2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kutyaszánhúzás Erdélyben: még mindig a "láthatóságért" küzdenek

kérdezett: G.E. 2014. január 16. 14:55, utolsó frissítés: 14:55

Romániában tíz éve indult el Borszékről ez a sportág, de még mindig gyerekcipőben jár: hivatalosan ma sem elismert, ezért nincs állami támogatása. Bodó Istvánt, a 4Fun egyesület elnökét kérdeztük.


Nem sokan tudják, hogy a látványos téli sportok egyike, amely a szánhúzó kutyák erejét a hajtó ügyességével ötvözi, Romániában éppen Borszékről indult. Hargita megye északi csücskének fürdőtelepén tíz éve honosult meg ez a sport, 11 éve volt az első bemutató, a 4Fun egyesület elnöke az akkor Borszékon dolgozó Bodó István szervezésében. Immár négy éve saját tenyésztő is van Borszéken, a Molnár család a napokban első, csomafalvi versenyén díjat szerző fiatal Bernadett révén is viszi a település hírnevét. A mostani helyzetről és a lehetőségekről Bodó Istvánt kérdeztük.

A 4Fun egyesület mintegy menedzsereként szívén viseli a kutyaszánozás ügyét, Bukarestből is szemmel tartva Borszéket. Mit kell tudnunk a romániai kutyaszánozásról, ezen belül az erdélyiről: hol tartunk?

- Romániában sajnos ez a sportág nem létezik. Nagyon nehézkes az elfogadtatása, a szövetség-alapítás. Volt egy pár nekirugaszkodás, de még mindig nem sikerült bejegyeztetni. Erdélyben a 4Fun egyesület tagjai 2004-től szerveznek versenyeket, Borszéken volt az első - tulajdonképpen 2003-ban, akkor még csak bemutató jelleggel. Ezeken a versenyeken 15-30 résztvevő van, többé-kevésbé ugyanazok. Sajnos nagyon költséges sport, és azon kívül, hogy szezonális, az utóbbi években télen sem mindig megfelelőek a viszonyok, így eléggé nehéz a fiatalokat bevonni.

Hargita megyéből két kutyaszános is részt vett már három éve a szlovákiai kutyaszán-VB-n: két aradi mellett a madéfalvi polgármester és a borszéki ifj. Molnár Sándor alkotta a hazai válogatottat. Két utóbbi teljesen önerőből tartja fenn magát, Molnár akár a "csináld magad" módszerrel: kimetsz a szánkójából, küzd a pénztelenséggel. Miért van ez így, illetve mit lehetne tenni, hogy a támogatók rájuk figyeljenek?


- Háromszor képviseltettük magunkat eddig nemzetközi rendezvényeken, 2005-ben a donovaly-i VB meghívottjaiként (Szlovákia), majd miután felvételt nyertünk a FISTC nemzetközi federációba, 2011-ben újra Donovaly, majd 2012-ben Tarvisio (Olaszország). 2011-ben négy csapattal vettünk részt Donovalyban, Balla Raoul és Balla Róbert Aradról, Kósa Ernő Madéfalváról és Molnár Sándor Borszékről. 2012-ben Tarvisióba három versenyzővel jutottunk el: Parajdi Zoltán, Kósa Ernő és Erdély Sándor.Rendezvényeinket a helyi polgármesteri hivatalok támogatásával tudjuk megszervezni, a külföldi részvételt 2011-ben a megyei tanács támogatta. Sajnos a magánszektor támogatása nagyon megcsappant, tekintve a jelenlegi gazdasági helyzetet. Csak a valóban elkötelezett szponzoraink maradtak meg. Természetesen a helyszíneken több kisebb támogató, önkéntes is segít a szervezésben.

Sajnos elsőre nem annyira látványos sport, mint teszem azt a foci, ezért eléggé nehéz "reklámot eladni" a támogatóknak. Talán a következőkben arra kell törekednünk, hogy népszerűsítsük a sportot, minél több embert bevonni, hogy legyen amit felmutatni a szponzorok felé.

Molnár a 4Fun színeiben is küzd. Mi a klubpolitika? Milyenek az erőviszonyok a klubok szintjén? Mi a 4Fun "missziója"?

- Nekünk, mint egyesületnek, a teendőnk továbbra is az, ami eddig is volt: rendezvényeket szervezni, népszerűsíteni a sportot. Egyesületünk sportolóinak próbálunk ingyen szállást és ellátást biztosítani a versenyeinken, ami eddig sikerült is. A nemzetközi rendezvényekre is sikerült mostanáig lefedni a kiutazási költségeket. Erőviszonyokról nem beszélhetünk, mivel Romániában egyelőre gyerekcipőben jár a sportág, elsősorban a pénzhiány miatt. Minden kezdeményezés, segítség jól jön. Célunk a sportág népszerűsítése mellett a székelyföldi üdülőtelepek népszerűsítése is.
Borszék évek óta célpont, idén is szerveznek ide bajnokságot. Mi a potenciálja a fürdőtelepnek, hogyan fejlődik a város?

- Tulajdonképpen Borszékről indult el az egész, ahol jómagam egy turisztikai vállalkozást vezettem. Télen a szilveszterezésen kívül nem történt itt semmi, ezért jött az ötlet, hogy valamit szervezzünk. Megkerestem akkor pár kutyaszánozással kísérletezgető embert, és 2003-ban szerveztünk egy bemutatót.

Akkor döntöttük el, hogy versenyt is szervezünk. 2004-ben sikerült is, és azóta a polgármesteri hivatal támogatásával, ha a hóviszonyok megfelelőek, továbbra is megszervezzük. Én közben elkerültem Borszékről, de ez nem akadály. Az eltelt időszak alatt kialakult a csapat, többen besegítenek, helyi vállalkozótól a diákokig mindenki tudja a dolgát, tehát minden sínen van. Örömmel tapasztalom, hogy az utóbbi években látványos fejlődés tapasztalható Borszéken, a városvezetésnek köszönhetően, amibe nagyon jól bele tudjuk építeni a kutyafogathajtó-versenyt, mint turisztikai látványosságot. Meggyőződésem, hogy jó irányba haladnak a dolgok.

Ez egy látványsport is, de mivel nyerhetők meg a laikusok? Mivel ajánlaná nekik a borszéki versenyt, amelyet február 15-16-án láthatnak ismét az érdeklődők.

- Igen ez egy látványsport, föltéve, ha látszik is. Talán ez a legnagyobb dilemmánk, hogy hogyan mutassuk be a nézőknek, miről is szól ez az egész, és hogy közben nemcsak látvány, hanem extrém sport is... Ezt külföldön hatalmas kivetítőkkel oldják meg, ami felvételeket közöl a terepről. Mi - a sportolók nem túl nagy örömére - úgy próbáljuk megoldani, hogy a versenyzők kisebb szakaszon köröznek, többször is érintve a közönséget. Borszékon nagyon szerencsés a helyzet, mert tulajdonképpen lehetőség van a helyszínt bevinni majdnem az üdülőtelep központjáig. Máshol ezt nem lehet megoldani. Tehát Borszékon, aki eljön, "testközelben" láthatja a jelenséget, ismerkedhet az északi kutyákkal, felidézheti Jack Londonos emlékeit.
Ifj. Molnár Sándor a lányával versenyzett a napokban Csomafalván. Hogy értékeli ezt a családi utánpótlást, nevelést? Mennyire megszokott a lányok versenyzése ebben a sportágban?

- Nem szokatlan, hogy az apuka "elkapja a vírust" amit továbbad feleségének, gyereknek. Volt már rá példa. Nagyon örülünk, mert tulajdonképpen a fiatalok csatlakozása lehet a sportág jövője... Molnár Sándor kitartása, hozzáállása nagyon biztató, és főleg, ha komoly a szándék, a lányának van esélye akár nemzetközi versenyeken való részvételre is a 4Fun egyesület szárnyai alatt, és miért ne, akár dobogóra is jutni. Csak sajnos ez az anyagiakon is nagyon sokban múlik, itt tudna esetleg nekünk besegíteni a polgármesteri hivatalon kívül a közösség is...


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS