2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milyen újdonságokat tesztel a Facebook?

kérdezett: B. P. E. 2014. március 17. 16:12, utolsó frissítés: 18:57

A Facebookot mobilfelületként, és nem weboldalként kell kezelni. Az újításokról és a politikusok helyesírásáról beszélgettünk Elizabeth Linderrel, a közösségi oldal kormányzati és politikai szakértőjével.


A Facebook nem a PR-ról, hanem az emberekről szól. Ez az az alapigazság, amelyre építenünk kell, ha hatékonyak akarunk lenni a közösségi oldalon – vallja Elizabeth Linder, a Facebook kormányzati és politikai szakértője. Linder Dublinban, az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán tartott workshopot a Facebook hatékony használatáról. Politikusoknak szóló három alaptanácsa (amelyet más területeken dolgozók is megszívlelhetnek):

1. Hamar kell kezdeni a Facebook-jelenlétet, a Z generáció tagjai részéről ugyanis elvárás az, hogy a politikusok „hozzáférhetőek” legyenek. Már nem működik az, hogy a politikus ül az irodájában: neki kell megszólítania őket, elérni hozzájuk.

2. Legyen stratégiád. Meg kell értened, hogy miért vagy jelen a Facebookon. A már meggyőzött szavazókkal akarod tartani a kapcsolatot? Új emberekhez akarsz eljutni?

3. Legyen policy-d. Legyen egyetértés a csapatban a moderálásról, a sürgős válaszadás kérdésében, illetve a Facebook-oldal sikerének mérésére. Linder kifejtette: szerinte a civilizáltan megfogalmazott kritikákat nem kell törölni. Felemlegette egy moldovai politikusnővel folytatott beszélgetését, aki azt mondta neki: számára a legjobb dolog az, hogy az emberek kritizálnak a Facebookon, mert ebből lehet lemérni: végre megszűnt az a régi beidegződés, hogy a vezetést, a hatalmat nem lehet kritizálni.


A specialista további jótanácsai: ne felejtsd el, hogy te vagy az egyetlen, aki az összes kommentet látja és elolvassa – az emberek a hírfolyamukból olvassák a posztokat, nem a te oldaladat nézegetik; önerőből oldd meg, amit lehet, csak szükség esetén (például reklámkampány megtervezése és kivitelezése, vagy egy applikáció elkészítése) fordulj közösségi média-szakértőkhöz.A szakértő a Facebookban rejlő óriási lehetőségeket sem mulasztotta el megemlíteni: Európában a teljes lakosság több mint fele fent van a Facebookon, ugyanakkor pedig az emberek jobban hisznek a Facebookon olvasott infóknak, mint a tévének, a rádiónak vagy a nyomtatott sajtónak.

A Facebook olyan, mint „egy vacsoraparti a választókkal” – mondja Elizabeth Linder, akivel előadása után beszélgettünk.

Előadásodban említetted, hogy a Facebook jelenleg teszteli egy új szolgáltatását, a Trending now-t (Felkapott téma).

– Elsősorban azokban az országokban teszteljük, amelyekben a felhasználók többsége angol nyelven használja a Facebookot, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Ott, ahol követni tudjuk, hogy hogyan működik a nyelv, ahol könnyebben ki tudjuk tapasztalni, hogyan lehet jobban összehangolni a hashtageket és a felkapott témákat.

Nincs egy határidőnk az új szolgáltatás széleskörű bevezetésére: megnézzük, hogy megy a próbaüzem, és amikor elégedettek vagyunk a termékkel, amikor meggyőződtünk, hogy hasznos az emberek számára, akkor egész Európában elkezdjük a bevezetését, más nyelveken is.

A Facebook egy régebbi újítása a #hashtag bevezetése, de ez nem terjedt el olyan széles körben, mint ahogy a Twitter esetében. Mi erre a magyarázat?

– A Facebookot az emberek gyakran hasonlóképpen használják, mint amikor a mindennapi életben a barátaikkal, ismerőseikkel beszélgetnek. Nem igazán használunk mi sem most beszélgetés közben hashtageket, nem fogunk menet közben hashtageket kitalálni. Az emberek ehhez hasonlóan frissítik a Facebookjukat, így náluk nagyon gyakori az, hogy a hashtaget nem a szövegbe építik be, hanem az állapotfrissítés végén használják, jelzésként, hogy az emberek rábukkanjanak az adott témára. Abszolút igazad van abban, hogy a poszt szövegében nem igazán használják az emberek, mert a valódi emberek nem így beszélgetnek.

Ha már a valódi embereknél tartunk: az előadásodban azt javasoltad, hogy a politikusok saját maguk frissítsék Facebook-oldalukat, és ne social media szakikra vagy PR-osokra bízzák ezt. De mi történik, ha egy politikus például helytelenül ír?

– Van egy jó pár politikus, aki útközben, a telefonjáról szokott frissíteni, és igen, néha becsúsznak hibák. Az én tanácsom viszont az, hogy ha megszokod, hogy te magad írod meg az állapotfrissítéseidet, a hibák nem fognak akkora problémát jelenteni. Az emberek tudják, hogy elfoglalt vagy, hogy sietsz egyik helyről a másikra. Ráadásul bármikor visszatérhetsz a hibára, és elnézést kérhetsz érte. De ha az emberek tudják, hogy azért hibáztál, mert a telefonodról, utazás közben te magad frissítetted a Facebookodat, nem fognak ügyet csinálni egy elgépelésből.Az előadásodban azt mondtad, hogy a Facebookra nem mint egy honlapra, hanem inkább mint egy mobilapplikációra kell gondolni. Milyen statisztikai adatok támasztják alá ezt a kijelentést?

– Amikor próbálom megértetni a politikusokkal, hogy az emberek hogyan látják a Facebookot, akkor abból indulok ki, hogy a politikusok általában be szokták írni a saját Facebook-oldaluk url-jét, és úgy nézik meg az oldalukat. Az emberek viszont a hírfolyamukon keresztül találnak rá a tartalmakra. Ezt kell tudatosítani, hogy a Facebook így működik: az emberek nem az oldalunkat nézegetik.

A számok felől megközelítve: a belső méréseink azt mutatják, hogy az okostelefonnal rendelkező emberek általában 150-szer nézik meg naponta a telefonjukat. És az okostelefonokon a hívás és az sms után a Facebook a leggyakrabban használt szolgáltatás. Az adataink azt is mutatják, hogy az ébredést követő 15 percben 5 okostelefon-tulajdonosból 4 már elkezdi használni a telefonját. Hosszú távon ezek a trendek határozzák meg a döntéseinket, és ezért fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy a Facebook egy mobile-first company legyen.

A Facebook egy másik újítása, a Q&A (kérdezz-felelek) mintha kifejezetten a politikusokat célozná meg.

– A Q&A a személyek ellenőrzött oldalainak (Verified page) szól. Több kategóriája van az ellenőrzött oldalaknak, ilyenek például a bizonyos követőszámot elérő celebek oldalai is. Ellenőrzött oldalai lehetnek azoknak a politikusoknak, akik országos szinten szereztek mandátumot – például parlamenti képviselők. A miniszterek szintén ellenőrzött oldalakat kaphatnak, az államfők, volt államfők szintén. Nagyon jól behatárolt az, hogy milyen kategóriába tartozó személyek oldalait tudjuk ellenőrzöttnek nyilvánítani. A Q&A nekik szól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS