2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz dolog, amit még nem tudsz a 10 éves Facebookról

G. L. 2014. február 04. 17:42, utolsó frissítés: 2014. február 07. 15:43

Mikor érdemes posztolni a legnagyobb hatásért, vagy mikor lőjük el teljesen fölöslegesen a szellemi muníciónkat? Mi a leggyakoribb téma?


Kedden lett tíz éves a Facebook, ami alapvetően változtatta meg az életünket, a gondolkodásunkat, a kommunikációnkat, sőt még a szókincsünket is. Elég megdöbbentő, hogy ez alatt a tíz év alatt Mark Zuckerberg a világ 24. legbefolyásosabb embere lett, mi pedig megtanultunk fészbúkozni, lájkolni, posztolni, sérelni, új értelmet nyert a megosztás vagy a megbökés szó is. Most tíz tényt írtunk össze, amit nem biztos, hogy tudtál:
1. Marketinges szempontból hétvégén éri meg leginkább megosztani egy bejegyzést (legyen akár kép vagy videó). Felmérések szerint szombaton 22 órakor kell megosztani egy tartalmat ahhoz, hogy a legnagyobb hatást érjük el vele. Utána következik a szombat 20, majd a vasárnap 19 óra. A legjobb időpont a tartalom megosztására a délután/este 18-20 óra között, az egyedüli nem kora esti időpont a tíz legjobb között az a vasárnap dél. A legrosszabb kedden hajnali 4 órakor elsütni egy tartalmat.

2. Általában a szexszel kapcsolatos és a pozitív tartalmakat sérelik leginkább. Egy poszt viralitását 64 százalékkal lehet megemelni egy fotóval, 73 százalékkal egy galériával, illetve 139 százalékkal egy felméréssel. Az egyszerűség 92 százalékkal, az érzelmesség 64 százalékkal, míg a tömörség 56 százalékkal segíti elő a népszerűséget.3. Egy átlagos felhasználónak 130 ismerőse van, ezek 22 százalékát a középiskolából, 9 százalékát a felsőoktatásból, 12 százalékát a tág családi körből, 10 százalékát a munkából, 8 százalékát a közeli családból, 2 százalékát a szomszédból, 7 százalékát az önkéntességen keresztül szerzi. Az ismerőseinek a 3 százalékával csak egyszer, míg 7 százalékával egyszer sem találkozott.
4. Naponta összesen 350 millió fotót posztolnak az oldalon. A feltöltött fotók 36 százalékán emberi arcok láthatók, 27 százaléka helyeket mutat be, 28 százalékuk mém vagy valamilyen grafika, 6 százalékuk különböző tevékenységeket ábrázolnak, míg 3 százalékon tárgyakat nézegethetünk. Érdekesség, hogy ötször több kutyás képet töltenek fel, mint cicásat; kétszer több a tetoválást ábrázoló, mint a bikinit, a legtöbb fotót a szabadban készítik, amik között háromszor gyakoribb a vízeséses, mint a szivárványos kép.

5. Átlagosan egy bejelentkezés 18-20 percig tart. Ezen idő alatt az oldalon összesen 1 millió linket osztanak meg, 2 millió ismerősi felkérés történik, míg 3 millió üzenetet küldenek egymásnak az emberek.
6. Jelenleg 1,3 milliárd regisztrált felhasználója van. Az világ internet használóinak a 44 százaléka regisztrált már a Facebookon. Romániában januárban érte el a 7 milliót a regisztráltak száma, az ország lakosságának a 34,79 százaléka csatlakozott a közösségi oldalhoz. A romániai internethasználók 72,6 százalék Facebook-felhasználó. Mobilon 0,68 milliárd ember használja összesen a világon. A felhasználók 48 százaléka naponta bejelentkezik.
Világszinten a legtöbb felhasználója az Egyesült Államokban (146,8 millió) van az oldalnak, utána következik India, Brazília, Indonézia, Mexikó, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország. Jelenleg 70 különböző nyelven lehet használni az oldalt, köztük természetesen magyarul és románul is.7. A legtöbb felhasználó Romániában természetesen Bukarestben van (1,45 millió ember), utána Kolozsvár, Temesvár és Iaşi következik (mindhárom városban nagyjából 260 ezer ember regisztrált). Nagyváradon 131 ezer, Marosvásárhelyen 88 ezer, Szatmárnémetiben 63 ezer, Sepsiszentgyörgyön 25 ezer, Csíkszeredában szintén nagyjából 25 ezer, Székelyudvarhelyen pedig 19 ezer regisztrált Facebook-felhasználó van. Hargita megyében 90,5 ezer, Kovászna megyében 56,8 ezer, Maros megyében 153,1 ezer, Kolozs megyében 329,9 ezer, Bihar megyében 175 ezer, Szatmár megyében 87,9 ezer felhasználó van.

Romániában a felhasználók közel kétharmada 18-34 év közötti, valamivel több mint fele (51,4 százaléka) férfi, míg 36,1 százalékuk egyedülálló, illetve hasonló arányban házasok.


8. Összesen 81 millió hamis felhasználó van, ez a regisztráltak nagyjából 7 százaléka. Érdekesség, hogy a hamis profilok 97 százaléka nőként van bejegyezve (valós profilok esetében 40 százalék körül van ez az arány), 58 százalékuk mindkét nem iránt érdeklődik (valós profilok esetében ez 6 százalék), átlagosan 729 ismerősük van, és 43 százalékuk soha nem ír állapotfrissítést (valós profilok esetében 15 százalék az arány).


9. Naponta 4,5 milliárd bejegyzést, fotót, illetve egyéb tartalmat lájkolnak összesen. Világszinten a leglájkoltabb a Facebook for Every Phone nevű applikáció oldala (382,5 millió), amelyet az alkalmazás használatával egyben tetszikel is a felhasználó, szóval egy kissé csalóka adat. Utána a Facebook oldala következik 110,9 millió lájkolóval, majd Rihanna 85 milliónyival. Eminemnek 81,4 millió követője van, Shakirának pedig 81 millió. A Coca-Colát 79,2 millió ember kedveli.

A leglájkoltabb romániai oldal az Innáé; neki jelenleg 11,5 millió követője van, utána az Akcent következik nagyjából 3 millióval, majd a PlayBoy Románia 2,99 millióval.

10. Világszinten a 18-34 év közötti felhasználók 28 százaléka még azelőtt csekkolja a profilját, hogy ébredés után kikelne az ágyából.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS