2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miklós Edit a román olimpiai bizottságról: nem haragszom rájuk

kérdezett: Főcze János 2014. február 19. 16:31, utolsó frissítés: 2014. február 20. 14:59

Annak idején meggátolták, hogy áthozzam a pontjaimat; utólag nem lehetnek követeléseik - mondta el kérdésünkre a csíkszeredai sportoló, aki aranyat akar a következő olimpián.


A csíkszeredai Miklós Edit ügye a szocsi olimpián női lesiklásban magyar színekben szerzett 7. helyezése óta forró téma a Román Olimpiai és Sportbizottságnál (COSR) és a hazai sajtóban. Octavian Morariu, a román olimpiai bizottság elnöke pl. tegnap azt mondta, visszafizettetné Miklós Edittel azt a pénzt, amit Magyarországra való áttelepedése előtt a román állam költött a felkészülésére.

"Ha Miklós Edit elesett volna, akkor fel sem merül annak a kérdése, hogy a Román Olimpiai Bizottság támogatta-e, vagy sem" - ilyen nyilatkozatra, meg etnikai maszatolásra futotta a Romániai Olimpiai és Sportbizottság főtitkárától, Ioan Dobrescutól a múlt héten. A csíkszeredai versenyzőt kérdeztük a konfliktusról és az olimpiai eredményeiről.

Milós Edit (fotó: MTI)Milós Edit (fotó: MTI)Mióta nem edzel Romániában, és milyen tapasztalataid voltak a román olimpiai bizottsággal?


- Már 2000 óta nem edzek Romániában. A bizottsággal sajnos nem éppen jók a tapasztalataim, de ennél többet nem mondanék. Úgy érzem, hogy nem hittek bennem, és nem támogattak eléggé.

A vancouveri olimpia jelentette a töréspontot?

- Azon az olimpián lesérültem, utána kiköltöztem Magyarországra. Akkor úgy gondoltam, hogy inkább Magyarországot képviselném. A fő ok az volt, hogy átköltöztem oda.
 
Megtarthattad az addig elért pontszámaidat?

- A román olimpiai bizottság meggátolta, hogy áthozzam a pontjaimat. A lesiklásban 10 pontom volt, ami elég jó, de a magyar színekben újra kellett kezdenem, mert a román szövetség nem adta meg a zöldkártyát, a nemzetközi szövetség pedig úgy határozott, hogy átjöhetek Magyarországra, de elveszítem a pontjaimat.

Hogyan határoznád meg a viszonyod a román olimpiai bizottsággal?

- Én nem haragszom rájuk.

 Az Origónak például azt mondtad, hogy a te sikereid egyben a román olimpiai bizottság sikerei is...

- Persze, hiszen egészen 2010-ig Romániának síztem, onnan is kaptam támogatást, nem elegendőt, de részben az övék is az eredmény.

Milós EditMilós EditA román sajtóban elég komoly viták zajlottak amiatt, hogy szép helyezéseket értél el, és miért nem a román válogatott tagja vagy már. A múlt héten a COSR főtitkára, a tegnap az elnöke szólalt meg. Hogyan kommentálnád ezeket?

- Tudok róluk, de nincs mit kommentálnom. Már elengedtek, vagyis a Nemzetközi Olimpiai Szövetség megszavazta, hogy átjöhetek Magyarországra. Utólag nem lehetnek követeléseik, ha eddig nem kérték. Igaz, amikor átjöttem Magyarországra, voltak követeléseik. Csak a magyar szövetség nem tudott fizetni, ezért nem kaptam meg a zöldkártyát sem. Ha megadták volna a kért pénzt, akkor megadták volna a zöldkártyát is, és akkor megtarthattam volna a pontjaimat.

A magyar olimpiai szövetség segítőkészebb?

- Sokkal többet foglalkoznak velem, és jobban mellém állnak.

Milyen érzés Szocsiban lenni, a világ élsportolói között?

- Nagyon megtisztelő. Elsősorban annak örülök, hogy egyáltalán részt vehettem az olimpián és megúsztam sérülések nélkül, valamint annak, hogy megszerezhettem a kvalifikációkat az olimpiai részvételhez.
 
Hogyan értékeled a helyezéseidet? Melyiknek örülsz a legjobban?

- Meg vagyok elégedve, úgy érzem, hogy a versenyszámokban, amikben indultam, jól teljesítettem. Főképp a lesiklásnak örülök.

Hogy érzed, mi az, amire több hangsúlyt kellene fektetned ahhoz, hogy a következő versenyeken jobb eredményt érj el?

- Mindenképpen arra fogok edzeni, hogy még jobb eredményt érhessek el. Azoknak a versenyszámoknak, amelyekben részt veszek, a műlesiklás az alapja, így arra kell legfőképpen gyúrjak. Rengeteget edzettünk, azért tudtam fejlődni. Ennek köszönhető az, hogy a 70. helyről feltornásztam magam a 34. helyre. A fő edzéstervünk az óriásműlesikláson alapszik, amiben egyébként a legkönnyebb edzeni azok közül a versenyszámok közül, amelyekben indulok. A szuperóriás-műlesiklásra (Super-G) például nem lehet mindenhol edzeni, mert ahhoz le kell zárni a pályát.

Miklós Edit olimpiai eredményei <i>(forrás: Google)</i>Miklós Edit olimpiai eredményei (forrás: Google)


Mikor tűnik számodra elérhetőnek egy arany, és melyik versenyszámban?
 
- Négy év múlva az olimpián. Ezen kívül igyekszem a világkupán az első tíz-húszban benne lenni, persze, ha így halad a fejlődésem. Azok a versenyszámok, amelyekben a legtöbb esélyem van, a Super-G és a lesiklás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS