2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden második romániainak van internet-hozzáférése, de ez kevés

2014. február 11. 17:15, utolsó frissítés: 2014. február 12. 08:19

A net hasít, csak kevesen használják. Bár Romániában kevesebb az okostelefon, mint Magyarországon, a felhasználók bátrabban használják kütyüjüket.


A világ lakosságának több mint harmada internetezik, negyede pedig jelen van valamelyik közösségi hálón, és gyakorlatilag mindenkinek van már mobiltelefonja: ez derül ki a Global Digital Statistics 2014 című jelentésből.

A dokumentum a US Census Bureau, az InternetWorldStats, CNNIC, Tencent, Facebook, Vikontakte, ITU és CIA adataira alapoz.

Social, Digital & Mobile Around The World (January 2014) from We Are Social Singapore


Európa – és ezen belül Közép-Kelet Európa – egyáltalán nem áll rosszul internet-penetráció tekintetében, ha a világszintű adatokat nézzük. A 35 százalékos világátlagot Európa minden térsége dalolva túlteljesíti, Közép-Kelet Európában például ez az arány 54 százalék. Ugyanez érvényes a közösségi hálók és a mobiltelefonok elterjedésére.

Annak ellenére, hogy szomszédos országok, Magyarország és Románia helyzete sok tekintetben különbözik.


Az első fontos különbség abból adódik,

hogy míg Magyarország lakossága túlnyomórészt (68 százalék) városon él, addig Romániában a vidéki lakosság számaránya nagyobb (58-42 százalék).A 9,9 milliós Magyarországon 7,8 millió személynek van internet-hozzáférése – az internet-penetráció tehát 72 százalék. Románia internet-penetrációja jóval alacsonyabb: alig 50 százalék. Igaz, Románia lakossága bő duplája a magyarországinak, így ha az internet-felhasználók számát nézzük, akkor 11 millió személynek van internet-kapcsolata.

Hasonló különbségeket találunk akkor is, ha a Facebook-felhasználókra vonatkozó adatokat nézzük: a közösségi háló felhasználói tábora Magyarországon 4,8 millió, tehát a lakosság 48 százalékának van FB-adatlapja. Romániában 7 millió Facebook-felhasználót tartanak nyilván – ez a lakosság 32 százaléka. Románia mobil előfizetések számarányát tekintve is


Magyarország mögött kullog.

Míg Magyarországon 11,5 millió előfizetést tartanak nyilván – tehát a penetráció 117 százalék – addig Románia a maga 22,7 millió előfizetésével valamivel alacsonyabb, 104 százalékos penetrációt tudhat magáénak.

Hasonló a trend az okostelefonok tekintetében is, azonban érdekes az, hogy míg Romániában kevesebb személynek van mobiltelefonja, úgy tűnik, valamivel intenzívebben használja azt. A romániai felhasználók 90 százaléka keresett már rá helyi információra okostelefonján, szemben a magyarországi 82 százalékkal.Ugyanígy a romániai felhasználók 84 százaléka keresett már rá termékekre telefonja segítségével (Magyarország: 75 százalék), és 34 százalék vásárolt is már mobil eszközével (Magyarország: 24 százalék).

Romániában továbbá valamivel nagyobb arányú a mobilos broadband internet-előfizetések aránya (Románia: 24, Magyarország: 23 százalék). Ugyanakkor viszont Magyarországon nagyobb


a közösségi hálókat mobiltelefonról böngészők aránya.

További érdekesség, hogy míg Romániában továbbra is a feltöltőkártyás előfizetések népszerűek (70 százalék), addig Magyarországon a mobiltelefonálók többsége (52 százalék) valamilyen bérletes konstrukciót választ.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS