2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kutyákkal könnyítenek a stresszión, és nem csak

G. L. 2014. január 24. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

Romániában egyedülálló kutyás foglalkozást indítanak egyetemistáknak január végétől Kolozsváron. Megnéztük a bemutatót, és tetszett, amit láttunk.


Terápiás kutyákkal lazíthatnak a szesszióban a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a hallgatói - jelentették be csütörtökön a BBTE Viváriumában (Mikó/Clinicilor utca. 5–7. szám) tartott sajtóbemutatón, ahol majd a Keep calm with dogs elnevezésű programot is tartják. A kutyasimogatást és a különböző kutyás foglalkozásokat a Dog Assist szakemberei és önkéntesi irányítják majd, illetve a szervezet kutyái - Bes és Dersou (labradorok), illetve Bailey (beagle) - mellett néhány most kiképzés alatt levő állat vesz részt a terápiás foglalkozásokon.

A kutyás stresszoldó program a jövő héten kezdődik, szerdán és szombaton 16-18 óra között lesz lehetősége a hallgatóknak a betanított kutyákkal, szakfelügyelet mellett kikapcsolódni. A program egyelőre csak a BBTE és az USAMV hallgatóinak elérhető, de tervezik, hogy a közeljövőben más egyetemek diákjai felé is nyitnak a szolgáltatással.Romániában a kutyás terápia egyelőre még újdonságnak számít,

viszont világ szinten már egyáltalán nem az. A kutyás stresszoldás modelljét a kanadai Dalhousie Egyetemtől kölcsönözték, ahol Kisállat-szoba stresszes diákoknak néven indult hasonló foglalkozás. A program szervezőinek beszámolója szerint a találkozók is egyértelműen segítenek a relaxációban, a szessziós feszültségoldásban, de ugyanakkor a tanulásban is. Állításuk szerint tudományosan bizonyított, hogy az ember és a kutya együttműködése, a közös foglalkozás javítja a memóriát, a teljesítményt és segít az összpontosításba. Olyan mint a csokoládé, endorfint szabadít fel az emberben, ha kutyával tölti az idejét.A kutyás szoba működtetői szerint az eseményekkel kapcsolatban a Facebook oldalukat érdemes követni, ott teszik majd közzé rendszeresen a szükséges információkat: például milyen típusú foglalkozásokat tartanak az adott héten, illetve hányan vehetnek részt rajta. Többek között lesz sétáltatás, különböző trükkök tanulása, "kutyatáncoltatás", társasjátékozás kutyák jelenlétében (pl. Catan, Sakk, Scrabble), illetve farokcsóváló-verseny is. A foglalkozások fizikai és pszichikai eredményét is lehetőség lesz fel/lemérni, vérnyomásmérővel és pszichológiai tesztekkel.


A rögtönzött bemutató elég meggyőző volt,

tényleg elhittük, hogy ezek a kutyák képesek megnyugtatni. Legalábbis az általában feszült újságíró-hordát úgy sikerült tapsolásra bírniuk, hogy közben alig volt hely fotózni, és úgy egyáltalán dolgozni. A kutyák irányítása pedig úgy tűnt, a teljesen kezdőknek is megy, legalábbis néhány parancsszó és kézmozdulat megtanulásával a kutyák tényleg teljesítették a kérésemet.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS