2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miklós Edit a román olimpiai bizottságról: nem haragszom rájuk

kérdezett: Főcze János 2014. február 19. 16:31, utolsó frissítés: 2014. február 20. 14:59

Annak idején meggátolták, hogy áthozzam a pontjaimat; utólag nem lehetnek követeléseik - mondta el kérdésünkre a csíkszeredai sportoló, aki aranyat akar a következő olimpián.


A csíkszeredai Miklós Edit ügye a szocsi olimpián női lesiklásban magyar színekben szerzett 7. helyezése óta forró téma a Román Olimpiai és Sportbizottságnál (COSR) és a hazai sajtóban. Octavian Morariu, a román olimpiai bizottság elnöke pl. tegnap azt mondta, visszafizettetné Miklós Edittel azt a pénzt, amit Magyarországra való áttelepedése előtt a román állam költött a felkészülésére.

"Ha Miklós Edit elesett volna, akkor fel sem merül annak a kérdése, hogy a Román Olimpiai Bizottság támogatta-e, vagy sem" - ilyen nyilatkozatra, meg etnikai maszatolásra futotta a Romániai Olimpiai és Sportbizottság főtitkárától, Ioan Dobrescutól a múlt héten. A csíkszeredai versenyzőt kérdeztük a konfliktusról és az olimpiai eredményeiről.
Mióta nem edzel Romániában, és milyen tapasztalataid voltak a román olimpiai bizottsággal?- Már 2000 óta nem edzek Romániában. A bizottsággal sajnos nem éppen jók a tapasztalataim, de ennél többet nem mondanék. Úgy érzem, hogy nem hittek bennem, és nem támogattak eléggé.

A vancouveri olimpia jelentette a töréspontot?

- Azon az olimpián lesérültem, utána kiköltöztem Magyarországra. Akkor úgy gondoltam, hogy inkább Magyarországot képviselném. A fő ok az volt, hogy átköltöztem oda.
 
Megtarthattad az addig elért pontszámaidat?

- A román olimpiai bizottság meggátolta, hogy áthozzam a pontjaimat. A lesiklásban 10 pontom volt, ami elég jó, de a magyar színekben újra kellett kezdenem, mert a román szövetség nem adta meg a zöldkártyát, a nemzetközi szövetség pedig úgy határozott, hogy átjöhetek Magyarországra, de elveszítem a pontjaimat.

Hogyan határoznád meg a viszonyod a román olimpiai bizottsággal?

- Én nem haragszom rájuk.

 Az Origónak például azt mondtad, hogy a te sikereid egyben a román olimpiai bizottság sikerei is...

- Persze, hiszen egészen 2010-ig Romániának síztem, onnan is kaptam támogatást, nem elegendőt, de részben az övék is az eredmény.
A román sajtóban elég komoly viták zajlottak amiatt, hogy szép helyezéseket értél el, és miért nem a román válogatott tagja vagy már. A múlt héten a COSR főtitkára, a tegnap az elnöke szólalt meg. Hogyan kommentálnád ezeket?

- Tudok róluk, de nincs mit kommentálnom. Már elengedtek, vagyis a Nemzetközi Olimpiai Szövetség megszavazta, hogy átjöhetek Magyarországra. Utólag nem lehetnek követeléseik, ha eddig nem kérték. Igaz, amikor átjöttem Magyarországra, voltak követeléseik. Csak a magyar szövetség nem tudott fizetni, ezért nem kaptam meg a zöldkártyát sem. Ha megadták volna a kért pénzt, akkor megadták volna a zöldkártyát is, és akkor megtarthattam volna a pontjaimat.

A magyar olimpiai szövetség segítőkészebb?

- Sokkal többet foglalkoznak velem, és jobban mellém állnak.

Milyen érzés Szocsiban lenni, a világ élsportolói között?

- Nagyon megtisztelő. Elsősorban annak örülök, hogy egyáltalán részt vehettem az olimpián és megúsztam sérülések nélkül, valamint annak, hogy megszerezhettem a kvalifikációkat az olimpiai részvételhez.
 
Hogyan értékeled a helyezéseidet? Melyiknek örülsz a legjobban?

- Meg vagyok elégedve, úgy érzem, hogy a versenyszámokban, amikben indultam, jól teljesítettem. Főképp a lesiklásnak örülök.

Hogy érzed, mi az, amire több hangsúlyt kellene fektetned ahhoz, hogy a következő versenyeken jobb eredményt érj el?

- Mindenképpen arra fogok edzeni, hogy még jobb eredményt érhessek el. Azoknak a versenyszámoknak, amelyekben részt veszek, a műlesiklás az alapja, így arra kell legfőképpen gyúrjak. Rengeteget edzettünk, azért tudtam fejlődni. Ennek köszönhető az, hogy a 70. helyről feltornásztam magam a 34. helyre. A fő edzéstervünk az óriásműlesikláson alapszik, amiben egyébként a legkönnyebb edzeni azok közül a versenyszámok közül, amelyekben indulok. A szuperóriás-műlesiklásra (Super-G) például nem lehet mindenhol edzeni, mert ahhoz le kell zárni a pályát.Mikor tűnik számodra elérhetőnek egy arany, és melyik versenyszámban?
 
- Négy év múlva az olimpián. Ezen kívül igyekszem a világkupán az első tíz-húszban benne lenni, persze, ha így halad a fejlődésem. Azok a versenyszámok, amelyekben a legtöbb esélyem van, a Super-G és a lesiklás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS