el a központot. Dehát ezt kezelni már lassan rutin, nem? Drága szentgyörgyi barátaim.
galeria_14488.jpg
Készül a nagy-, bocsánat, Autoliv-színpad
galeria_14489.jpg
A belvárost már részben lezárták, épülnek a sátrak, bódék
galeria_14490.jpg
Egyeseknek az utolsó munkanap az ultrahosszú hétvége előtt
galeria_14491.jpg
Jobban jársz te is, ha biciklire pattansz
galeria_14492.jpg
Könnyebb közlekedni
galeria_14493.jpgÍme néhány kiemelt program az Időgépben, részletes infók a szentgyorgynapok.ro oldalon. Bár igazán holnaptól indul be az egész napos programdömping, ma is van, amiből válogatni.

Kezdődik a Stimmul Piknik, azon kívül ma is meg lehet nézni Ştefan Peca és Ana Mărgineanu darabját, A szentgyörgyi Szentet (Sfântul din Sfântu Gheorghe) az Andrei Mureşanu Színházban (amely egy ideje az egyik egykori moziépületbe költözött, és nagyon jó kis hely).

Megnyílt a Magmában a nemzetközi experimentális művészeti szcéna jelentős szereplőjének, az idén elhunyt Ivan Ladislav Galetának az egyéni kiállítása, amely naponta 11-19 óra között látogatható. Ma is.

Ma van a Szent György-napi Borudvar nyitóestje, lesz Edit Piaf-előadóest és avangárd dzsessz is. Mindez a teljesség igénye nélkül, a program ezen a linken böngészhető.

A "találkozások ünnepe" nemcsak szlogen, évről évre itt lehet összefutni rég nem látott ismerősökkel. A tavaly feltúrt Olt utcát befejezték, de ne ott keress parkolóhelyet belvárosközelben, mert esélyed nincs. Várhatóan nagyon sokan jönnek Erdély más településeiről a hétvégére, főleg a szombati Kispál-koncertre - pl. olyan transindexesek is, akik még soha nem voltak a Szent György Napokon :)

A tavalyi évhez képest viszont van egy pótolhatatlan veszteség: azóta megszűnt egy több-mint-helyszín, amely korábban a kulturális hét eseményeit kocsmaszínházzal, slam poetryvel, koncertekkel, irodalmi talkshow-val színesítette. Billy Joellel búcsúzunk tőled, Huhuu:Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS